Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergija na pelud


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Marta

28.07.2005. 01:04

Alergična sam na pelud breze i raznih trava, kao terapiju sam koristila Histazol i Claritin, no od tih tableta mi se spava. Molim Vas koju drugu terapiju mi možete preporučiti, a da nema kao nuspojavu pospanost?

Unaprijed hvala na odgovoru!

dr.sc. Tomislav Baudoin

09.08.2005. 21:31

Sezona Vaše alergije je više manje iza Vas za ovu godinu. Breza je ocvala u travnju, a trave najizrazitije cvjetaju u 4. i 5. mj. te je tad koncentracija peluda i najveća. Neke trave još uvijek cvjetaju te ako idete u prirodu gdje očekujete da ćete biti izloženi njihovom peludu, preventivno bi mogli uzeti neki antihistaminik. Spomenuti Histazol je antihistaminik starije generacije i imao je centralno djelovanje, odnosno od njega se je sapavalo, a Claritin zapravo ne bi trebao imati taj učinak. Ipak sad su u Hrvatskoj dostupni i moderniji antihistaminici koji ne uzrokuju pospanost i to su Telfast, Letizen, a Aerius bi se trebao uskoro pojaviti u ljekarnama. Ako ta terapija nije dovoljna, potrebno je koristiti i steroidne sprejeve u nos, primjerice Flixonase. Od tog lijeka Vam se sigurno ne će spavati, a ako imate izraženije tegobe onda je on i lijek izbora, sam ili u kombinaciji sa spomenutim antihistaminicima.Ali o tome nekom drugom prilikom....

tea

20.08.2005. 19:11

štovani doktore,
već niz godina imam postnazalnu sekreciju i zbog toga ostajem bez glasa, zapravo govorim promuklo. Prije pet mjeseci operirani su mi sinusi (FESS). Dijagnoza je Rhinosinusitis chronica i concha bullosa cavi nasi bil. Što to znači? Do prije mjesec dana sve je bilo u redu dok se nije ponovo počela naglo stvarati pojačana sekrecija i opet govorim promuklo. Da li to ima neke veze s alergijom i što bi sad trebala učiniti? Glas mi varira od količine tog slijeva. Rađena i je i fiberskopija i stroboskopija. Glasnice su u redu, a krajnici izvađeni.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

dr.sc. Tomislav Baudoin

02.09.2005. 12:58

Rhinosinuitis chronica je kronična upala sluznice nosa i paranazalnih šupljina kod koje simptomi kao što je curenje nosa, slijevanje sekreta niz ždrijelo, glavobolje, oticanje lica, kašalj, poremećaj osjeta njuha i još neki, traju duže od 3 mjeseca, sa ili bez terapije.
Concha bullosa je srednja nosna školjka koja je ispunjena zrakom, kao da je 'balonirana', i takva povećana može stvarati smetnje disanju na nos, može biti uzrok glavobolja ili pridonosi pogoršanju simptoma sinuitisa.
Ovaj simptom postnazalne sekrecije je jedan od simptoma, najčešćih u kroničnog sinuitisa koji je kod vas i kirurški liječen. Nažalost kirurško liječenje, kao ni ono lijekovima, ne može izliječiti kronične bolesti, nego ih samo 'zaliječiti'. S obzirom na navedeno, moguće je da je ovo sljevanje sekreta niz ždrijelo i promuklost dio kliničke slike kroničnog rinosinuitisa. Isto tako je moguće da je vaš kronični rinosinuitis dijelom i uzrokovan tzv. laringofaringealnim refluksom. To je povrat želučanog sadržaja iz želuca preko jednjaka u ždrijelo, grkljan, pa i nos i sinuse. Ta kiselina može iritirati sluznicu navedenih organa budući da je ona osjetljiva na taj kiseli saderžaj i pridonositi razvoju kroničnog faringitisa, laringitisa (promuklost) i rinosinuitisa. Ako se radi o tom poremećaju, on se liječi najučinkovitije lijekovima kao što je Ortanol, Lanzul, Controloc, Ultop i jos neki drugi.
Inače za početak predlažem terapiju intranazalnim steroidom koji se pokazao uspješnim u liječenju i kroničnog rinosinuitisa i zapravo je vrlo često neizbježan postoperacijski u fazama pogoršanja kroničnog rinosinuitisa. Dakle Flisonase sprej u svaku nosnicu 1x2 uz kapi fiziološke otopine u nos 2x5.

Uz ispriku što kasnim s odgovorom,
puno pozdrava
dr.sc.T. Baudoin

sanja

21.04.2006. 21:55

već 4mjeseca koristim nafazolin kapi što mi je doktor zabranio i prepisao nisita ,clarinase,flixonase a prilikom drugog posjeta liječniku i učinjene rinomanometrije(ukupan otpor je 0,30 a poslije stavljanja nafazolina 0,26 4do5 sati nakon nafazolina nalaz je vrlo loš jer nemogu nikakao disat)preporučene su mi clarinase tablete,?sprey i ispiranje voda+sol+soda bikarbona.nos je i dalje začepljen i bez nafazolina je teško-crvenilo lica-glavobolja-nervoza-osjećaj gušenja-suhoća grla prvo mi je rečeno da operacija nije potrebna ,pa da je ...kao da bi trebalo doslovno pripolovit nosnu školjku ap cap ali sve je to triba netriba šta da radim?da li školjka poslije operacije može opet narast?

petra

25.04.2006. 21:07

alergicna sam na pelud. dali je moguce da ove godine mi je puno jaca alergija nego prethodnih godina? koristim claritine i nije bas da mi pomaze, pa me zanima dali ima nesto jace? kada odem na vikend na more odmah se oporavim i osjecam se odlicno. tamo niti ne pijem tablete. prije par godina koristila sam gnadion sprej za nos, ali su mi to zabranili