Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


voli jako kiselo


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kazimir

02.05.2002. 20:44

Imam kćer od sedam godina. Od malena voli jesti izrazito kiselu hranu, pretežno se to odnosi na kisele krastavce i zelenu salatu. No, zadnje vrijeme traži da joj se zakiseli tako da čak za ostale nije jestivo. Jedno jutro je prije doručka tražila što kiseliju salatu. Možete li mi reći nešto o tome? Potpuno je zdrava, ne žali se na nikakve trbušne tegobe ili nešto sl.

prof dr sc Ana Votava-Raić

03.05.2002. 19:56

Štovani gospodine, Vaše pitanje uistinu nije često; obično se roditelji tuže da im djeca jedu samo slatku hranu. Međutim, o ukusima (pa i u djeteta) teško je raspravljati. Postoji mogućnost da se radi o tzv. kapricioznom apetitu s izrazitom sklonošću prema pikantnom, a nije isključeno ni da je djetetu potrebno više kiseline jer mu sekrecija kiselih tvari u probavnom sustavu nije dovoljna. No, vjerojatno je da je u pitanju prolazna faza. Prolaznost je, naravno, relativan pojam koji uključuje nekoliko dana, nekoliko mjeseci, nekoliko godina. U biologiji je sve individualno. Preporučiti Vam mogu (bar u ovoj fazi) troje: 1. ne bi trebalo pretjerivati tj. bilo bi dobro ograničiti "nejestivo" kiselu hranu; 2. bilo bi dobro, kao kiseli začin, koristiti limun koji je prirodni izvor C vitamina ili jabučni ocat koji je također zdraviji i u "prehrambenom trendu"; kiselo voće također je dobro došlo; 3. u slučaju pojave smetnji nužan je odlazak pedijatru, pa i u neku hospitalnu ustanovu zbog kliničog pregleda i laboratorijskih analiza. Do tada želim Vam svako dobro, za stolom i izvan njega.