Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Poviseni IgE


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

macica29

20.07.2023. 21:55

Postovani,
sin ce mi sad navrsiti 5 godina. 23.6.je bio na vađenju krvi zbog sumnje na alergiju i ukupni IgE mu je 2350 (metoda ECLIA Roche). Doktorica nas je poslala na vađenje krvi jer ima povisene eozinofile i stalno je smrkljav. Sad smo bili na moru tjedan dana i tamo se "procistio" i cak ne smrca.
Pije escontral sirup od 3.mj zbog sumnje na alergiju, jos mora ici na bris nosa na eozinofile. Nismo jos isli jer taj dan kad smo bili na vađenju krvi nisu radili bris, a poslije je dobio temperaturu, dijagnoza upala grla uzrokovana streptokokom i sarlah.
Moje pitanje je: je li moguce da mu je IgE toliko povisen jer je bila bakterija prisutna u organizmu? Ja kod njega ne vidim neke velike smetnje osim tog smrcanja i stvarno ne znam na sto bi bio alergican. To neprekidno smrcanje je pocelo prosle godine u 7.mj nakom sto je prvi puta imao bronhitis.

Darko Richter, dr. med.

21.07.2023. 10:55

Očito je da ima alergijski rinitis. Ne treba mu nikakav bris nosa na eos, kad su već vidljivi u krvi, i ima tipične simptome i povišeni ukupni IgE. Da biste doznali na što je alergičan, treba učiniti specifični IgE iz krvi, ili prick test na koži na sljedeće alergene: grinju ( Der pter), dlaku mačke, pelud trava (Dactylis), pelud stabala (breza), pelin (Artemisia), ambroziju i plijesan (Alternaria). Escontral (antihistaminik) mu pomaže baš zato jer je to alergijski rinitis. Može ga uzimati tjednima i mjesecima, pa i godinama.

macica29

21.07.2023. 19:35

Hvala Vam na odgovoru! Sumnjala sam na spavacu sobu iz koje se uskoro selimo jer je puno vlage nutra i koliko god da provjetravam osjeca se zagusljivi zrak. Vidjet cemo.
Lp

Darko Richter, dr. med.

24.07.2023. 09:00

Ljudi jednom vele da je zbog vlage, drugi putga da je kad se uključi grijanje (suhi zrak), ali je istina da nije ni jednoni drugo, več ovo: grinaj voli vlagu i toplinu. Zima je njezin period, zato jer smo u kući, i jer se grije, a ljeti bi isto bilo, ali smo vani, i osim toga, sunce je ubija, pa sve skupa je manje aktivna. Pogađam da će imati alergiju na grinju.

macica29

25.07.2023. 09:30

Javim Vam!
Lp, Marija!

Darko Richter, dr. med.

26.07.2023. 09:00

Pišem s brojnim tipfelerima, ali ste shvatili.

Ivana1621

28.10.2023. 23:10

Postovani doktore
Sin, sad 2god, je na proljece imao dugotrajan proljev 46 dana. Iako su se testiranja stolice radila 3x tek 4. put, točnije 43.dan, potvrđen je norovirus. Test na celijakiju neg, ukupni IgE 2340 iu/ml. Prick test neg, spec IgE na pkm ( blagi razred alergije) ostali alergeni neg. Dijete je izgubilo 15% na kg,međutim simptomi su prestali i dijete je dalje napredovalo te napreduje i danas. Sve vrste mlijeka,osim Alernove, su isključeni. Nakon gotovo 3mj postepeno uvodimo natrag kozje i kravlje mlijeko,reakcije nema. Slucajnom kontrolom, otkriven IgE 6450 iu/ml, dijete nema nikakvih simptoma, nit šmrcanje,nit kašljanje, nit dermatitis, znaci nikako otkako je sve prestalo pa ni do tada. Izgleda potpuno zdravo.
Možete li sto prokomentirati temeljem navedenoga, jeli moze bit riječ o alergiji ili možda i nešto drugo? Kod specijaliste smo tek za 15tak dana

Lijep pozdrav

Darko Richter, dr. med.

31.10.2023. 09:25

Mogu vam odmah javiti da njegov proljev nije imao nikakve veze s alergijom, već najvjerojatnije s nekim virusom, pa u nastavkom dijetnim greškama i intolerancijom laktoze. A to vidite i po toe da se konačno oporavio i da mu konačno ponovno dajete kravlje mlijeko. Ima nalaz hiper-IgE, no to ne bi bio tzv. hiper-IgE sindrom koji je povezan s drugim poremećajima, obično imunodeficijencijom, limfnim čovorovima, eritrodermijom i sl. Dakle, za sada je to nalaz vrlo vioskog IgE, i ništa drugo. Ovo vjerojatno ukazuje da će s vremenom (u sljedećih nekoliko godina) razviti neke specifične alergije, ali, koje, to ne možete sada znati. Ipak, treba da znate da će se vjerojatnije razviti alergije baš na ono što mu budete pokukšali eliminirati pod uvjerenjem da su to "jaki alergeni": npr. mlijeko, jaje, kikiriki, soja, gluten, riža, riba, školjkaši, jagode, itd. Dakle ne savjetujem vam NIKAKVE eliminacije unaprijed, jer baš će one rezultirati senzitizacijom na ono što pokušate ukloniti, jer ukloniti nikada ne možete do kraja. Ovako visoke razine IgE upravo se usmjeruju na ono s čime dijete dolazi u kontakt u tragovima, a ne u velikoj količini. Velika količina "alergena" onemogućuje, "zaglumljuje" moguću alergijsku senzitizaciju. Ne dajte se uvjeriti da vam treba nekakvi patch test, ili ne znam kakve sve eliminacijske dijete. Možete mu dati napraviti Analizu 295, tj. komponentnu dijagnostiku na 295 komponentnih alergena (component resolved allergy diagnosis), no rezultete bi trebalo podnijeti na uvid nekom tko o tome ima barem malo pojma, a ne onome tko će vam za svaku decimalu pozitivnog nalaza ordinirati eliminacijsku dijetu, pa ćete završiti na popisu od 5-6 namirnica koje smije, a da sve ostalo ne smije ni pogledati. Ako dođete do tuda prije, no što se zakopate u eliminacije svega i svačega, posjetite me u Poliklinici DermaPlus.

Ivana1621

02.11.2023. 12:55

Poštovani doktore

jako mi je drago čuti Vaš stav posebice vezano za eliminacijske dijete jer smo i sami kao roditelji stava da ne treba tretirati dijete kao alergično ukoliko izgleda zdravo i nema manifestaciju alergije bez obzira na pozitivne decimale. Razmislit cemo o Alergostestu 295 i svakako Vas posjetiti ako ga napravimo jer koliko sam shvatila takvo testiranje nije odmah nužno vec vise stvar volje? Ako sam pogriješila,ispravite me..
Još bih samo uz navedeno iznijela vrijednosti kks-a jer se ne razumijem pa evo kad smo već na široko sve iznijeli neka se nađe i taj podatak..
U referentnim vrijednostima je sve izuzev:
KKS eozinofilnih granulocita - 10 (0-6)
DKS eozinofilni granulociti - 11 (0-6)
plazma stanice 1 (0)
atipicni limfociti 2 (0).
Kažete za sada samo visoki rezultat IgE bez hiper IgE sindroma koji je vezan za imunodeficijencije. Znači li to da bi vremenom bio podlozniji nekoj imunodeficijenciji..baka mu ima SLE pa mi je nekako upalo to u uho, osim ako nisam sto krivo protumačila..

Hvala i lijep pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

06.11.2023. 13:10

Komponentna dijagnostika nije sasvim stvar arbitrarnog opredjeljenja, ali za sada nije neophodna (redimo, meni ne bi bila neophodna odmah sad - a i dao sam vam savjet bez obzir ana komponentnu dijagnostiku, ali nekom drugom bi možda bila: medicina je uvijek i subjektivna, nije svejedno tko je pacijent, a tko doktor).
Iz novopodnesenih nalaza vidljivo jest da ima eozinofiliju. I to govori u prilog mogućoj alergiji, s time da treba znati da eozinofiliju uzrokuju i tkivni parasiti, a može biti signal i nekih hematoloških bolesti. Hiper-IgE nalaz u ovom kontekstu ne upućuje na SLE (autoimuna bolest), niti na imunodeficijenciju.

Ivana1621

06.11.2023. 22:35

Hvala na jasnom odgovoru. Odlučili bi se za komponentnu dijagnostiku i uzeli termin u Vašoj poliklinici kada isti bude gotov. Možete li mi reći što još od pretraga možemo učiniti prije nego dođemo kod Vas?

Lijep pozdrav

Darko Richter, dr. med.

07.11.2023. 20:15

Ne treba ništa dodatnoga, osim da donesete nalaze do tada.

Ivana1621

08.11.2023. 09:10

U redu, hvala najljepša!

Srdačan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

10.12.2023. 21:50

Amen.

macica29

28.01.2024. 14:05

Dobili smo nalaze. Alergican je na grinje i prasinu. E sad, terapija: 2 puta na dan flixotide, ujutro 1mj flixonase sprej, a 1 mj escontral 5ml. Prvi mjesec koristili smo sprej, sve je bilo dobro. Sad escontral, stalno ima pun nos. A kontrola tek u 5.mj. cini mi se da mu escontral bas ne pomaze.

Darko Richter, dr. med.

04.02.2024. 21:10

Pojačajte Escontral na 10 ml, ili 1 tlb. za odrasle. Ako postane previše pospan na to, prekinite. Daljnja opcija je intranazalni kortikosteroid, umjesto antihistaminika, npr. Nasonex, Flixonase, Avamys.

macica29

18.03.2024. 10:30

Vise escontrala nije dobro, pospani je.
Njegova pedijatrica je rekla da slobodno 3 mjeseca u komadu koristi flixonase sprej. Smije li to?

Darko Richter, dr. med.

19.03.2024. 10:15

Da, 3 mj., onda pauza barem nekoliko tjedana.

macica29

19.03.2024. 15:00

Hvala na odgovoru.
Lp

Darko Richter, dr. med.

20.03.2024. 00:15

Ako je alergičan samo na grinje, onda bi bio kandidat za hiposenzibilizaciju ili po današnjoj terminologiji: alergensku imunoterapiju, koja se može provoditi kapljcama pod jezik (nema više supkutanih injekcija).