Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 930 | Broj poruka: 5387

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Angioedem i urtikarija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Do74

21.05.2024. 13:15

Poštovani doktore,

Pišem Vam u vezi sa svojim zdravstvenim stanjem jer trebam Vaš savjet i smjernice za daljnje korake.

Dijagnosticirana mi je kronična spontana urtikarija i angioedem, koje su se pojavile nakon infekcije COVID-om u kolovozu 2022. godine. Sve je počelo kada sam nakon preboljenog COVID-a primijetila oticanje usnice i crvenilo na njoj. Tijekom sljedećih mjesec i pol dana simptomi su se nastavili u obliku oticanja i urtika.

Od djetinjstva imam alergiju i tada sam uzimala tablete Dasselta (2x1). U međuvremenu sam uspjela dobiti termin kod specijaliste te sam po uputi odradila niz testiranja: C3, C4, CH50, ANA i ENA, ukupni IgE, ANCA, krioglobulin, ACE, C1 inhibitor kvantitativno i kvalitativno, ultrazvuk abdomena, H. pylori antigen, serologija na parazite, stolica na parazite i perianalni otisak, RTG pluća, faktor V Leiden, FII 20210A, monoklonski protein, lupus antikoagulant, spolni hormoni, FT3 i FT4. Sve navedene pretrage bile su negativne, osim pozitivnih antitijela na COVID, niskog željeza, niskog vitamina D i visokog IgE.

Bila sam na terapiji Dasselte, Famosana i Decortina do ožujka 2023. kada je specijalista rekao da se Famosan više ne koristi te sam nastavila koristiti Dasseltu i po potrebi Decortin (u slučaju oticanja lica). Simptomi su se povukli do početka ove godine kada sam ponovno počela dobivati veće urtike po rukama, a od travnja su se simptomi pogoršali s ponovnim oticanjem. Ovaj mjesec sam već tri puta imala oticanje na licu, uključujući jedno intenzivno oticanje grla zbog kojeg sam morala otići na hitnu jer mi 20 mg Decortina i 20 mg Dasselte nije pomoglo.

Kada mi nešto otiče, to se događa vrlo sporo, najčešće pred jutro. Alergene (prašina, grinje, pelud i ananas) izbjegavam koliko god mogu, iako je pelud trenutno najteže izbjeći. Svakodnevno pijem terapiju 2x Dasselta te se hranim nisko histaminskom prehranom već godinu i pol i izbjegavam svježe voće zbog straha od križnih reakcija.

Kontaktiram Vas ovim putem jer sam već obeshrabrena. Pokušala sam doći do odgovora na što reagiram, ali nisam uspjela. Postoji li, po Vašem mišljenju, još neka pretraga koja bi mi bila potrebna? Ima li smisla dalje istraživati ako je zaista post-COVID reakcija? Jeste li se možda susreli s ovakvim slučajevima i znate li koliko u pravilu traje? Postoji li neka terapija koja bi mi mogla pomoći?

Unaprijed zahvaljujem na Vašem vremenu i pomoći.

Lijep pozdrav,
Dora

Darko Richter, dr. med.

28.05.2024. 12:00

Možda doista imate kroničnu spontanu urtikariju, no, nisam siguran do kraja. Ima elemenata hereditarnog angioedema. Zato bi mi trebao uvid u svaki nalaz, ne samo ovo što vi pišete da je "uredno". Osobito me zanima što je to u nalazima "ACE", da li uzimate neke antihipertenzive, npr. upravo ACE-inhibotore, i, da li su pozitivna antitireoidna protutijela. Sami hormoni štitnjače su tu nebitni. Nadalje, nije bitan samo C1inh, nego i C4. Sve bih to volio vidjeti u ispisanom nalazu a ne samo u vašoj interpretaciji "uredno". Možete mi to poslati na bibice@live.com .

Do74

29.05.2024. 23:50

Poštovani doktore,
Na mail sam Vam proslijedila navedene nalaze. Nikakve antihipertenzive lijekove ne koristim i nisam nikada uzimala. Od terapije sam u životu samo pila antihistaminike te od kad se pojavio navedeni problem - Decortin i Famosan. Zahvaljujem na pomoći!
Lijep pozdrav,
Dora

Darko Richter, dr. med.

09.06.2024. 22:50

Odogoviro sam vam na mail. Nisam nažalost mogao biti konkretniji, ali je i stanje takvo, da mu se ovog časa drugačije ne da stati na kraj. Anitihistaminici + dijeta bez konzervansa i bojila.

Ira1

14.06.2024. 21:05

Draga do74 možemo li se čuti preko poruke u vezi slične situacije?