Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


spavati ili papati????


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nina

04.07.2002. 22:39

Poštovani!

Imam bebu od 12 dana koja je pri porodu težila 2810 g (trudnoća prenešena 2 tj.). Zanima me da li ju je potrebno buditi svaka 3 sata radi hranjenja ili je bolje pustiti ju da spava i stvori sama neki svoj ritam. Jednu noć spavala je od 23.00 - 4.30 i nisam ju budila .Patronažna sestra kaže da ju obavezno budim svaka 3 sata jer je male težine i mora češće sisati! Obzirom na to da najčešće sisa obje dojke ne znam da li da se izdajam ili ne. Naime, svugdje piše da je potrebno izdojiti se pa makar se radilo i o tri kapi mlijeka, jer se time stimulira veća proizvodnja mlijeka u dojkama, međutim sestra opet kaže da to ne činim!!!! Molim Vas da mi odgovorite što je ispravno

Dr. Darko Richter

07.07.2002. 21:36

U pravilu novorođenče jede 8 puta na dan, praktički svaka 3 sata, s time da, nakon 2 tjedna već može produžiti razmak između 2 noćna obroka, te ukupni broj obroka može tada biti 7. Za kontrolu ispravne prehrane važno je provjeriti da li dobiva na težini. Dakle, u prvih mjesec dana treba dobiti barem 600 grama više od porođajne težine. No, jasno je da to ne može s, npr., 4 obroka dnevno, već ih ipak mora biti barem 7. U prvih mjesec dana traje uhodavanje dojenja, treba biti uporan. Djetetu treba dati da siše najduže 10 min. iz jedne dojke, a zatim, ako ima apetita i snage, još i iz druge. Dijete možete za probu vagnuti prije obroka i neposredno nakon sisanja da ustanovite koliko je doista popilo. Orijentacijski bi to trebalo u dobi vašeg djeteta iznositi oko 60-80 ml. Ukoliko osjećate da u dojci nakon sisanja zaostaje još mlijeka, izdojite se. Pražnjenje dojke najbolji je poticaj stvaranju novog mlijeka. Inače, ne trebate se uzrujavati zbog manje količine mlijeka u početku, jer ono je gušće i bogatije bjelančevinama (mljezivo ili kolostrum). Inače, pretjerana lijenost kod prehrane može biti znak neke bolesti, pa nije dobro bezuvjetno inzistirati da novorođenče jede, već treba posjetiti liječnika da utvrdi je li s djetetom sve u redu.