Poštovani,
u zadnjih 5-6 godina tijekom studenog i prosinca imam obilno curenje bistre, prozirne, viskozne tekućine iz nosa. Istovremeno se javlja suhi i neproduktivni kašalj koji se smanjuje ako je nos prohodan, osjetim retronazalno slijevanje iz nosa. Temperature nemam. Intenzitet je isti vani, u autu ili u kući.
Prvih nekoliko godina sam mislio da je prehlada jer sam obavljao posao terenskog veterinara u dosta lošim uvjetima. Prije četiri godine doktorica je ipak posumnjala na alergiju jer se ponavlja nekoliko godina u studenom i prosincu. Dobio sam terapiju: avamis, claritine, fluimikan (bronhi su bili puni "sluzi") i nakon 2 dana ogromno olakšanje.
Druge godine opet u studenom i prosincu isti simptomi, ista terapija i dobar rezultat. Par mjeseci poslije sam bio na alergotestiranju (kožni test) na inhalatorne alergene i svi su bili negativni (osim histamina-naravno), nisam bio testiran na kućnu prašinu. Kod javljanja istih simptoma u manjem obimu terapija claritinim bi riješila problem.
Treće godine u studenom i prosincu opet isti simptomi, terapija avamis, claritin je djelovala iako sporije. Nakon toga sam u travnju (4 mjeseca kasnije) putovao avionom i imao sam problema zbog zatvorene eustahijeve tube, pomoć sam potražio u Njemačkoj u Uniklinik Muenster i mogu reći pojedincima da je kod nas bolje jer sam tamo bio sam u čekaonici za hitne slučajeve, čekao sam doktora oko 2 sata i obradio me pripravnik (toaleta uha, analgetici...). Bio sam na pregledu u Vinogradskoj kod doktora Michaela Ries-a, snimali su sinuse sondom sa kameron, nije bilo znakova infekcije ali je bilo obilje viskozne prozirne sluzi pa je doktor zbog sumnje na alergiju preporučio alergotestiranje. U kolovozu sam imao iste simptome kao u studenom i prosincu (prvi put do tada u to vrijeme), sa izračenim peckanjem u očima uz suhi kašalj i iscjedak iz nosa. Terapja je bila djelotvorna ali spora u odnosu na ranije. Slučajnim putovanjem 300 km južnije simptomi su za dva-tri dana bili skoro nestali.
Doktorica me je uputila na alergotestiranje i zbog česte žgaravice koju imam godinama i mogu je kontrolirati (izbjegavanje suhomesnatih proizvoda, lisnatog tijesta, svježeg sira...) iako nisam baš karakter propisala mi je controlok. Nekoliko mjeseci sam bio sretan, zgaravica je skoro nestala, pazim na hranu, ne pušim već 9 mjeseci (prije toga pušio oko pola kutije nekoliko godina), napravio sam alergološko testiranje na Jordanovcu (kožni test na inhalatorne alergene) i rezultat je negativan. Bris nosa je pozitivan na streptococcus pneumoniae. Upućen sam na Rebro na vađenje krvi za IgE, rezultat će biti za dvadestak dana te se sa nalazom trebam javiti alergologu na Jordanovcu. Prije nekoliko dana opet je počelo obilno curenje iz nosa, bistra i viskozna tekućina, suhi i neproduktivni kašalj, avamis, claritine djeluju ali dosta slabije nego prije. Do nazala IgE pokušavam otkriti što je razlog nadražaja kako bih izbjegavao uzrok, ne vidim što bi u periodu studeni-siječanj uzrokovalo moguću alergiju osim možda lijeske.
Nadan se da Vam neće smetati preopširna anamneza, znam da puno znači, meni je jako nedostajala kod mojih pacijenata na terenu (veterinar).
Molim Vašu preporuku što napraviti ako IgE bude negativan i da li iz iskustva možda znate koji su alergeni aktualni u periodu studeni -siječanj ako se radi o alergiji.
S poštovanjem,
Jakov