Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergijska reakcija kože


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

xsaratd

19.12.2007. 11:15

Poštovani gospodine doktore. Već više od sedam godina imam problema sa "alergijom" za koju ne mogu, unatoč višekratnim kompletnim dermatološkim testiranjima (svi nalazi negativni) pronaći uzrok. Na vlasištu mi se pojavljuju sitne potkožne izrasline (kao kad ubode komarac) koje češkanjem pocrvene, povećaju se i strahovito svrbe. To sve traje četiri-pet dana a zatim se one smanje, a svrbež primiri. Alergija obično zahvaća područje čela i stražnjeg dijela glave (iza uha u području mastoida). Zadnje dvije godine alergija se proširila i na područje stražnjeg dijela vrata i gornjeg dijela leđa, više sa desne strane prema lopatici. Na licu i na prsima alergija se rijetko pojavi. Po preporuci dermatologa uzimala sam kortikosteroidne kreme no one mi nisu pomogle. Uzimala sam Telfast ili Dimidril tablete no stanje se nije popravljalo. Prije tri godine dobila sam jaku alergološku reakciju nakon koje sam završila na hitnoj u bolnici Rebro. Liječnici su pretpostavili da je krivac šlag iz boce, koji se našao na kolaču, a kojeg sam jedinog tog dana pojela. U pet dana, pet puta sam završila na hitnoj u bolnici Rebro. Prema uputi liječnika uzimala sam Dimidril i Telfast tablete, no uz njih sam svaki dan primala i injekcije. Peti dan završila sam u bolnici Šalata, kod dermatologa, ponovno kao hitan slučaj. Liječnica koja me primila preporučila je da i dalje uzimam Telfast i Dimidril, no prepisala mi je i tablete koje su mi zamijenile injekcije (da ne moram svaki dan dolaziti u bolnicu). Nakon deset dana terapije stanje se smirilo, nestalo je moje alergije izazvane šlagom, ali sam također primijetila da je nestalo i mojih „kvržica“ koje su se pojavljivale straga po glavi i čelu. Kao da ih nikad nisam ni imala. Jedno kratko vrijeme sve je bilo u redu, zatim se ponovno sve vratilo na staro. Probala sam i sa eliminacijom hrane (mlijeka, mesa...), jer je moj dermatolog pretpostavljao da sam alergična na neku vrstu hrane. No ni to nije pomoglo. Izuzeta je kao uzrok i boja za kosu na koju se također u početku sumnjalo. Trenutno već peti dan muku mučim sa svrbežom i „kvržicama“ po glavi. Napominjem da sam kosu prestala bojati prije više od dva mjeseca. Prema preporuci ljekarnika danas sam počela koristiti Fenistil gel. Poštovani gospodine doktore, molim Vas da mi pomognete da se konačno izvučem iz začaranog kruga u kojem se vrtim godinama.

Snježana

Darko Richter, dr. med.

19.12.2007. 15:50

Najbolje ćete se izvući iz ove situacije ako ovo isto pitanje postavite dermatologu na Cybermedu. Dometnuo bih da od pretpostavki ove ili one alergije nema ništa, nego da se to mora istestirati. Imam predosjećaj, da se tu neće puno vidjeti. No, dermatolozi primjenjuju i druge testove, npr. epikutane, i tu bi se nešto eventualno moglo naći. Ali, bez testiranja, ovakvog ili onakvog, nema rješenja.

plava kika

16.05.2010. 02:35

Poštovanje,
prije sedam mjeseci sam se počela baviti ugradnjom umjetnih noktiju,rukavice za zaštitu sam nosila od prvog dana,masku za lice tek sad u zadnje vrijeme,točnije od kako imam problema sa kožom,naime tegobe su počele otprilike prije dva mjeseca,prvo sam imala nepodnošljiv svrabež bradavica na dojkama,počela sam nositi duplu garderobu kada radim nokte pa se to postepeno smirilo,sada imam svrabež i crvenilo kao da mi je spržena koža na vratu,gornji dijelovi šake,uši i natečenost i crvenilo oko očiju da ponekad jedva gledam.Upravo sad sam u toj fazi,i sve će se smiriti za tri do četiri dana,onda nastupa ljuštenje kože i onda je sve dobro jedno kratko vrijeme i onda sve ispočetka.Što Vi mislite,da li je moguće da mi toliko smeta prašina od brušenja ili nešto drugo,znam da mi ne možete odgovoriti ovako napamet,ali zašto nije bilo nikakve reakcije prvih par mjeseci?Hvala unaprijed na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

16.05.2010. 19:50

Iz začaranog kruga ne možete ako nemate dijagnoze. A vi dijagnozu niti ne spominjete. Alergija nije nikakva dijagnoza, ona je nalaz, a vama je "taj nalaz" negativan. "Taj nalaz" ima svoje ime i prezime, pa bi me zanimalo koji, je od sljedećih pretraga dobiven: prick testom, intradermalnim testom, epikutanim testom ili IgE-om iz krvi? I, svaka od ovih pretraga može se uraditi na 1 ili na sve moguće alergene, pa me još zanima, na koje?

Darko Richter, dr. med.

16.05.2010. 19:50

Može biti da ste preosjetljivi na neku kemikaliju s kojom radite. No, tada se smetnej lociraju na dijelove kože koji su s njom u dodiru.
Moguće je i da imate neku općenitiju alergiju. Zato bi valjalo vidjeti, da li se smetnje izrazito pojačavaju kada ste na radnom mjestu, a smanjuje kada izađete s posla. I, normalno, trebalo bi učiniti osnovnen alergološke testove, a zatim i ostalo. Najbolje je da se obratitie dermatologu na ovom forumu.

ineska6

06.06.2010. 01:15

Poštovani gospodine Richter,
primijetila sam prije 2 tjedna crvenilo na koži. Najprije su se pojavile sitne crvene točkice koje se s vremenom šire. Kako se šire, koža na tom dijelu postaje suha i ljušti se. Crvenilo se smanjuje i što se više širi u sredini koža postaje normalna, a rubovi se šire u krug i ostaju malo uzdignuti i suhi. Na tom dijelu me koža ne svrbi niti peče i nikakvih drugih simptoma nemam, ali se krugovi ne povlače. Ne znam da li je riječ o alergiji ili je nešto drugo u pitanju. Prije nekoliko godina imala sam alergiju na mačju dlaku, i krugovi kole sam imala su bili slični, ali je bila zahvaćena i sredina kruga, pa mi se ne čini da je takav oblik alergije. Nisam bila u zadnje vrijeme u doticaju sa životinjama. Trenutno sam izvan Hrvatske i još 2 tjedna neću biti u mogućnosti posjetiti svoga liječnika, pa me zanima da li može biti nekakvih većih štetnih poslijedica, i da li možete reći približnu dijagnozu. Unaprijed zahvaljujem. Lijep pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

06.06.2010. 16:20

Koža je najljepši organ tijela,i mene uvijek frapira kako ljudi taje gdje je taj osip.
Pa to je ključno.
No, ako mi baš nećete reći gdje je taj osip, onda ću vam, jednako tako ograđujući se od eventualne gluposti koju mogu izreći, jer ne znam gdje je osip, ipak reći, da meni ovo nalikuje na gljivičnu infekciju.
Za to postoji Lamisil krema.

ineska6

06.06.2010. 22:30

Gospodine Richter hvala na Vašem odgovoru i ispričavam se radi propusta. Osip se pojavljuje samo u području trbuha i nešto malo na donjem dijelu leđa. U vakom slučaju hvala Vam na informaciji. Lijep pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

07.06.2010. 10:55

Onda bi teoretski moglo biti da na dva razmjernoudaljena mjesta imate gljivična žarišta, što je moguće, no već malo manje vjerojatno.

darede

09.06.2010. 16:35

Poštovani gosp. Richer,
Prije 2 godine na spojnici oka mi se pojavilo lagano crvenilo koje bi se kada bi se namazala Maxidexom povuklo, i pojavilo ponekad nakon 2 mjeseca, dok nije postalo učestalo. Dakle koža na spojnici oka se zadeblja, pocrveni, ljušti te ponekad i svrbi, nakon čega dođe i do konjuktivitisa. Bila sam kod oftalmologa i on kaže da je alergijski konjuktivitis, radila sam inhalatorni i epikutani test koji nisu pokazivali ništa, brisevi oka, grla i nosa su uredni, kao i bris oka na klamidiju (2 puta rađen test). Dok mi na zadnjem ponovljenom inhalatornom testu nije pokazalo da sam alergična na dlake – krzno životinja, perje, biljna vlakna i gljivice. Budući da nisam u blizini životinja niti imam kućnog ljubimca kao ni plijesni na zidovima ili vlažnih prostorija (gljivice) doktorica je rekla da je uzrok duhan budući da sam pušač.
Ukupni IgE je 24,8. Smanjila sam pušenje i pokušavam prestati (sada pušim od 0 – 5 cigareta dnevno). Terapiju uzimam 2 tjedna i ne vidim neke promjene; pijem Telfast 180mg 1 ujutro, po dvije inhalacije Tafena i dva puta po jedna kap u oko Opatanola na dan. Po Vašem mišljenju da li je tu riječ o alergiji ili bi trebala nastaviti sa nekim određenim pretragama?
Hvala!

Darko Richter, dr. med.

10.06.2010. 00:35

Po mojem mišljenju, nije riječ o alergijskom konjunktivitisu, već o blefarokonjunktivitisu, i to bi trebalo liječiti kod oftalmologa koji ne misli da je sve na svijetu alergija, jer nije.