Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Luka2014

09.05.2017. 22:00

Postovani dr. Richter,
bilo bi mi drago da mi mozete pomoci u mojim nedoumicama. Djecak, 2 god i 5 mj (14,5kg, 93cm) od 19mj zivota se ucestalo bori s raznoraznim inhalatornim problemima koji (najcesce) zavrse laringitisom u zadnje vrijeme.
S 19mj zavrsili smo u bolnici s bronhoopstrukcijom. 7 dana bolnickog lijecenja. Prije toga dva puta je bio na Ventolonu zbog blazih oblika bronhitisa. Atopicar je, ali bez izrazenijih dermatitisa. Jednom, nakon kure antibiotika se osuo po cijelom trupu, bez svrbeza, povuklo se kroz par dana, dermatolog nije potvrdio dermatitis.
Nakon hospitalizacije radi bronhoopstrukcije (dijagnoza - akutni bronhitis, nespecificiran), pedijatrica (alergolog) je utvrdila terapiju po potrebi - Fenistil i Ventolin te zatrazila prick test na inhalatorne alergene i IgERIST.
IgERIST 20.12kIU
prick test - preosjetljiv na epitel macke 3mm, perje4mm, pelud trava 6mm
Uveden mu je Singulair u 11 mj 2016. te Fenistil i Ventolin po potrebi.
Nedugo nakon uvodjenja terapije dobio je laringitis. Tretiran SoluMedrolom i inhalacija Mikronefrinom. Stanje bolje sto se tice laringalnog kaslja, ali sekret i dalje prisutan, otezavao disanje, opet u bolnicu, dobio Azitromicin.
U ozujku ove godine opet laringitis. Ovaj je bio zestok, gusenje, ali i visoka temperatura. Opet hitna, skidanje temperature, SoluMedrol, Mikronefrin. Nakon terapije situacija bolja. Oba laringitisa posljedica su virusnih infekcija.
Krajem travnja procurio je nos'u potocima' sa zuto zelenim obilnim sekretom. Trajalo je 7 dana dok se nije pojavio produktivni kasalj. Uz konzultaciju s pulmologom, uveden Nasonex sprej 5 dana po jedan potisak ujutro i navecer te dva tj po jedan potisak dnevno. I dalje na Singulairu te mu je na redovnoj kontroli umjesto Fenistila uveden Claritin 1x1 zlicica po potrebi, Singulair do 1.6. Zatim pauza do 20.7.
Situacija se sredila na kratko. Sad mu je opet procurio nos, ali sekret je proziran i obilan (jos uvijek je na Nasonexu). Ne kaslje, ali to je tek pocetak. Dala sam mu Claritin.
Moja pitanja su:
1) Zasto (znam da niste vidoviti, ali moram) se djetetu koje je na terapiji toliko cesto javljaju inhalatorni problemi? Treba li uvesti jos nesto ili jednostavno moram cekati da poraste i napravi prave alergoloske nalaze obzirom da su ovi rezultati dobiveni s njegove nepune dvije godine?

2) Mogu li koristiti inhalator i inhalirati ga fizioloskom otopinom kod pojave prvih sekreta (moze li se tako bar malo pomoci)?

3) Cula sam za Pulmicort respule. Mogu li ga inhalirati s tim kod pojave prvih znakova 'laveza' ne bih li izbjegla gusenje i trcanje na hitnu?

4) Sad kad ga 'skinem' sa Singulaira bit ce bez terapije. Koliko je to dobro obzirom da svako malo nesto pokupi (ne pohadja kolektiv, ali starij brat da)?

5) Obzirom da imate bogato iskustvo u ovom podrucju, postoje li neke procjene s koliko godina djeteta ti simptomi postanu laksi i djetetu podnosljiviji?

Darko Richter, dr. med.

12.05.2017. 09:55

1) Odgovaram na ovom forumu baš zato što sam vidovit. A neću nikome reći zašto sam vidovit. Razočarali bi se. Dakle, ima jedno tri respiratorna (ne inhalatorana) problema: laringitis, bronhoopsturkcije (astmu) i alergijski rinitis. A terapija za jedno, drugo i treće nije baš međusobno istovjetna, mada su lijekovi isti ii slični, ali način davanja, tajming, put i doze su različite. Čemu čekati da ode u penziju, pa da mu se komforno rade alergol. tstovi,kad su već ovi priv bili jasno pozitivni (pelud trava). Oni nikada neće nestati, i možete ih ponavljati milijun puta, no trebali bi ih ponoviti bar još jedanput ili dvaput do polaska u školu, da se utvrdi lepeza svih preosjetljivosti.

2) Inhalator možete koristiti, ali ne zato da mu liječite nos ili kašalj fiziološkom otopinom. To nikako. Možete mu davati Pulmicort - za laringitis, ili Pulmicort + Ventolin - za bronhoopstrukciju. U ostalo vrijeme inhalator mora biti u ormaru.

3) Pulmicort je izmišljen u prvom redu za laringitis, i to davnih dana (prije 20-ak godina), no u nas se to jako sporo probija. Tek netko krene, onda ga istjeraju, pa rade kao da je svijet počeo od njih. Ponavlja se 1945.-a svakim danom u demokratskoj Hrvatskoj.

4) Mislim da se od prekidanja singulaira naće dogoditi ništa dramatično. Ako se i dogodi bronhoopsturkcija, dajte mu Pulmicort 1 respulu + Ventolin 2 mg/0,4 ml + 4 ml fiziolotopine, sve u istoj inhalaciji, što možete ponoviti još par puta u razmacima od 6-12 h.

5) Ne samo da imam iskustvo, nego sam i vidovit: djetetu simptomi ili posve posve nestanu ili ga više ne smetaju, kada se uključi prava terapija.

Luka2014

12.05.2017. 21:05

Hvala na ulozenom vremenu i preciznom odgovoru!

AidaIdaV

24.10.2017. 21:40

POstovani, ne znam da li sam na pravom mjestu, ali ako nisam uputite me na dr.temu.
Naime, imam 27 godina, i zadnjih godinu dana mi se desava da odjednom dobijem osip po trupu - prsima i stomaku, nesto manje na ledjima i unutrasnjem dijelu ruku od saka do laktova. Sitne crvene "flekice" nepravilnog oblika. Ne svrbe i ne bole nikada. Javljala sam se par puta ljekaru nakon cega bih primila neke alergijeske injekcije i kuci. Do ujutru se uvijek povlacilo. Zadnji put sam dobila neke dvije injekcije i rekli su da cu od njih zaspati kao beba, medjutim meni je lose bilo od njih.
POslije se desavalo jos evo sad 3.put i nisam htjela da idem ljekaru od straha zbog injekcije. Spontano se uvijek sutradan povuce i bez injekcije. Nagadjali su i gatali da sam alergicna na paracetamol (jer sam ga jednom tad pila, bila sam prehladjena). Medjutim narednih puta ga nisam pila i nisam jela evo ni danas nista neobicno, lli desilo se opet!
Jedino sto ja povezujem je da sam svaki put prehladjena kad se izaspem i u vecini slucajeva u ciklusu. Da li moze biti da ima neke veze sa imunitetom ako opadne prilikom prehlade, ili je bas neka alergija koja se ponavlja a ne znam uzrok?
Sta da radim od pretraga i kome da se obratim? Mozda bi bilo krajnje vrijeme da to ispitam...

Darko Richter, dr. med.

25.10.2017. 22:05

Iskreno, ne znam što bi ovo bilo, osim ako nije neka vrsta kronične urtikarije. Preporučio bih vam da postavite pitanje na forumu dermatologije.

AidaIdaV

26.10.2017. 10:30

U redu, hvala Vam.

Luka2014

29.10.2017. 19:20

Postovani dr Richter. Javljam se u vezi svog prethodnog posta vezano uz dvoipolgodisnjeg djecaka (uskoro ce 3 godine). Nasa prica je u proteklih par mjeseci dobila jos jednu dijagnozu, a to je LPR.
Od travnja do listopada je imao rinitis koji ni uz kortikosteroidni sprej nije stavljen pod kontrolu. Po pregledu orl dijagnosticiran je lpr.
Terapija je bila Gaviscon sirup mjesec dana. Tokom terapije, na jos uvijek prisutan rinitis, dobio je i virusni laringotraheitis. Dvije injekcije Solumedrola i antibiotik Zinnat su rijesili stvar.
Ne vidim neki pomak nakon antirefluksne terapije obzirom da se opet, mjesec dana nakon laringotraheitisa, javio rinitis koji prelazi u kasalj, a kako ce biti dalje jos cekam, iako uredno zavrsimo na hitnoj i solumedrolu.
Iz male smo sredine u kojoj imamo lijecnika alergologa, ali ne i dr. orl pa to obavljamo privatno i nemam neki kontinuitet u pracenju stanja djeteta.
Nisam se do sad susrela s ovako ucestalim respiratornim problemima i vise ne znam sto raditi. Da li odvesti dijete u neku kliniku u Zagreb gdje ce biti obradjeno i alergoloski i od strane lijecnika orl kako bi se terapija uskladila jer je ovo velika patnja i za njega i za mene?
Obzirom na vase bogato iskustvo, mogu li se tako cesti, gotovo cjelogodisnji respiratorni problemi terapijom ipak dovesti u nekakav red?
I jos jedno pitanje, dijete ne ide u vrtic, ali sam ga planirala upisati sljedece godine. Dr. alergolog je savjetovao cijepljenje Prevenarom prije vrtica. Da li je to cjepivo efikasno i kod ucestalih laringitisa? Dobila sam dojam, citajuci postove na ovom forumu, da cjepivo prvenstveno stiti od bakterijskih bolesti. Dakle, ima li smisla?

Darko Richter, dr. med.

29.10.2017. 21:50

Zašto mu ne date inhalaciju Pulmicorta kako sam vam to ispisao zadnji puta? Gaviscon i Zinnat ne rješavaju baš ništa od njegovih problema. Rješava SoluMedrol, ali, kad je tako, i Pulmicort bi to riješio na vrijeme i još kod kuće.
Ja bih mu uveo Flixotide 50, 2×2 kroz 5 dana, u nastavku 2×1 trajno. U slučaju pogoršanja, da li laringotraheitisa, ili bronhospazma, dati Pulmicort + Ventolin + F.O.
Nos mu definitivno ostavite na miru, ne stavljajte nikakve kapi i kapljice, vode i vodice, sirupe za i protiv kašlja, za i protiv nosa. To radikalno maknite, i eventualno zadržite vazokonstrikcijske kapi (Operil P, efedrin, Nasic, Meralys i sl.), za prvih par dana obilnije prehlade s curenjem nosa. U ovoj dobi nos je problem samo u dva slučaja: ako mama od toga pravi problem, ili ako ORL ne vidi vegetacije.
LPR se liječi antacidom (Ortalox, Nexium, Controloc - treba naći neki koji je registriran za dob), a ne Gavisconom. Zato i ne vidite efekt.

Luka2014

30.10.2017. 15:05

Hvala vam na odgovoru.
Pulmicort nisam nabavila. Nakon sto sam pitala naseg dr alergologa, receno mi je da to nikako ne uzimam. Citiram 'vise stete nego koristi.' I 'preblizu ste bolnici'. Imam ja dobru volju, ali jos uvijek se trudim pohvatati sve sto mi govpre dva lijecnika. Mislim da cu morati djelovati na svoju ruku jer mi vase preporuke zvuce logicno.
Nadjoh se u zacaranom krugu i najradije bi njegovom alergologu predocila vase poruke, ali to bi vec bilo zadiranje u strucnost.
Mama je problematicna jer ju je strah happy. To stoji.
Ali vidim, po ovom vasem razmisljanju, da terapija definitivno nije pogodjena.
Hvala vam na misljenju, intenzivno se bacam na rjesavanje ovog problema.
Lp

Darko Richter, dr. med.

31.10.2017. 01:00

Iskreno, volio bih znati tko je taj "alergolog". Ja sam predsjednik Sekcije za alergologiju Hrvatskog pedijatrijskog društva, i bilo bi dobro da ja znam tko i zašto propagira ovakve otklone od struke (da je Pulmicort "više štete nego koristi"blunk.
Ponovit ću vam da Gaviscon ne liječi LPR, i da Zinnat nema nikakvog utjecaja na laringitis niti na bronhoopstrukciju, baš nikakav.
Ako uspoređujemo SoluMedrol,koji kod njega djeluje, i Pulmicort z akojega netko tvrdi da je "više štete nego koristi", redimo toliko da su oba lijeka u istoj klasi (kortikosteroidi), ali da se SoluMedrol daje u dozi od 1-2mg/kg, uz ubod u mišić, dosta daleko od dišnih puteva, a doza Pulmicorta u inhalaciji je maksimalno 1 mg, bez obzira na težinu, u inhalaciji kojom stiže točno tamo gdje želimo da djeluje: u dišnim putevima. Je li to dovoljno uvjerljivo o koristi, ili štetnosti, jednog ili drugoga?

Luka2014

31.10.2017. 14:10

Nakon ovoga, bez obzira na vasu ostrinu govora

Darko Richter, dr. med.

31.10.2017. 21:45

Nešto niste stigli reći.

Luka2014

31.10.2017. 21:45

Nesto mi je poruka zastala na pola puta... htjedoh reci da bih nakon ovoga, bez obzira na vasu 'ostrinu' govora i dojmova

Luka2014

01.11.2017. 10:05

Treca sreca...nekako bih htjela da moj sin dospije u Vase ruke. Ukratko. I ima li cijepljenje Pravenarom smisla? To sam htjela pitati.
Hvala!

Darko Richter, dr. med.

01.11.2017. 22:40

Prevenar ima itekako smisla, mada, jasno, ne djeluje na viruse, koji su glavnim uzročnici laringitisa. Međutim, odlaskom u vrtić dijete počinje osimb virunsih, dobivati i brojen bakterijske dišne infekcije od kojih su one prouzročene pneumokokima najčešće: gnojni rintiis, ronosinutis i otitis. Zato se isplati cijepiti Prevanarom 13. Možete se odlučiti i sa Synflorix, koji je također registrirano cjepivo protiv pneumokoka.

Darko Richter, dr. med.

01.11.2017. 22:40

Što se tiče želje da ga pregledam, može i to.
Ja sam na jednom, nadam se, kraćem bolovanju, pa bi bilo najbolje da se date naručiti preko e-naručivanja od svoje primarne liječnice, negdje od iza 15.o.mj. Vidim da postoje neki termini rezervirani za tzv. prioritetne pacijente svakog četvrtka ovog mjeseca, pa ako vaša drica to zna i može, i ako ima takve kriterije, neka vas naruči - četvrtkom, Alergološka ambulanta Klinike za pedijatriju, Rebro, zelena zgrada, razina "P".

Luka2014

02.11.2017. 10:10

Hvala Vam! Bacam se u akciju!
Lp

Luka2014

03.11.2017. 09:45

Postovani dr. Richter,
hvala jos jednom na Vasoj paznji i izlasku u susret. Hvala Vam i na prilici za pregled. No, uvazavajuci prvenstveno sva Vasa misljenja na temelju napisanih dijagnoza mog sina, te Vase vrijeme (koje vjerujem da je prebukirano), ja bih sacekala misljenje otorinca i novu terapiju. Pregled imamo bas sredinom studenog. Obzirom da su njegove trenutne tegobe izraziti rinitis i promuklost, nadam se da ce to rijesiti nova, prava antirefluksna terapija (kako ste i sami napisali). U to ne sumnjam jer sam pomno birala dr. orl. Vrhunski je (necu o imenima).
Nakon toga (a terapija traje bar 3 mj), ako njegovo stanje i dalje bude isto, onda je greska u alergoloskoj strani price, ja bih Vas kontaktirala.
Jesam nestrpljiva, ali vidim da se ovakva stanja ne rjesavaju preko noci.
Nadam se da cete uvaziti moju molbu i oprostite na oduzetom vremenu.
Lp

Darko Richter, dr. med.

03.11.2017. 22:10

Preporučujem vam da izračunate kada bi bilo oportuno da pregledam dijete, i da svoju dricu zamolite da vas već sada naruči. Termini su zauzeti na oko 3-4 mj. unaprijed.

Luka2014

04.11.2017. 11:20

Moze. Hvala Vam! Da je vise takvih kao Vi