Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5364

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergija na hranu - pogoršanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

27.05.2021. 09:35

Da biste razumjeli što vam kanim ispričati, morate shvatiti da alergije nisu ono što mame i mnoge doktorice i doktori misle da jesu.
Alergije mogu biti IgE-posredovane (testiraju se prickom i specifičnom IgE-om iz krvi), i mogu biti ne-IgE posredovane (uglavnom nema testova, osim eventualno epikutanih ili tzv. patch-testova, koji, osim u slučaju kontaktnog dermatitisa, nemaju većeg značenja, a, kontaktnog dermatitisa u slučaju vašeg djeteta - nema).
Onda ću vam odgovoriti ovo:
1. Pojava krvi u stolici s mjesec dana odgovara FPIAP-u (food protein induced allergic proctocolitis), ukoliko nije bilo fisure anusa, koji jest alergijska reakcija na kr. mlijeko koje dolazi do djetetova probavnog trekta tako što ga majka koja inače doji, sama konzumira. To je ne-IgE posredovana bolest. Nema tu ni pricka niti spec. IgE-a. Uskrati se kravlje mlijeko i prerađevine iz majčine i djetetove prehrane i za 6-24 mj. nastupi spontana tolerancija. To je najvjerojatnije bio slučaj u vašeg djeteta.
2. Međutim, ta djeca imaju povišeni rizik razvoj IgE-posredovanih alergija. I to je, čini se, uslijedilo, iako nisam siguran u ta testiranja koja ste radili.
3. Prick (pozitivan) na jaja i kikiriki u dobi od 6 mj. dokazuje alergiju na jaje i kikiriki, ali ne dokazuje da zbog toga dijete mora imati bilo kakve smetnje. Kao kad dijete ima plave oči, to dokazuje da će vjerojatno biti plavuša, ali ne dokazuje da će zbog toga dobiti melanom. To je biljeg sklonosti alergiji, a da li ima od toga smetnje, ovisi da li ih ima, ili nema. Taj se nalaz ne odnosi na prošle smetnje, nego na tekuće.
3. Povraćanje jogurta jedan jedini puta ne znači ništa, i ne kanim se time baviti, jer ga je potom opet konzumirala, odnosno, konzumirala je mliječne prerađevine. I onda ste išli činiti pretrage spec. igE iz krvi i našli nešto suprotno od prvih nalaza u pricku: nije pozitivna na kikiriki i jaja, a jest pozitivna na kr. mlijeko.
4. Ako vam je prick radio neki gastroenterolog, onda to nema skoro nikakve vrijednosti u mojim očima. Oni se trebaju baviti svojim područjem, a ne alergologijom. I zato ste dobili takve nalaze, pa me sada pitate, kako to, a ne znate da gastroenterolozi nisu alergolozi. Vrlo jednostavno: ne postoji očitavanje prick testa nakon 72 h. To je svjetska novost, i, onaj koji vam je to napričao, neka se javi meni da mi objasni, jer ja sam o tome još uvijek totalno neinformiran. Ali, kako sam prije manje od godine dana otišao u mirovinu, moguće je da mi je ta gromoglasna novost ipak promaknula.
5. Shvatio sam iz savjeta gastroenterologa da dijete nema baš nikakve posebne smetnje, osim nalaza: s 3 mj. kikiriki i jaje, ali bez mlijeka, a sa 9 mj. mlijeko, ali bez jajeta i kikirikija. I sada, po tom savjetu ako sam ga dobro razumio, vi ne biste trebali davati djetetu jaje, kikiriki i mlijeko, mada je jaje i kikiriki po najnovijem negativno, a mlijeko je samo blago pozitivno, i, vjerojatno, od njega nema nikakvih posebnih smetnji.
6. Mogu vam javiti odavde i na neviđeno, da dijete slobodno jede što je njega i vas volja, uključujući i mliječne prerađevine kako je jela do tog kobng testiranja, koje nije imalo indikacije, ili je vi niste naveli.
7. Izbjegavanjem normalne prehrane samo se potiče senzitizacija baš na ono što se elliminira, jer, ne možete to potpuno eliminirati. Ima svega toga i u zraku i u prašini (jaja, mlijeka, kikirikija, bakalara, peludi breze, itd. itd., zavisno ov vaših prehrambenih navika u kućanstvu, i da li imate brezu ispred prozora).

Dakle, da sumiram: imala je FPIAP na kravlje mlijeko. Ta djeca nerijetko kasnije pokažu atopijsku sklonost, tj. sklonost nastanku IgE posredovanih alergija. I to se upravo desilo, ali, za sada mi se čini bez kliničkih posljedica. Međutim, desilo se nekoliko nevještih testiranja, da ne kažem pogrešnih, i nekoliko laboratorijskih nalaza, a sve skupa bez prave indikacije i pravog tajminga. I to vam ne mogu raspetljavati niti raspetljati, osim to kritizirati, kako sam gore učinio. Možete mi se javiti u Polikliniku DemaPlus, da to probamo postaviti na nultu polaznu osnovu i da dalje ne lutate. Učinit ćemo najobičniji prick test koji traje 20 min, a ne 72 h, malo ću vas isljeđivati da doznam istinu, malo ću zirnuti u dosadašnje nalaze, pogledati tko je i što pisao (možda ima olakotnih okolnosti) i to je sve. Ishod će najvjerojatne biti da nema razloga za eliminaciju bilo čega i da s vremena na vrijeme treba ponoviti alergološko testiranje, ali na ono što ja kažem, a ne na pšenicu i soju.
Moram primijetiti da se u Hrvatskoj alergologija smatra područjem u koje se svi razumiju, i ja, zapravo, rješavam već niz godina skoro isključivo tuđe zablude koje su posljedica miješanja u alergologiju s punim uvjerenjem sveznadara koji nema pojma da je to uža specijalizacija iz pedijatrije, a nije ni gastroenterologija, niti pulmologija, niti reumatologija, itd., da ne nabrajam.

matmat

27.05.2021. 12:20

Postovani!

Puno Vam hvala na odgovoru!
Ja se ispricavam, ali zbunila sam se i krivo  napisala. Nije raden prick test, nego atopy patch. Prsti su mi bili brzi od pamet pa se ispricavam sto sam Vam oduzela vrijeme s netocnim informacijama.

Dakle, s mjesec dana se pojavljuje krv u stolici. I da, imala je ragade, ima ih jos uvijek povremeno uz opstipaciju zbog koje trosi laksol, ali nema vidljive krvi u stolici vise. Demrmatitise nije imala ni u jednom obliku. Tada s mjesec dana testovi iz krvi bili su negativni i ja sam sve normalno konzumirala do sestog mjeseca, iako je ona i dalje imala krv u stolici, kada je patch pokazao jaja i kikiriki, ali ne i mlijeko. Izbacila sam jaja i kikiriki i krv u stolici se tada povukla, dakle s nekih 7 mj starosti.
S 9 mj, nakon povracanja od prve konzumacije jogurta, smo ponovili testiranja iz krvi koja su pokazala samo reakciju na mlijeko, kao sto sam rekla 2. razred, i tek tada sam izbacila i mlijeko iz prehrane, znaci unazad dva i pol mj. S 12 mj, zbog cijepljenja, ponovljen je patch koji je pokazao da su jaja i kikiriki i dalje aktivni, reakcija se pojavila nakon 72 h.

Dakle, jaja i kikiriki pozitivna su na patchu, a mlijeko iz krvi. Jaja i kikiriki ne jedemo unazad 7 mjeseci, a mlijeko unazad 2,5. Ona zadnjih 6 mj nema krv u stolici, ali ima opstipaciju i povremene ragade koje ne krvare.

Nadam se da sam sad rasvjetlila situaciju, moje isprike jos jednom na krivom nazivu testa pa se nadam da nam sad mozete dati svoje misljenje je li potrebna eliminacija navedenih namirnica ili da ih polako uvodimo - prvo jaja pa mlijeko.. Naravno, ukoliko nas mozete ovako na daljinu savjetovati dok se ne narucimo u dermaplus.
Hvala!

Darko Richter, dr. med.

29.05.2021. 10:50

Atopy patch test nema baš nikakve vrijednosti, osobito kada je pozitivan, a ne zna se koliko: +, ++, +++ ili bulozna reakcija. Vrlo jednostavno, uzalud se mučite, nemate odgovora ni na što, nismo sigurni jesu li ono i sada ovo bile ragade, ili FPIAP, itd. Mislim da se gnjavimo preko potrebne mjere, jer dopisivanjem će uvijek nešto nedostajati. Potreban je pregled i prick test.

Kardum

23.10.2021. 17:25

Poštovani, u starim nalazima sam pronašao dva alergo testa sa povišenom vrijednošću osjetljivosti na histamin, oba puta u iznosu od 5 (iz 2004. i 2015. godine). Ponekad me uhvate neki klasični simptomi alergije, ali nisam primijetio neku povezanost sa hranom, više mi se čini da je s nekim spoljašnjim faktorima. Imam 24. godine. Zamolio bih Vas za neki prijedlog ili savjet. Hvala...

Darko Richter, dr. med.

23.10.2021. 23:05

Ja ne znam niti za jedan test koji pokazuje povišenu vrijednost zahistamin. Histamin se koristi kao referentni test (pozitivna kontrola) za usporedbu s reakcijama na razne alergene koji se istodobno testiraju.

Tina11111

03.05.2022. 22:30

Pozdrav,

Molila bih Vas pomoc oko razumijevanja nalaza za alergiju.

Dijete je sa 4 mj imalo krv u stolici, kako dojim pedijatrica me je poslala na eliminacijsku dijetu bez jaja, mlijeka, orasastih plodova, ribe.,citrusa.. Svako dva tjedna sak vracala jedan alergen u prehranu te smo skuzili da najvise krvi ima ako pojedem nesto mlijecno. Jaja smo bili eliminirali jer nije imao rekaciju kad sam ih jela. Sa 10 mjeseci sam ga vodila na alergotestove iz krvi te je test pokazao alergiju na mlijeko i jaja. Mlijeko je drugi razred alergije, a jaja treci (specificni ige je iznosio 4,35). Sad sa godinu i 5 mjeseci sam ga opet vodila na testiranje, specificni ige je porastao na 7,85 za jaja, a ukupni ige mu je dosta porastao, te iznosi 191 ( prijasnji nalaz 39). Sta to znaci, da je on na jos nesto alergican ili? Krv u stolici je prestala kad smo krenuli sa dohranom, osip zna imati samo mali na nogici, dise normalno, ne kaslje..ja i dalje dojim i jaja jedem, njih mi nisu ukinuli ni kad je krv pokazala da je alergican na njih. Mlijeko jos ne konzumiram.

Puno hvala na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

05.05.2022. 22:15

Ajoj. Vi mislite da ne znate samo ono što ste pitali (da što sad znači taj porast uk. IgE ...), a sve skupa je zbrkano.
Bit ću otvoren, jer mi je po malo dosta tog nereda u alergologiji.
Dakle, sa stanovišta alergologa, prvi događaj - krv u stolici sa 4 mj. - NE MOŽE BITI POVODOM DA SE BLANKETNO isključuju tzv. "alergeni", A BEZ DA SE DIJETE TESTIRA. Ja vam tvrdim da bi, najvjerojatnije, u tom času našli normalni uk. IgE i negativne specifične IgE na sve što bismo testirali, a, da ste slučajno bili naišli kod mene, učinio bih bio prick test (kr.mlijeko, jaje, kikiriki, grinja i pelud trava), i on bi, vjerojatno bio negativan. Onda bismo zaključili da dijete možda ima proktokolitis od kravljeg mlijeka (nebitno što ste isključivo dojili, jer dobivao ga je ako ste vi konzumirali mlijeko i MLIJEČNE PROIZVODE). I isključili bismo kr. mlijeko I MLIJEČNE PROIZVODE iz vaše prehrane, i, dokaz da je to proktokolitis od kravljeg mlijeka bio bi ako bi u roku od nekoliko dana nestala krv iz stolice.
Ta djeca, međutim, imaju u jednom postotku tendenciju da kasnije razviju IgE-posredovane alergije.
I, to bi onda bio ovaj dalnji tijek nalaza i pojava atopijskog dermatitisa, ma kako neznatnog, uz pojavu porasta ukupnog IgE i pojedinih specifičnih IgE (mlijeko, jaje).
Moguće je da je dijete u dobi od 4 mj. krvarilo iz nekog drugog razloga, i da je od početka imalo specifičnu senzitizaciju (IgE ili pozitivni prick) na jaje i mlijeko. Ta mogućnost pokazuje svu bezveznost izbjegavanja da se dijete alergološki testira onda kada za to postoji indikacija. I u tom slučaju bio bih vam savjetovao da izbacite kr. mlijeko I MLIJEČNE PROIZVODE, ali ne i jaja. I opet bismo došli do ovog istoga gdje smo i sada: dijete je atopičar, ima očito blagi atopijski dermatitis, ima klasične IgE-senzitizacije na kr. mlijeko i jaje, koje će minuti za 1-2-3 godine, u potpunosti, a nadomjestit će ih senzitizacije na aeroalergene. Atopijski dermatitis može će se posve primiriti, možda će se i pojačati, predviđanje je nemoguće, a njemu se mogu pridružiti respiratorne alergije: alergijska hunajvica i astma, te nerijetko, pojava urtikarije. Ništa vi ne možete spriječiti, dijete je sklono alergijama, i dobivat će ih baš na ono, što mu budete pokušavali uskratiti. Zašto baš na to? Zato, jer je totalna eliminacija nemoguća, i uvijek će biti u dotiaju makar s malenim količinama tih (nutritivnih) alergena, a baš su te male količine one koje najviše raspire alergijske rakcije. Ako se, figuratino rečeno, zatrpate na vrijeme tzv. alergenima (čuveni "orašasti plodovi", npr.), onda time zagušite i alergijske reakcije na njih. No, uvijek negdje ima drugih "alergena" u sitnijim količinama, i alergijska se reaktivnost iskali na njima. Dakle, pobjeći od toga se ne može, ako ste atopičar.
Preptostavljam da vaše dijete tolerira i kr. mlijeko i jaje u nekim jelima koja se spravljaju od tih namirnica i dobro termični obrade (kruh, peciva, biskvit, i sl.).

Tina11111

06.05.2022. 10:10

Pozdrav,

Puno hvala na odgovoru. On još nije ni probao kruh koji sadrži jaja, mlijeko... Jedino preko dojenja. Probala sam par puta pojesti jogurt i reakciju nije imao. Ekcem koji zna imati na nogici ne nastaje nakon hrane koju ja konzumiram, bar mi se tako čini, koliko god glupo zvučalo kao da nastaje kad mu obučem čarapice koje nisu 100 posto pamučne.
Sad nakon ovog zadnjeg nalaza pedijatrica mi je rekla da ipak izbacim i jaja iz prehrane. Nije meni problem izbaciti šta god treba, ali imam osjećaj kao se vrtim u krug. Malo izbaci, malo uvedi, pa opet izbaci. Nitko mi ne da odgovor ok izbaci zbog tog i tog, dijete nakon šta konzumiram te proizvode nema vidljivih znakova da mu smeta, dobro napreduje, nema ekceme, nema povraćanja..
Ne znam puno o alergijama, čitam dosta na internetu, ali tek onda se zbunim happy pa slušam doktore jer strah me da ne napravim nešto na svoju ruku i ne naštetim djetetu.

Darko Richter, dr. med.

09.05.2022. 08:50

Potreban je normalni alergološki pregled, a ne ovo nabadanje i samozaključivanje. Od toga ništa. Vi po definiciji laika pogrešno zaključujete, jer mislite da je jaje samo u hrani ili u vašem mlijeku ako ga jedete. I da mora biti "pojeo - pojavio se (ekcem)". Nema tog pravolinijskog odnosa. Ovo je medicina. Dosta sam vam rekao u prethodnom odgovoru, i sada isto ponavljam. A ako ste u Zagrebu, m oćete mi se javiti u DermaPlus, jer, kažem, potreban je alergološki pregled s testiranjem.

Vera1979

19.05.2022. 23:25

Poštovanje pozdrav svima dobila sam od Dermatologa nalaze dasam alergična na kobalt klorid pa me zanima dali neko ima sličnih problema šta izbjegavati poz

Darko Richter, dr. med.

01.06.2022. 22:20

Vjerojatno imate kontaktni dermatitis, to je alergija tipa IV, i za to se obratite forumu dermatologije.