Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Bronhitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

g12345t

15.12.2018. 18:10

Postovani, djevojcica 3.5 godine stara, u posljednjih godinu dana je cetiri puta zavrsila na inhalacijama, tri puta atrovent i jednom ventolin. Svaki puta krene sekret iz nosa, koji odmah bude gust, cesto ga cujem duboko u nosicu, ali tesko krene napolje, i kada krene bude gust. Kroz dan ili dva dodje i kasalj koji je najcesce izrazen kada dijete spava. Svaki put pregled kod pedijatra zavrsi dijagnozom virus, pluca cista, ukljuce inhalacije atrovent i osjetimo poboljsanje nakon par dana. Prve tri prehlade mogu sa sigurnoscu tvrditi da su virusne jer je dijete bilo u kontaktu s oboljelom djecom. Medjutim, posljednji put djevojcica je dobila temperaturu 39, opet sekret iz nosa, intenzivan kasalj koji je dovodio do povracanja, konjuktivitis i popucale kapilare u ocima. Pregled kod pedijatra- virus, pluca cista, terapija Bactrim i ventolin. Obzirom da nismo osjetili neko poboljsanje od navedene terapije otisli smo na pregled kod djecijeg pulmologa koji je dao dijagnozu alergijski rinitis i opstruktivni bronhitis uz terapiju singulair 3 mjeseca, lordes sirup, mometazon sprej za nos i da nastavimo bactrim dok ne potrosimo bocicu. Kako je rekao bronhitis nije u nekom strasnom obliku. Osim kaslja,ne cujemo nikakvo hroptanje, pistanje ili slicno kada dijete dise. Nakon zavrsene terapije (singulair trosi jos uvijek) djevojcica je prestala kasljati, jedino kada spava hrci sto dovede do toga da se i dalje u snu zakaslje. Pulmolog smatra da je rijec o alergijskom bronhitisu i da radimo ispitivanja na alergije u proljece. Takodje smatra da su i prethodni napadi kaslja najvjerovatnije bili bronhitisi koje pedijatri nisu ustanovili. Molim Vas doktore za vase misljenje na osnovu izlozenog? Koju dijagnozu uzeti kao tacnu? Koja je vjerovatnoca da je ovaj posljednji slucaj ipak bio akutni virusni bronhitis, a ne alergijski? U porodici nemamo astmaticara, dijete je rodjeno u terminu, nismo pusaci niti se druzimo s pusacima. Inace je bila zdravo dijete, s 2 godine je dobila prvu temperaturu. A s 2.5 godine prvu prehladu koja nas je dovela do kaslja.

Darko Richter, dr. med.

17.12.2018. 00:50

Treba obaviti alergološko testiranje na bjelanjak + grinje, peludi, plijesni, dlaku mačke, bilo prickom, bilo određivanjem specifičnog IgE iz krvi.
Drugo pitanje svih pitanja jest, da li je imao opstruktivni bronhitis. To se čuje, odnosno, onaj liječnik koji to vidi, mora se izjasniti. Ako se čak 4 puta to nešto dogodilo, a nitko se niej izjasnio, da jest, ili nije, to je teži slučaj.
Atroven tu ne pomaže. Može pomoći Ventolin, u roku od 20 minuta, i to može biti potvrda da je bio opstruktivni bornhitis, ako se već toliko politizira oko toga je li možda jest, ili moda nije, ili je nešto između.

g12345t

17.12.2018. 10:45

Pokusacu Vam prenijeti nalaz djecijeg pulmologa.
Dijagnoza: rhinitis chr. (Ne znam kako je dosao do ocjene hronicni, nosic je bio zacepljen cca 7 dana kada smo dosli na pregled) i bronchitis obstr (ova skracenica ne znam da li oznacava obostrano ili opstruktivno). Evo nalaza : svjesna, afebrilna, diskretno dispnoicna, nos zapusen, desno potpuno. Zdrijelo mirno. Tracci sekreta niz straznji zid. Pulmo: normalan disajni sum uz pokoji niskotonski u ekspiriju. Ostalo u granicama normalnog.
Doktore prethodne tri prehlade i kasalj smo rijesili inhalacijama atroventom i fizioloskom, na elektricni inhalator 3 dana po dvije inhalacije. Tada je djevojcica najvise probleme imala kada spava. Bez temperature. Kada je budna bila je vesela i lijepo je jela. Posljednji put je stanje bilo nesto teze, imala je temperaturu 3 dana i kasljala je konstantno i kad je budna i kada spava, nije mogla jesti jer cim pocne dobije napad kaslja. Ali ja kao roditelj, nisam primijetila da ostaje bez daha, da "grabi" za dah. Sad da li to razlika izmedju opstruktivnog i neopstruktivnog bronhitisa ne znam.
Najteze mi pada sto su je u tri dana pregledala dva pedijatra i jedan pedijatrijski pulmolog i samo on je cuo bronhitis. Kada sam s njegovim nalazom dosla pedijatrici rekla mi je zasto da djetetu ukljucujem singulair, jer imam zdravo dijete, zasto da joj dajem citiram "otrove", koje ako jednom pocnem davati nikad necu prestati i sl. Sad ne znam kome vjerovati, singulair sam ukljucila ali sam ga kupila, pedijatrica mi nije dala na recept. Iz BiH sam pa je kod nas situacijaa nesto drukcija. Svakako cemo uraditi pomenute pretrage i nadati se da bronhitis (ako ga i ima) nije alergijski i da se nece ponavljati. Lijep pozdrav.

g12345t

17.12.2018. 22:15

Oprostite, samo da postavim jos jedno pitanje. Da li je istina ovo sto kaze pedijatrica u vezi singulaira- da se ne moze prestati davati ukoliko jednom pocnemo, kao da izaziva neku vrstu ovisnosti i da se daje samo teskim astmaticarima. Ovo pitam iz razloga sto nam je pulmolog rekao da ga dajemo samo tri mjeseca.

Darko Richter, dr. med.

17.01.2019. 14:25

Tek sada vidim pitanje.
Ništo od tvrdnji o Singulairu koje ste naveli u pitanju nije točno. Niti da se razvija bilo kakva ovisnost, a niti da se daje samo 3 mj. Daje se, ako treba, i ako dobro djeluje, cijeli život, i nema nikakve ovisnosti niti roka upotrebe. Inače, to je dosta slabi antiastmatik, ali je onima kojima pomaže, baš dobar.

g12345t

27.06.2019. 09:00

Postovani doktore, ovim putem se zahvaljujem na Vasim savjetima. Uradili smo analize koje ste preporucili. Djevojcici nije ustanovljena alergija, a samim tim ni astma. Medjutim, imala je vrlo dobru reakciju na singulair, koji koristi od novembra prosle godine. Napokon smo dozivjeli par prehlada bez nesnosnog kaslja. I singulair je jedina terapija koju koristimo. Vise nemamo potrebe za antibiotikom, rectodeltom,ventolinom... Hvala jos jednom na savjetima i sto ste nam otklonili predrasude vezano za singulair. U svakom slucaju bolje koristiti singulair svakodnevno, a ne svaki mjesec hrpu lijekova koji i ne daju neki rezultat. Svako dobro Vam zelim. LP iz Tuzle.

Darko Richter, dr. med.

27.06.2019. 19:30

Ako nisu dokazane alergije, to još ne znači da za koju godinu neće biti. No, prema svemu, ona nema astmu, već tzv. virusno idnucirane bronhoopstrukcije, za koje je Singulair pravilijek. stanje će proći najkasnije do polaska u školu, bronhoopstrukcije će biti sve slabije i sve rjeđe i na kraju će preolazi prehlade bez Singulaira kao i svi drugi.