Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Spava li beba previše?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ReginaPhalange

23.12.2022. 17:50

Poštovani,
Zabrinuta sam zbog količine spavanje kod svoje devetomjesečne kćeri. Od rođenja i prva 2mj ona je doslovno samo jela i spavala, bila bi budna možda po sat vremena između jela i spavanja, spavala bi po 3h i tako u krug dan i noć. Jedine promjene su bile kod skokova kad je bila nemirna ali to bi trajalo par dana.
Sada spava gotovo 15h dnevno.
Preko noći gotovo 12h, odnosno zaspi kasno jer se razigra pred ponoć pa se još koji sat u krevetu zabavlja sama sa sobom, mi ostali već zaspimo, probudim se ponekad u 2 ona je i dalje budna i igra se sama u krevetu, ponekad spava. Uzmimo da u prosjeku najčešće oko 1h ujutro zaspi i spava do 8h kada je ja budim da jede, tad popije oko 250ml mlijeka i nastavi spavati do 13h. Onda je opet budim zbog ručka, pojede kašicu, bude budna do otprilike 18h i onda jede mlijeko (250ml), opet zaspi i opet je moram buditi oko 20h da bi večerala kašicu. Tek onda se razigra i ne pokazuje znakove umora do 1-2 u noći. Zadnja bočica u danu je oko 23h.
Razumijem da je raspored loš i da bi trebalo pomaknuti sva spavanja koji sat ranije kako bi onda budno vrijeme provela kvalitetno a ne da se sama igra po noći dok mi spavamo ali uopće ne znam kako to promijeniti.
Brine me što se rijetko sama budi, ja je budim, ne znam koliko bi ona spavala da je ne probudim.
Razvija se dobro, ima 10 kila (rođena s 3500g), puže, diže se uz namještaj, plješće, maše pa-pa, brblja, smije se, šalje puse, nema još pokaznu gestu, djelomično se sama hrani uglavnom prstima, nešto manje žlicom, nije cendrava, reagira na glazbu i njiše se u ritmu, ali je mirna. Uspavljuje se sama, može zaspati bilo gdje, ako joj se spava jednostavno stavi palac u usta i zaspi- u hranilici, kolicima, na podu.
Prvo dijete ima adhd pa mi je teško usporediti jer on do 2. godine nije prespavao noć, bio je puno "ubrzaniji" od nje, sve je radio nekako brzo, nespretno, nije htio spavati nikada, ona je dijametralna suprotnost i brine me da je pretjerano mirna i da previše spava. I kad se sama probudi opet bude tiha, ne vrišti, ne plače, nego si sjedne u krevet i zabavlja se sama.
Kod pedijatrice je situacija takva da zbog velikog broja pacijenata pregled bude površan kako bismo vidjeli može li se cijepiti, pedijatrica nije zabrinuta jer gleda prirast, opseg glave i motoriku koja je uredna.
Meni se zaista čini da je ona previše mirna, rijetko plače, bude cendrava isključivo ako joj nešto jako smeta (puna pelena, ako padne, ako odemo iz prostorije, ako joj se uzme neka igračka i sl.), zaspi samostalno kao odrasla osoba dok drugi roditelji moraju voziti djecu u kolicima satima da bi zaspali.
Trebam li pratiti situaciju, odvesti je neuropedijatru, nešto treće, s obzirom da to nije počelo odjednom nego je od rođenja mirna i uspavana?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

01.01.2023. 13:45

Što se mirnoće tiče to je stvar temperamenta koji je prirođen i kasnije se malo mijenja. Obzirom na sve opisano ne čini mi se da postoji problem koji uzrokuje dulje trajanje spavanja. Ako ste zabrinuti možete se javiti dr Gjergji Juraški na Srebrnjaku, ona je neuropedijatar i bavi se spavanjem djece.

ReginaPhalange

19.01.2023. 16:00

Poštovani, zahvaljujem na odgovoru! Povlačim sve što sam rekla, beba više niti spava niti je mirna. Očito ima neke faze, za svaki slučaj smo izvadili željezo, uredno je.
Ne bih htjela otvarati novu temu a trenutno su aktualne nove radosti- trpanje svega u usta pa bih Vas ljubazno zamolila mišljenje kada ići na hitnu, a kada čekati da priroda odradi svoje, kada dijete nešto pojede.
Naime, nedavno je s kutije otkinula selotejp, komadić manji od 1cm, pojela, zvala sam dežurnu ambulantu, rekli su mi da ako nije u dušniku nije ugrožavajuće, da će izaći sa stolicom.
Znam za najopasnije predmete (baterije, tablete, oštri predmeti), ali što recimo ako proguta deterdžent? Ili kamenčić? Stvari koje nisu otrovne ali niti razgradive?
Ona jede mucice (one ostatke vune i sl. s odjeće i igračaka), sve što vidi na podu, pa i prašinu. U zadnji tren sam spriječila da pojede smrdljivog Martina. Bi li to bio razlog za odlazak na pretrage, da pojede bubu?
Što sa psećim izmetom, kod psa koji je cijepljen redovito, želim pokriti sva područja da budem pripremljena a imamo psa i nekad ne vidim na vrijeme gdje je obavio nuždu u dvorištu.
Također - aluminijska folija? S obzirom da brat ostavlja posvuda omote od slatkiša nedavno je došla i do toga, uspjela sam izvaditi iz usta, bi li se komadić takvog omota mogao razgraditi u njoj ili ne (imali smo psa koji je uginuo kad je pojeo foliju jer je dobio zapletaj crijeva)?
Dakle, koje stvari "mogu proći" ako se pojedu a za što bismo bez razmišljanja trebali na hitnu?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.01.2023. 18:20

Sve kemikalije i lijekove treba držati izvan dohvata. U slučaju da nešto od toga proguta javite se u hitnu službu bolnice. Od neotrovnih predmeta sve što je oštro i ima igličastu formu je opasno, također se treba javiti u hitnu službu i u pravilu se odstranjuje dok je još u želudcu. Ostalo, uključujući i izmet psa, neće ugroziti dijete, može uzrokovati proljev no to se liječi na uobičajeni način.