Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


"R"


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Vesna

21.07.2003. 10:43

Poštovani dr. Richter,
imam sina od 3,5 godine. Progovorio je tek s 2 godine (mislim na prve riječi mama, tata ...). Sada govori puno i ima širok riječnik. Govori još uvijek dosta nepravilno iako svima razumljivo pa me to baš i ne brine. Ono što me brine je to što on još uvijek ne izgovara pravilno glas "R" nego umjesto "R" kaže "L". Zapravo, da budem iskrena, mene niti to još ne brine jer mi instinkt govori da još ima vremena da sam to nauči, ali me brine što su mi roditelji time jako zabrinuti i stalno mu govore " reci riba" ili bilo što na R. Stalno ga forsiraju da govori "R" i pokušavaju ga naučiti kako će ga izgovoriti. Kada sretnemo neko drugo dijete iste dobi, oni obavezno naglase kako mali/mala zna reći "R". Iako sam im rekla da ostave "R" na miru i mojeg sina po tom pitanju jer me strah da će tim svojim nastojanjima djetetu nametnuti osjećaj da nešto s njim nije u redu i uzrokovati frustraciju kod njega, svejedno su mi uspijeli usaditi crv sumnje - da li trebam već sada posjetiti logopeda? Ako ne, do koje godine je uobičajeno da dijete savlada taj čuveni "R"?

Puno hvala,

Vesna

Dr. Darko Richter

28.07.2003. 21:00

Neki ga ne svladaju nikada, čak niti u Italiji ili Španjolskoj gdje se taj "r" izgovara vrlo tvrdo ("rula se"blunk. No siguran sam da će na kraju početi izgovarati "r", bilo uobičajeno, bilo na "francuski" način. Pokušajte vidjeti može li dijete saviti jezik u frulicu - ako sami možete, pokažite mu i tražite od njega da to oponaša. Ako može, gotovo sam siguran da s "r" neće biti problema. Dakle, ovime biste ispitali baratanje jezikom, jer neki ljudi ne mogu saviti jezik u frulicu. Drugi jednostavni razlog da mu ne ide rulanje glasa "r" jest kratki frenulum, tj. ona kožica koja prednji dio jezika spaja s donjoj čeljusti. Tada treba otići do maksilofacijalnog kirurga (u Zagrebu: Nova bolnica u Dubravi) da obavi pregled i po potrebi prereže dio frenuluma.