Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 272 | Broj poruka: 1366

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Keratosis follicularis atrophicans faciei


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

danijelak

12.01.2007. 22:48

Preko godinu dana imam sitne, bele, zatvorene bubuljice na obrazima. Nisam ih nikada dirala, niti mislim da ih je moguce cediti. Od tada nisam ni isla kod kozmeticara. Bila sam kod dermatologa i dobila dijagnozu Keratosis follicularis atrophicans faciei, ili ti eritem, folikularno lokaliyovani cepovi, lako prisutna atrofija punktiformna na pojedinim mestima. Nema promene na celu , niti medaroze obrva. Zanima me od cega su mi se pojavile te male sitne bubuljice, koje su se najpre osecale pod rukom, dok su u poslednje vreme postale vidljive i kada se samo dodirnu pocinje crvenilo lica. Imam 25 godina, uzimam hypotirox 75 vec 3 godine za stitnu zlezdu i porodila sam se pre 8 meseci. Ne znam da li to ima neke veze sa trudnocom ili hormonskom terapijom, a iako se redovno sminkam, negujem lice i ujutro i uvece sebamed sapunom i gelom i povremeno nocnim i dnevnim kremicama garnier, avon , nivea i sl.... Koristim tecni puder Cristian Dior.. Sta mi savetujete i molim Vas da mi odgovorite sta je najcesci uzrok nastajanja ove bolesti?

Mr. sc. Jadranka Sokol, dr. med.

03.06.2007. 11:15

Poštovana!
Keratosis pilaris atrophicans faciei (ili Keratosis follicularis) je najčešće genetski uvjetovana bolest tj.javlja se familijarno,ali točan mehanizam nasljeđivanja nije poznat.Uobičajena je pojava u ranoj životnoj dobi -na obrazima, vanjskoj trećini obrva,nekada na nadlakticama,bedrima ili glutelanoj regiji u vidu hiperkeratotičnih čepova smještenih folikularno-koža je obično hrapava,crvena.Bolesnicima se savjetuje prehrana koja sadrži A vit.,te lokalno primjena blagih keratolitika.
Pozdrav!