Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergije nakon covida


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Do74

15.09.2022. 12:25

Poštovani,
Još od osnovne škole imam alergije koje su se manifestirale prvo na očima i nosu, a kasnije i na koži. U zadnjih par godina uz reakciju na koži (manje crvene fleke) došlo bi do gušenja ukoliko je jak alergen ili iz hrane. Pijem Dasselta tablete (2x) svaki dan i alergije su mi bile pod kontrolom do prije mjesec dana kada sam dobila koronu. Naime 12h nakon prvih simptoma probudila sam se s naotečenom donjom usnom koja je splasnula idući dan. Zatim dan nakon je naotekao zglob ruke, zatim kažipst te gornja usna zbog čega sam otišla na hitnu I dobila synopen/solu medrol kroz infuziju. Par dana bio je mir i onda je opet krenula kombinacija naotecena ruka, naotecena druga ruka, prst, zglob, itd
Oteklina je crvena i topla na dodir, prste je malo teže pomicati. Trenutno mi je otecena donja usna i imam na ruci veliku crvenu malo podignutu fleku cca 15cm veliku koja malo svrbi. Osjetim da ce krenut naoticati jer mi taj dio lica počne imat osjećaj kao iglice i odamrlost kao da sam dobila injekciju za zub npr.
Doktorica mi je rekla da nastavim pit Dasselta tablete i da je to alergija, no ja nisam sigurna jel tako. Ne osjećam da je to alergija ko prije jer nisam u kontaktu s nijednom poznatim alergenom. Nisam sigurna jel moguće da mi je korona toliko pobrkala stvari u organizmu niti kako da si pomognem. Vadila sam kks, dks, kolesterol, željezo, jetrene enzime, tsh... i sve je u redu i nema ni povisenih ni sniženih vrijednosti. Molim vas za bilo kakav savjet.
Unaprijed zahvaljujem, lijep pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

18.09.2022. 22:45

Vi tvrdite da imate alergije, ali ne kažete na koje tvari. Jeste li ikada testirani, i što ste imali kao tegobe zbog kojih ste testirani? Vidite, kada ne rješavate stvari redom kojim su se pojavljivale, već pričate od "poznatim alergenima", onda nadolaze nove stvari u životu koje vam kompliciraju ono od prije, a koje nije razriješeno. Jer ne znamo da li su to bile alergije, a ne znamo zato, jer ne znamo koje. Alergija ne može biti na ništa. Pričati o alergijama, a ne znati koji je utvrđeni alergen, znači biti u zabludi.

Do74

22.09.2022. 21:20

Poštovani,
Više puta kroz život sam bila na alergo testiranju i alergicna sam na prasinu, brezu, ambroziju, ljesku i peludi trava te od prehrambenih na papar i ananas. Kao reakciju sam imala male crvene fleke i gušenje, crvenilo u ocima, kihanje. Pijem kontinuirano tablete za alergiju već dugi niz godina (posljednje 2 godine Dasseltu) te po potrebi Ventolin.
Ovo što mi se sada događa mi je potpuno novo i nikada nisam imala takve reakcije. Trenutno sam na terapiji 4 tablete Dasselte dnevno i malo mi je lakše. Ukupni Ige mi je 700,krvna slika uredna

Darko Richter, dr. med.

25.09.2022. 15:55

Oticanje zglobova ne govori za alergiju, već za neki reumatološki problem, ili za serumsku bolest. Pitanje jest da li ste imali koronu, ili samo pozitvni test.

Darko Richter, dr. med.

25.09.2022. 15:55

Da dodam i ovo: gušenje s potrebom za Ventolinom znači astmu, i objašnjavanje toga s nekakvim jakim ili nutritivnim alergenima dovodi vas u opasnost da izostavite potrebnu dijagnostiku i terapiju astme. Morat napraviti spirometriju dobiti neki inhalacijski steroid, i, ako treba i auktoinjektor adrenalina. Jer, ako se osipi, oticnje usana i gušenje pojavljuju zajedno, to je anafilaksija.

Do74

27.09.2022. 22:00

Poštovani,
Spirometriju sam radila i nemam astmu, ventolin mi je propisan zbog gušenja nakon slučajne konzumacije papra i od tada ga ne koristim kao uzastopnu terapiju već kao pomoć u slučaju gušenja. Propisano mi je od strane doktora opće prakse.
Dermatolog mi je na pregledu rekao da je to post covid angioedem i urtike po tijelu.
Izbacila sam iz prehrane svu hranu bogatu histaminom (uz ananas i papar na koji sam alergična) po preporuci nakon pregleda dermatologa. već 2 tjedna se isključivo pridržavam te prehrane i urtike i oticanja su mi se smanjila. pijem 4 tablete Dasselte dnevno.
ukupni Ige mi je nakon 2 tjedna pao sa 700 na 612. KKs i Dks su uredni, Eozinofilni granulociti također uredni. Postoji li još neki način za smanjiti Ige? Moram li ga smanjiti? Smatrate li da je ta prehrana potrebna dugoročno ili da dugoročno samo izbjegavam konzerviranu hranu i sl. koje je preporučeno izbjegavati? Zaista zahvaljujem na odgovorima, puno ste pomogli. Lp

Darko Richter, dr. med.

28.09.2022. 09:50

Vi ste očiti alergičar, ali ne na papar. Izbjegavanje papra i drugih konzervansa može vam malo olakšati urtikariju, ali treba vidjeti na što ste alergični. To sigurno nije papar. Treba vam pregled alergologa, dijagnoza. Ventolin može liječiti samo gušenje od astme (bronhoopstrukcije), i ničeg drugog. Odakel vam ideja da vi možete smanjiti IgE? Tu se postavlja pitanje na koji način dolazite do takvih ideja, i s kim komunicirate da vam te ideje padaje na pamet. Idite nekom standardnom alergologu i riješite pitanje alergija, i dijagnoze alergijsek bolesti. Imate alergijsku urtikariju i vjerojatno alergijsku astmu. Uredna spirometrija ne znači ništa, jer, većina astmatičara izvan napada ima urednu spirometirju. Trebali su napraviti i Ventolinski test.