Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija i trudnoca


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mm1511

10.03.2020. 15:25

Pozdrav.
Unazad nekoliko dana prvi put mi se pojavila urtikarija, dobila sam dvije injekcije soul medrola u razmaku od 2 dana, pijem dasselta tablete, nakon 5 dana alergija mi se lagano povlaci. Ono sto mene brine je, u slucaju da sam trudna da li te injekcije ili tablete mogu imati negativne posljedice na plod?

Darko Richter, dr. med.

11.03.2020. 09:35

Kortikosteroidi nisu nikakva terapija za akutnu urtikariju, nit u trudnoći, niti izvan trudnoće. Tako da glede toga možete biti mirni - ne treba ih davati, jer u akutnoj urtikariji od koristi su kao i čaj od šipka.

Mm1511

11.03.2020. 13:35

A da li moze nastetiti bebi s obzirom da sam vec dobila injekcije kortikosteroida ?

Darko Richter, dr. med.

11.03.2020. 20:50

Katkada joj (možda) može naštetiti, a katkada joj može biti od koristi, i baš se namjerno davati, da bi, kada se rodi, bila bolje prilagođena na vanjske uvjete. Ovisi o vremenu gestacije. No, nitko nije dokazao da postoji linearna veza: kortikosteroidi - oštećenje embrija, niti se zna koje bi to oštećenje moglo biti. Tek, ne preporučuje se bez prijeke potrebe u ranim fazama trudnoće. Dakle, ko dljudi nema jasnog dokaza da je bilo oštećenje ploda. Bilo je nekoliko slučajeva mrene (katarakte) u djece rođenih od majki koje su morale dobivati zbog svoje boelsti obilnije i trajnije doze kortikosteroida.
Mislim da od jednokratne primjene nema veće opasnosti za oštećenje ploda.