Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Astma - lijek za kašalj


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Anjetka

05.04.2007. 16:00

Poštovani,

Mojem sinu koji ima 21 mjesec, otkrivena je alergija na jaja i kravlje mlijeko, te su zbog učestalih opstrukcija propisani lijekovi Singulair mini i Seretide 50. Prije nekoliko dana dobio je virozu sa povišenom temp. i šmrcanjem. Od jučer ga muči produktivni kašalj. Pedijatrica smatra da uz lijekove koje koriste, 2x dnevno uvedemo i Ventolin slijedećih nekoliko dana. Mene zanima da li se ovako maloj djeci može pomoći kod iskašljavanja i nekim sirupom ili je stvarno uz sljezov čaj tijelo sposobno izboriti se samo sa šlajmom?
Zahvaljujem

Darko Richter, dr. med.

05.04.2007. 23:15

Za astmu treba uzeti Singulair Mini + Flixotide 50 (2×2 ili 2×2 potiska na Babyhlaer). NE SERETIDE U TOJ DOBI! Protiv respiratornih virusa nitko još nije našao efikasni lijek, a protiv kašlja je dosta glupo boriti se, jer kada kašlje, i to još zrelo, znači da ima što izbaciti. Ventolin tu nije dat radi kašlja, već vjerojatno radi manjeg pogoršanja astme, unatoč terapiji koju uzima. Očito niti vaša doktorica nije opsjednuta liječenjem kašlja, što pozdravljam, jer je danas to postalo rijetkošću.

Anjetka

06.04.2007. 09:10

Poštovani,
Zahvaljujem na Vašem odgovoru. Istina je, Ventolin je dobio zbog vrlo blagog pogoršanja astme. Imam još jedno pitanje koje sam postavila i na posljednjem pregledu u ambulanti na Srebrnjaku. Naime, dijete je dobivalo terepiju Flixotide 1x1, ali nam se nije pokazala učinkovitom. Nakon boravka na intenzivnom odjelu spomenute bolnice unazad dva mjeseca, uveden je Seretide 50 i Singulair. Pročitala sam na uputstvu za primjenu lijeka da se ne preporuča djeci mlađoj od 4 godine, a odgovor od liječnika je bio da je to privremeno dok se astma ne stabilizira. Lijek ćemo primjenivati ukupno tri mjeseca slijedeće kontrole, pa se nadam promjeni terapije. Da li možemo očekivati neke štetne posljedice primjene ovog lijeka koji nije za našu dob i zašto ga liječnici daju ako nije za određenu dob?

Darko Richter, dr. med.

06.04.2007. 16:45

Radim na intenzivnom odjelu te bolnice, i ne znam da sam ikome te dobi dao Seretide. Nije da možda ne bi pomogao, ali, uistinu nije službeno registriran za tu dob, i danas, u kontekstu u kojem živimo, najbolje je da sve i "formalno" štima. Zato, prekinite Seretide i dajte Flixotide, kako sam vam ranije odgovorio. To bi bilo to.

Anjetka

07.04.2007. 01:00

Da, doktore znam da Vi radite na odjelu intenzivne njege, bili smo Vaš pacijent...
Ajme koji je propust kod nas napravljen...Upravo čitam otpusno pismo gdje se kao trajna terapija navodi Singulair mini i SERETIDE 50. A bili smo i na redovnoj kontroli i opet i na tom papiru piše spomenuta terapija. Na mogu vjerovati koji propust, a dva puta sam pitala i odgovoreno mi je "mama, nemojte se bojati propisane terapije..."

A ništa, greška je već učinjena... Od sutra startamo sa 2x2 Flixotide na Babyhaler. Da li možete još jednom potvrditi da li je za tu dob (21 mjesec) ta terapija ok ili 1x1 Flixotide?


Darko Richter, dr. med.

07.04.2007. 17:20

Nije propust, već je dato s određenom namjerom da djetetu bude bolje, u kraćem vremenskom roku. Nema tu nikakve štete, ali, kada bi se svoj djeci te dobi cijelo vrijeme propisivao Seretide, u jednom bi se postotku pojavile nuspojave. To se želi izbjeći. No, ako je dijete kao pojedinačni pacijent pod kontrolom i to mu se propisuje, nema posebnog rizika. Kod djece većina lijekova daje se na temelju ekstrapolacije od odraslih, ili djece školske i adolescentne dobi, jer ima vrlo malo studija o dozama u djece ispod 6 godina. No svakako bih preporučio da se, nakon poboljšanja tj. normalizacije stanja, dijete prevede na terapiju koju sam vam rekao: Singulair Mini + Flixotide 50, 2×2. Možete dati i Flixotide 2×1 i Flixotide 1×1. Ali, ipak, rekao sam, 2×2, a poslije je očito potrebna kontrola, zato postoje ambulante da se daljnjim praćenjem terapija podešava, tako da uz najmanje doze imamo željeni efekt.

Darko Richter, dr. med.

07.04.2007. 17:25

Ipak sam vam dužan jedan dodatak - pojašnjenje.
Vaš je sin prethodno više mjeseci praćen ambulantno u našoj bolnici, i bio je pod terapijom Flixotide 50, 2×2, pa je svejedno upadao u teške astmatske napade, tako da je na kraju bio liječen i na intenzivnoj njezi. Tu smo dokazali visoku alergiju, i posebice značajnu alergiju na kravlje mlijeko. S obzirom na to da, unatoč provjereno dobroj tehnici udisanja na Babyhaler i dobroj dozi Flixotide-a, nije bilo utjecaja na vraćanje opstrukcija, a dijete se od studenog do hospitalizacije u siječnju nadobivalo i sisteminih kortikosteroida (negdje oko 50 mg - ili 50.000 mcg) odlučili smo se na iznimku: tj. da uključimo Seretide 50, 2×1, uz Singulair Mini. Dakle, odvagnuli smo da je rizik eventualnih nuspojava Seretidea, bitno manji od rizika novih dnapada u kojima dijete dolazi modro od nedostatka kisika, jedva čujnog disanja i sve ono što sami dobro poznate. No, sada m i recite, da li je od otpusta s intenzivne, imao još i jedan napad? I je li još i jednom trebao dobivati sistemne kortikosteroide (Solumedrol ili sl.)? Zato, ako pitate diferentna pitanja, morate dati i sve podatke. Ako ne želite individualni pristup svojem djetetu, onda ćete imati generalni pristup, svakome ujednačen, no to će za neke biti previše, za neke premalo, a za one kojima se slučjano poklapa s individualnimpotrebama, taman. Tako je to u medicini. No, nakon svega, očito je da vi želite i jedno i drugo, pa nemam izbora nego da vam ponovim svoju preporuku: Flixotide 50, 2×2 potiska na Babyhaler + Singulair mini 1 ×1 trajno (tj. od kontrole do kontrole).

Anjetka

07.04.2007. 21:50

Poštovani,
Iskreno zahvaljujem na Vašem trudu i iscrpnom odgovoru i pojašnjenju. Sada smo ipak mirniji i koristit ćemo preporučene lijekove do slijedeće kontrole.
Morate shvatiti i nas roditelje koji stalno istražuju i postavljaju pitanja,a sve u cilju boljeg shvaćanja bolesti i načina kako pomoći djetetu.
Moram Vam odgovoriti na Vaše pitanje- ne, od liječenja na odjelu nismo imali novi napad, zbog čega smo presretni. Jedino je malo pogoršanje nastupilo sa zadnjom prehladom, ali i to je brzo sanirano. Sada nas muči taj kašalj (zbog kojeg sam Vam i postavljala pitanja) koji je čas produktivan, čas ne, a zbog njega se dijete brzo zapuše i ubrzano diše. Kada se na minutu, dvije smiri i prekine fizičku aktivnost i disanje se ispravi. Nadam se da to neće predugo trajati i to kroz koji dan srediti jer nas muči već 10-tak dana i nismo baš uvijek sigurni kako reagirati...
Još jednom zahvaljujemo na svemu.
Pozdrav od cijele naše obitelji

Darko Richter, dr. med.

08.04.2007. 12:35

Da ste se u početku jasnije identificirali, odmah biste imali objašnjenje u mojem predzadnjem i zadnjem odgovoru. Bili ste ga imali i usmeno na otpustu, a i u otpusnom pismu vrlo iscrpno i jasno piše zašto smo se u slučaju vašeg sina odlučili na baš takav terapijski pristup. To je vani potpuno normalno, to da se u određenim slučajevima postupa mimo općih naputaka, jer neki, kao što je to bio i vaš sin, izlaze iz okvira općeg prosjeka. Ali da bi se onda to davalo kao regularna trerapija svima, to ne, i zato sam to istaknuo, ne znajući na tom mjestu u našem dopisivanju o kome se točno radi. Prošli vikend bio sam s prof. Hansom Bisgaardom u Rovinju, gdje je došao da nama, hrvatskim, a došli su i slovenski i bosanski pedijatrijski pulmolozi, održi predavanje o astmi i liječenju astme u djece predškolske dobi. I upravo nas je zapanjio kako ima "neortodoksni pristup" liječenju djece te dobi, jer, jednostavno, podataka nema. I daje taman ono što je dobio vaš sin, i u tim dozama (pitali ste za dozu Flixotidea - točno takva kakvu sam vam rekao), kada se astma drugačije ne da kontrolirati.

Anjetka

10.04.2007. 18:05

Da li na početku prehlade dijete smijemo inhalirati fiziološkom otopinom kako bi nosić ostao prohodan i time mu olakšati disanje ili se to zbog astme ipak ne preporučije? Imamo inhalator, a i dijete dobro podnosi inhalacije....ili imate možda neki još bolji prijedlog...

Darko Richter, dr. med.

10.04.2007. 21:15

Da li na početku prehlade dijete smijemo inhalirati fiziološkom otopinom kako bi nosić ostao prohodan i time mu olakšati disanje ili se to zbog astme ipak ne preporučije? Imamo inhalator, a i dijete dobro podnosi inhalacije....ili imate možda neki još bolji prijedlog...

"... i time mu olakšati ... " Ako je ovo točno, onda nema sumnje da to treba raditi. Zašto me uopće pitate? Međutim, očito nije točno. Ali, učinite kako hoćete.

Anjetka

31.05.2007. 09:25

Poštovani,

Htjela sam Vam javiti da smo, eto "već" 4 puna mjeseca stabilno (kuc-kuc), prešli smo na Flixotide i nadam se da će i dalje biti sve ok.
Htjela sam Vam postaviti pitanje vezano uz cijepljenje. Naime, približavamo se drugoj godini i trebali bi se cijepiti cijepivom MPR. Obzirom na potvrđenu alergiju na jaja, naša pedijatrica predlaže cijepljenje pojedinačnim cijepivima. Koje je Vaše mišljenje, cijepiti pojedinačno ili još pričekati novo testiranje krajem godine?


Darko Richter, dr. med.

31.05.2007. 11:55

D bih vam mogao dati mišljenje, morao bih znati točno koliko je vaše dijete alergično na bjelanjak. Dakle, koliko? Treba mi točni nalaz. Ako nije jako alergičan, mogao bi se cijepiti bez rizika.

Anjetka

02.06.2007. 13:25

Evo točan podatak: IgE na bjelanjak 1+ (0,41). Ako se smijemo cijepiti da li da kupimo Priorix ili nema potrebe?
I još jedno pitanje: da li djeca alergična na kravlje mlijeko trebaju izbjegavati i soju?

Darko Richter, dr. med.

02.06.2007. 20:00

Ako je spec. IgE na bjelanjak 0,41 kU/L, tada je to klinički nesignifikantno, tj. tako se time smatra. A to onda znači da se dopušta cijepljenje cjepivimauzogjenim na pilećem embriju, kakvo je npr. parotitis iz MPR-a. No, ako me baš pitate z a Priorix, u kontekstu alergije na kokošje jaje, onda vammoram priopćiti da je u Priorixu ne samo aprotitis, već i komponenta morbila uzgojena na pilećem embriju. U domaćem MPR cjepivu, samo je parotitis na pilećem embriju, dok su morbili i rubela na humanim diploidnim stanicama, na koje nema alergije.

Anjetka

28.09.2007. 14:30

Poštovani,

Želim Vam javiti da smo i dalje stabilno (uz poneka blaga pogoršanja u vrijeme jake prehlade) od kada ste nam Vi u siječnju otkrili alergiju na kravlje mlijeko i jaja. Zahvaljujem Vam. Isto tako Vas želim izvijestiti da još uvijek nismo cijepljeni jer smo u dogovoru sa pedijatricom to odgodili do novog testiranja i utvrđivanja spec. Ige-a. Obzirom da dijete sada ima 2 god. i 3 mj. kada bi po vašem mišljenju bilo preporučljivo ponovno testiranje i da li se, ako se utvrdi "smanjenje" ili nestajanje alergije možemo nadati smanjenju doza lijekova? (2x1 Flixotide i 1x Singulair).

Darko Richter, dr. med.

28.09.2007. 20:30

Retestiranje najmanje 12-18 mj. od zadnjeg testiranja, a što se tiče smanjenja doze, Flixotide 50, 2×1 jest najmanja doza, a 1×1 je subminimalna, i nju se nemojte sami ordinirati.

Anjetka

12.11.2007. 15:10

Poštovani,

Kao što sam već i ranije pisala, uglavnom smo stabilno uz blaga pogoršanja tijekom prehlada. Do tih pogoršanja, u obliku ubrzanog disanja (35 do 40 puta u minuti) dolazi u periodu kada šuhi kašalj prelazi u produktivni. Npr. dijete kašlje pola dana suho i tada počne ubrzano disanje. Nakon dan i pol terapije sa ventolinon 4x2 potiska, kašalj postaje produktivan i disanje se normalizira. Moram dodati da uz to ubrzano disanje nema piskutanja ili cviljenja, nego se eventualno primjećuje nešto dulji izdisaj.
Ono što mene zanima da li u tim danima smijem terapiju Flixotida povećati sa 2x1 na 2x2, (pa kada dođe do poboljšanja vratiti na staro) i dati prvu dozu ventolina kada kašalj započne, bez da čekam pojavu ubrzanog disanja? Dakle, prehlada počne i kada se pojavi prvi suhi kašalj na njega djelovati ventolinom ili je ipak potrebnu pričekati prve znakove pogoršanja. Isti scenarij ponavlja već tri prehlade za redom i sve se uspješno riješava unutar 2 do 3 dana, te nije bilo potrebe za odlaskom u bolnicu, ali kada bi možda još ranije djelovali možda do ubrzanog disanja ne bi niti došlo...
Hvala

Darko Richter, dr. med.

12.11.2007. 18:35

Njemu je očito indicirano davati Flixotide 50, 2×2, trajno, što je samo umjerena doza za dob do 6 g., pa vjerojatno neće imati nikakvih pogoršanja, niti uz prehlade. Ako i uz to u prehlade bude dobiva smetnje, može se uz flixotide, dodati Singulair Mini (za 6 mj. - 5 g.), ili Junior (za 6-14 g.). Ventolin uvijek smije dobiti uz ove trajne terapije, kao intervenciju ad hoc, 2 potiska svakih 6 h. Nema nikakve potrebe da se na to oslanjate, već trebati naći trajnu terapiju pri kojoj neće imati smetnji. Po nekom mojem dojmu, vi ste i prije, a čini mi se i sada, stalno izbjegavali ili nastojali izbjegavati Flixoitde, i tu debelo griješite.

Anjetka

12.11.2007. 20:55

Ne izbjegavamo Flixotide, dapače držimo se svih uputa koje dobivamu na redovnim kontrolama u ambulanti gdje su nam na naše pitanje o većoj dozi, sugerirali da nikako ne povećavamo dozu na 2x2 jer je to za dvogodišnje dijete previše i ne preporučuju nam...??
Za Flixotide sam Vas pitala zato jer se i meni čini da bi povećana doza (2x2) možda bila učinkovitija i da bi korigirala ove smetnje u prehladi, te tako skroz izbacila Ventolin iz naše upotrebe. Uz to mi i svaki dan redovito dajemo Singulair mini već skoro godinu dana.
Dakle ako je vaše mišljenje da uz veću dozu Flixotida smetnji ne bi trebalo mi ćemo poslušati Vaš savjet i preći na preporučenu dozu. Javit ću rezultate.