Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija na polen trave


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dugandzija

14.08.2013. 00:50

Postovanje,
zamolio bih vas za savet u vezi sa terapijom. Naime, alergican sam na polen trave, a moj lekar mi je prepisao prvo: Xyzal (1 tableta dnevno), Beconase (sprej za nos, po jedna doza ujutru i uvece) i kapi za oci Natrijum Kromoglikat (po jedna kap u oba oka, ujutru i uvece) i to mi je donekle pomoglo i smanjilo simptome, skoro sve, sem alergijskog konjuktivitisa, tako da s ocima sam i dalje imao problem. Kada sam sledeci put otisao na pregled, promenio mi je tablete na Clarinase (1 tableta uvece), a kapi mi je prepisao Emedine eye drops (ista doza, po jedna ujutru i uvece). To mi je pomoglo prvih par dana, medjutim posle jedno 5-6 dana mi se problem s ocima ponovo javio, bez obzira sto sam kapi sve vreme uzimao, otisao sam ponovo kod lekara i on mi je samo rekao da predjem ponovo na ove prve kapi, Natrijum Kromoglikat, ali nista mi nije pomoglo.

Pa bih vas zamolio za savet / preporuku, sta bih jos mogao da probam protiv alergijskog konjuktivitisa, mozda neki prirodni lek? Da li bi mi mozda pomoglo neko inhaliranje i cime? Izvinjavam se ako su mi pitanja pogresna, ali laik sam za medicinu, ne zamerite. Koje kapi vi preporucujete vasim pacijentima koji pate od slicnih problema? Ja sam se raspitao kod par poznanika farmaceuta i svi su mi savetovali ove kapi sto sam vec probao, ali meni one ne pomazu... Ne znam sta da pokusam dalje, pomozite savetom happy

dugandzija

14.08.2013. 20:00

Samo sam zaboravio da napomenem da sam alergican na lek "Baktrim"

Darko Richter, dr. med.

14.08.2013. 20:05

Ja bih uzeo Xyzal ili Aerius, 1 tbl. dnevno +' intranazalni steroid, npr. Nasonex, Beconase, ili što drugo slično, 1 uštrcaj u svaku nosnicu dnevno. S time će se regulirati i simptomi s očima. Kapanje očiju samo po sebi počne iritirati oko nakon nekog vremena, i nisam prijatelj takvih dugotrajnih nakapavanja. No,ono što sam vam savjetovao, treba provoditi stlano, kroz 6-8 tjedana, pa će biti rezultata. Od terapije koja se uzme danas, pa opet za 3 dana, pa malo da - malo ne, nema nikakve koristi. A to je upravo ekvivalentno stalnim promjenama, jer niti jedan lijek ne dobivate konzistentno da bi mogao pokazati puno djelovanje.

dugandzija

17.08.2013. 11:10

Hvala vam na odgovoru i savetu.

I prijateljica koja je farmaceut se zacudila zasto mi je doktor prepisao tako dugo koriscenje kapi za oci. Posto se i vi slazete da je to lose, definitivno cu prestati da ih koristim, jer kao sto kazete, verovatno i one dodatno iritiraju oko. Ne znam zasto mi je lekar savetovao Xyzal, a zatim mi promenio terapiju na Clarinase, kad mi je Xyzal lepo ublazio ostale simptome, a mislim i da mi ta promena kapi nije prijala ocima.

Jos jednom hvala puno na savetu i samo jos jedno pitanje imam, za koje se izvinjavam ako je malo glupo. Da li mislite da bi inhalacija mogla pomoci, posto sam na internetu naisao da udisanje pare odredjenih biljki moze pomoci pri pojavama alergijskog konjuktivitisa, medjutim sajtovi na kojima sam to procitao mi ne deluju bas kredibilno, pa sam samo hteo da vas pitam za vase misljenje o tome i koje lekovito bilje bi preporucili ako ste za to? Hvala.

Darko Richter, dr. med.

17.08.2013. 20:35

Jedine inhalacije koje djeluju u alergijskom rinokonjunktivitisu, i to ne samo na nos, već i na (susjedne) oči, su intranazalne sprejevi kortikosteroida; npr. Nasonex, Avamys, Falxonase, Taren nasal, Beconase i sl.

Ivana1007

15.03.2019. 14:20

Postovani doktore,

Smije li dojilja, alergicna na polen, konzumirati med koji u sastavu sadrzi izvjesnu kolicinu cvjetnog praha?
Med koristim svake godine jer mi olaksava simptome alergije, ali sad dojim dijete, a ne mogu naci podatak o sigurnosti konzumacije cvjetnog praha za vrijeme dojenja.

Unaprijed hvala.

Darko Richter, dr. med.

16.03.2019. 00:50

Ne mogu taj podatak naći niti ja. A i zašto bih? Njega, jednostavno, nema. Jer, pitanje je dosta nekorisno: ako vama, koji ste alergični, ne škodi prirodni med koji u sebu uvijek ima nešto peludi, zašti bi škodio djetetu koje dojite? Kao da već nema dosta peludi u zraku, i, čak, puno više nego u prošlogodišnjem medu. Taman da vi prestanete jesti med, peludi ima uokolo sasvim dovoljno: nešto ga uadhnete i udahne ga i dijete, a nešto se i proguta.