Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija na pelud trava


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

11.05.2023. 14:25

Poštovani,
molim savjet u vezi terapije za alergiju na livadne trave, djevojčica 12 god, inače zdrava.
Od prošle godinbe pojavili su se simptomi alergije u travnju pa do lipnja - kihanje, suzenje i svrbež očiju, curenje iz nosa. Napravili smo obradu u Klaićevoj - prick, IGE ukupni i specifični, vađenje krvi, eozinofili u nosu -prepisujem nalaz:
Prick-test na inhal.alerg.: histamin 5.5 mm, neg. proba 0, trave 3.5 mm, raž 3 mm, ostali
test. alerg. su 0.
KKS b.o., eo uk. 670, eo u nosu poz., IgA 1.06 g/L, IgM 0.96 g/L, IgG 9.83 g/L, IgE 426 kIU/L,
spec. IgE dact.glom. 3(13 kU/L), ambrozija 0 i raž 3(4 kU/L).
Spirometrija: u fiz.gr., VCmax 97%, FEV1 107%, FEV1/VC 110%, MEF25-75 103%. FENO 3...5 ppb.
nNO 1284...681 ppb.

Ove godine dr. joj je dala Nixar oralno i lokalno Opatanol kapi, ali baš ne pomaže kod simptoma. Također koristi Synomarin sprey za alergiju, više puta dnevno. Navečer ju jako svrbe oči i ne može prestati svrbiti, to joj je najgori simptom, uz kihanje koje joj nije toliko strašno i ne stvara takve probleme. Sada je dr. probala uvesti i sprey za nos Dymista, kaže da bi mogao pomoći i kod problema s očima jer od Opatanole ne vidim neke pomoći. Obzirom da je i inače jako sklona krvarenju iz nosa, bojim se da bi joj lijek još mogao pogoršati ovo stanje. Imate li kakav prijedlog za terapiju koja bi mogla bolje djelovati na simptome?
Hval i pozdrav

Darko Richter, dr. med.

15.05.2023. 17:15

Najprije je malo čudno da uz alkergiju na pelud trava ima simptome samo do oćujka do lipnja. Trav cvatu još i od kraja kolovza pa do kraja listopada, a s ovim zatoplje njima, i do u studeni. Ima li tu alegije na brezu i ostalu pelud stabala?
No, terapija je uglavnom ista: antihistaminik u dvostrukoj dozi: dakle, ako ima 12 g.i najmanje 40 kg, to se smatra odraslim organizmom za potrebe doziranja, pa doza može biti do 2 tbl. Aeriusa ili Nixara dnevno. To ne može da ne djeluje barem malo.
Onda, Dymista također ne može da ne djeluje.
Malo mi je neobično da vas je strah baš Dymiste, a ne i Sinomarina za nos. Ako od ičega krvari, to je od Sinomarina, koji, usput, nema baš nikakvo antialergijsko djelovanje i nije nikakav lijek. Sinomrain ima samo cijenu, a inače ništa drugo, a vi se bojite baš onoga što bi moglo pomoći. Na taj način nema mnogo izgleda da se djetetu pomogne. Dymista može omanuti ako se ne ušmrkava dobro, kao i svaki sprej za nos, ili pumpica za pluća. No, ovdje nema astme, tako da sam ove pumpice samo usput spomenuo.
Dajte joj duplu dozu antihistaminika, ili odmah prijeđit naDymistu, po 1 uštrcaj dvaput dnenvo u svaku nosnicu tijekom sezone u kojoj ima smetnje. Nakon što se djelovanje ustali (nakon otprilik 5-7 dnaI) možte davati samo po 1 uštrcaj dnevno u svaku nosnicu.

22.05.2023. 11:40

Dobar dan, moje dijete već dugo ima astmu . Navikli smo živjeti s tim . Bilo je manje napadaja . Ali primijetio sam da kad mi je suprug kupio cvijeće, moj sin je bio alergičan na njih . Razmišljam o uklanjanju svih cvjetova iz kuće . Ili kupite hipoalergeno cvijeće . postoje li uopće takvi cvjetovi ? Često radim inhalaciju za dijete, oni puno pomažu ( za to su kupili poseban uređaj )

Darko Richter, dr. med.

24.05.2023. 21:45

Dakle, vi i vaše dijete uopće ne morate živjeti s astmom, već s terapijom koja potpuno kontrolira astmu, tako da niti ne znate da je ima. Sve ostalo, poput cvijeća ili umjetnog cvijeća, "pripravljanja" nekakvih inhalacija i sl. jest nešto na pogrešnom, ili u najmanju ruku sporednom kolosjeku.