Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


šesta bolest


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ante

10.11.2001. 23:04

Mojoj 11-godišnjoj kćerki liječnik je dijagnosticirao tvz. šestu bolest.Osipala se po vratu, stomaku i leđima,uz lagani svrbež. Laboratorijski nalaz je prvi put pokazivao L 10,5 ,DKS "pomak ulijevo", a idući dan L=8,DKS "pomak udesno". Preboljela je vodene kozice. Molim Vas da mi napišete nešto o toj bolesti.Puno hvala.

prof dr sc Ana Votava-Raić

11.11.2001. 20:31

Poštovani, moram iskreno priznati da sam se malo namučila da nađem bolest pod imenom “šesta”. Prema navodima u Medicinskoj enciklopediji (8. Knjiga, 582.str.) radi se o bolesti koja je pedijatrima i infektolozima poznata kao Exanthema subitum ili Roseola infantum ili Bolest trodnevne groznice (posljednji termin najčešće se koristi u narodu i to ne samo našem; na pr. u Italiji također se govori o:
Febbre esantematica di tre giorni). Radi se o virusnoj bolesti koja se najčešće javlja u dojenčadi i male djece, a u kojoj nastaje visoka temperatura koja traje tri dana i nakon toga uz pad temperature izbija osip koji je obično ružičaste boje, difuzno rasprostranjen i koji spontano nestaje u kratkom vremenu. Dijagnoza se obično utvrđuje na temelju dosta tipične kliničke slike, što u pravilu znači naknadno (krvna slika i drugi nalazi obično su nekarakteristični, a serološki testovi dokazaju bolest kad ona odavno prođe, pa u pojedinačnim slučajevima nemaju značenje). Uzročno liječenje ne postoji, pa je terapija simptomatska i sastoji se od mjera za snižavanje temperature i nadoknade tekućine. Prognoza je odlična. (Sticajem okolnosti nešto opširnije pisala sam o toj bolesti kao odgovor na pitanje svrstano pod “Dohrana”). Ne mogu točno reći da li se u Vašeg 11-godišnjeg djeteta radi o Exanthema subitum, ali sam Vam, a i sebi odgovorila na pitanje što je to “šesta” bolest. Srdačno Vas pozdravljam u uvjerenju da je Vaša djevojčica već ozdravila od bolesti makako se ona zvala.