Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Ujed isekta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

LOLA30

04.05.2019. 10:40

Djevojcica od 6 godina igrala se u dvoristu i po povratku kući na lijevoj nadlanici pojavile su se 3 urtike koje svrbe i šire se.Već navečer bilo je prilično rozo i kao da su se spojile u jednu veću mrlju.Dežurna doktorica je pregledala dijete i rekla da je vjerovatno u pitanju alergija na neki ujed isekta ili nekakvu travu. Dala je Hidrokortizon pola ampule i rekla da se maze Synopen krema u tankom sloju. Koliko je to opasno obzirom da se simptomi još ne povlače? Da li se može koristiti neka kortikosteroidna krema na to i da li je opasno? Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.05.2019. 11:45

Ubodi insekata ili ozljeda biljkom (najčešće listom) mogu izazvati jaku lokalnu reakciju. Uobičajeno se primjenjuje alkoholni oblog i kortikosteroidna krema. Ako se posumnja da je došlo do bakterijske infekcije tada se može dati antibiotik (u obliku masti ili u obliku sirupa). U pravilu je riječ o bezopasnim poteškoćama.