Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5364

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


ANTIBIOTIK I URTIKARIJA


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tredicine

02.12.2018. 19:40

Postovani Dr.Richter
molila bih vas za misljenje i savjet.Radi se o mom sinu koji ima 7god.Krajem 8mj.ove godine,zbog dvotjednog obilnog sekreta iz nosa i kaslja pedijatrica mu propisuje Klavocin bid.Sesti dan nakon uzimanja Klavocina dobiva urtikariju po cijelom tijelu.Prekidamo antibiotik.Urtikarija se povlaci nakon cetiri dana uz Claritin.Sredinom 9mj.stanje se ponavlja,obilan sekret iz nosa i kasalj.Nakon deset dana dobiva temperaturu.Odlazimo pedijatrici,vadimo krv,CRP 20.Propisuje mu Cefixim.Odmah nakon prve zlicice nakon pola sata javlja se urtikarija po vratu i blaze po tijelu.Prekidamo antibiotik.Temperatura i urtikarija prolaze nakon tri dana.Sa 3 ipo god. imao je osip uz primjenu Sumamed.Pedijatrica kaze ako bi trebao antibiotik ona bi mu opet probala dati Sumamed uz zlicicu Claritina.Mislite li da je potrebno da zatrazim uputnicu i dovedem dijete u Zagreb na testiranje antibiotika?Ako je moguce kod vas?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

12.12.2018. 19:55

Dijete treba obraditi alergološki općenito, a onda vidjeti što je to bilo s tim antibioticima. Ne bi baš bilo jako vjeroajtno da je alergičan na svaki antibiotik koji uzme. To su posve različite supstance, kao što su različiti kikiriki i riža.

Tredicine

12.12.2018. 21:30

Postovani Dr.
Obavili smo alergolosko testiranje putem krvi na Pelud,Epitelno tkivo zivotinja,Grinje,Hrana biljnog podrijetla,Hrana zivotinjskog podrijetla,Insekti i Otrovi,Lateks,Mikroorganizmi,Alergeni kriznih reakcija.Poliklinika Analiza u Splitu.Pojedinacni IgE negativan,ukupni IgE 11.Sto bih jos trebala napraviti po vasem misljenju?

Darko Richter, dr. med.

17.12.2018. 00:50

Nemam puno povjerenja u te nalaze.
Treba napraviti standardno testiranje na ukupni IgE i specifične IgE na grinje, peludi, dlaku mačke, plijesni; ili, nparaviti standardni prick test.
Lijekovi se tako ne testiraju, već prvenstveno kožni testovima (prick + intradermalno).

Tredicine

12.01.2019. 21:40

Postovani Dr.
Obavili smo testiranje na ukupni i specificne IgE u bolnici Firule u Splitu.Evo prepisujem nalaz; d1-dermatophagoides pter. 0, g6-phleum pratense 0, m3-aspergillus fumigatus 0, e1-dlaka macke 0, ukupni IgE 4,1. Molim vas vase misljenje,kako dalje?

Darko Richter, dr. med.

17.01.2019. 14:25

Atopija, kao stanje sklonosti alergijama, je isključena.
A što je to bilo s lijekovima, treba utvrditi kožnim testiranjem, pa onda i iz krvi,ako testovi postoje. I onaj koji nije sklon alergijama, može dobiti alergijsku reakciju na lijek, ili neku drugu, nealergijsku reakciju. Ima svega.

Tredicine

17.01.2019. 23:30

Postovani Dr.Richter
Zahvaljujem se na vasem odgovoru.
Testiranje na lijekove u Splitu ne rade,tako mi je receno,samo u Zagrebu.Ja bih vas molila ako je moguce testiranje obaviti kod vas?Radi se o antibioticima Klavocin bid,Cefixim,Sumamed.Ako nije moguce dali mi mozete savjetovati gdje da se obratim.Ja vam se unaprijed zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

24.01.2019. 14:00

Zatrpan sam. Možete uzeti C1 uputnice, skenirti je i poslati sken na "predbiljezbe.poliklinika.pedijatrija@kbc-zagreb.hr". Za par dana će vam javiti termin, predvidivo početkom svibnja.
Inače, testiranja se rade i uKlaićevoj (Klinika za dječje bolesti Zagreb) i na Srebrnjaku (Dječja bolnica Srebrnjak).

Tredicine

08.02.2019. 00:10

Hvala vam puno na savjetima i sto ste odgovarali na moja pitanja.