Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergija na kikiriki


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lion

18.12.2008. 14:45

Poštovani doktore,
Imam 4 god. staro dijete koje je prije mjesec dana bio na alergološkom testu gdje mu je utvrđena alergija na pelud korova i ambroziju. Na test smo išli zbog toga što je tri puta reagirao na proizvode koji u sebi imaju kikiriki i to na način da su mu natekle usne i oči, a kod zadnjeg slučaja ga je svrbio i jezik. Rađeni su mu samo testovi na respiratorne alergene kao što su mačja i pseča dlaka, trave, prašina, ambrozija. Ja sam očekivala da će mu raditi i test na hranu, jer to je ono što mi zapravo zadaje strahove. Nisam sigurna da li će i na neku drugu namirnicu reagirati kao što je reagirao na kikiriki. Strah mi je svakim danom sve veći jer prije tjedan dana je pojeo Kraševu čokoladnu torticu koju je do sada jeo nebrojeno puta i nikada nije bilo ništa, no prije tjedan dana tri min nakon što ju je pojeo reko je da ga jako svrbi jezik. Od straha na mogućnost gušenja, naticanja usne i reakcije kakva je na kikiriki dala sam mu žlicu Rinolana i otišla na hitan prijem u bolnicu Rebro. On je do sada nebrojeno puta jeo i orahe i lješnjake i svu ostalu hranu, no prvenstveno zbog mog straha od mogućih reakcija ja sam mu prestala davati te proizvode. Recite mi da li bi trebala napraviti i alergo testove na hranu te gdje ih mogu i kako napraviti. I da li se ja trebam toliko bojati i kako da reagiram ukoliko se opet pojavi nešto na šta bi on mogao reagirati, jer kao što sam rekla nema stvari koju on do danas nije jeo i na ništa nikad nije bilo reakcije osim na kikiriki i taj put na čokoladnu torticu na kojo piše da su mogući tragovi lješnjaka.
Unaprijed hvala,

Darko Richter, dr. med.

18.12.2008. 21:50

Iz ovoga mogu reći da mi puno toga nije jasno, jer najviše volim isljeđivati roditelje oči u oči, kao na policiji.
Vi pričate o hrani koja sadrži kikirikik, a konkretno spominjete samo torticu, zbog nekih tragova lješnjaka, kao da lješnjaci i kikirikiji imaju nešto zajedničko.
Svakako da je trebalo učiniti testove na nutritivne alergene, među kojima je u toj dobi na vodećem mjestu kikiriki, ali je još češći bjelanjak i kravlje mlijeko, zatim kakao, itd.
Kikiriki je opasan i nepredvidiv, i, dok se sve ne raščisti, NE se pribilžavati ničemu u čemu ima kikirikija vidljivog ili skrivenoga.
Možete doći i meni na pregled, baša na Rebro, iza Nove Godine (2367-406, narudžba kod sestre u poliklinici, ili u Pedijatrijsku polikliniku Alergovita (www.alergovita.hr), Tomsilavov trg 21 (možete se javiti tamo i prije Nove Godine).