Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Dijagnoza celijakija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

akinom88

26.09.2022. 09:20

Poštovani,

molila bih Vas malu pomoć. Nedavno sam našla stare nalaze u kojima sam vidjela da mi je kao bebi od godinu dana dijagnosticirana celijakija (biopsijom jejunuma). Ono što me zanima a i plaši jest da do sada nisam držala bezglutensku dijetu (imam 34 godine). Neki komplikacija većih, osim psorijaze i oralne hiperpigmentacije nemam.
Da li je moguće da se bolest povukla u toku godina ili je krajnje vrijeme da obzirom na dijagnozu krenem na bezglutensku prehranu, te da li je potrebno učiniti neke nalaze.
Prije mjesec dana sam u sklopu redovitih nalaza vadila amilazu koja je samo u urinu povećana (455, nakon dva tjedna ponavljam nalaz amilaza 589), svi ostali nalazi uredni, bez odstupanja, UZV abdomena uredan. Da li je moguće da je povećanje amilaze povezano sa celijakijom?
Unaprijed zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

27.09.2022. 10:45

Ne znam zašto to pitate na ovom forumu, a ne na gastroenterologiji. Ako ste imali celijakiku onda, imate je i sada. Ta boles ne mora se uvijek manifestirati dramatično, ali vjerojatno ste mršavi, a možda i malo depresivni. Naravno, ne znam sa sigurnošću. No, ono što znam jest da morate obdržavati bezglutensku dijetu. Danas se ne mora raditi biopsija jejunuma, jer ima pretraga poput tTG (protutijela na tkivnuutransglutaminaza) i EMA (antiendomizijska protutijela) kojima se može dijagnosticirati i pratiti celijakija i stanje oporavka.

akinom88

28.09.2022. 10:20

Puno Vam hvala na odgovoru, svakako ću se obratiti gastroenterologu. Lijep pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

02.10.2022. 20:50

Vidim da je forum izvan funicije ve jako dugo ... Ali, barem znate da treba ići gastroenterologu. Među starijim odgovorima ima dosta tekstova o celijakiji, no, bojim se da će vam to komplicirati život, jer vama ne treba izučavanje teorije, već odgovor na vaše pitanje.