Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergija i stres


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zbunjena

28.11.2005. 20:30

Poštovanje! U ožujku ove godine, nakon nekoliko vrlo fizički napornih dana i jednako tako psihičkog iscrpljivanja, te neispavanosti, stigla sam uvečer kući. Kako taj dan nisam ništa jela, pripremajući večeru pojela sam nekoliko kockica čokolad s lješnjacima. Nakon par minuta počelo je lupanje srca, slabost, u lice mi je navrla vrućina, pojedini dijelovi kože su se zacrvenili (nadlaktica, bedra, dekolte), počeo je i svrbež dlanova i tabana. Dobila sam injekciju dexamethasona, te dimidril. Simptomi su prošli. Obavila sam i tstiranje na nutritivne alargene, sve negativno. Otada sam jela normalno čokoladu, čak i neku i s kremom od lješnjaka. Sve ok. Do jučer. POnovno, nakon emocionalno teškog tjedna s neprospavanim noćima, te velikog obiteljskog šoka, pojela sam komad čokolade. Obične, mliječne. I reakcija se ponovila iako u nešto blažem obliku nego prije 8 mjeseci. Terapija je bila ista. Sada je opet u redu. Moje je pitanje, zašto, ukoliko sam alergična na čokoladu, ta alergija ne nastupi kod svake (gotovo svakodnevne) konzumacije? I je li moguće da je specifična situacija izuzetnog stresa onda i sada bila okidač, a da stvarna alergija na čokoladu možda i ne postoji? Sada se bojim jesti, jer nekako mi se čini da nikad ne znam što će mi izazvati alergiju, pošto testovi nisu ni pokazali ništa. Ili bih trebala obaviti dodatne testove? Možda na neke aditive ili konzervanse?

Zahvaljujem puno unaprijed uz srdačan pozdrav!

doc. dr. sc. Tomislav Baudoin

28.11.2005. 22:51

VJerojatnije je da postoji alergija na lješnjake, a ne na čokoladu. Ne navodite koje ste testove učinili. Vjerojatno samo kožni test na nutritivne alergene. Trebalo bi učiniti i dodatnu obradu (specifični IgE u krvi) da se potvrdi ili isključi preosjetljivost. Do tada izbjegavajte čokoladu s lješnjacima, odnosno lješnjake u bilo kom obliku.
Alergijske reakcije su izrazito psihosomatska stanja i stres je jedan od čimbenika u njihovom nastanku.

elena

13.05.2006. 20:00

mojata alergija postoi veke 5 meseci.mi se pojavuvaat plikovi po celoto telo samo nautro inavecer.sekoj den.sto da prevzemam?