Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5364

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Hronicna urtikarija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mumkica

13.02.2017. 13:00

Pozdrav.
Malo sam iscitavala forum, i moje pitanje se ne razlikuje puno od vec procitanih.
Imam hronicnu utrikariju od juna mjeseca, 2016 godine. Tada je pocela kao svrab, po rukama i glavi, da bi se prosirilo mjesecima kasnije na citavo tijelo.
Dijagnostikovana mi je hronicna urtikarija, nepoznatog uzroka. Unazad pola godine, radila sam analize krvi, urina, stolice, markere na lupus..svi su bili uredni.
U novembru, otisla sam u jednu privatnu kliniku, gdje mi je pomocu bicom aparata, putem magnetnih talasa, dijagnostikovana kandida u crijevima. Potvrdila sam dijagnozu i nalazom stolice na kandidu ( 3x ).
Od tada sam na antikandida dijeti. Potpuno sam izbacila secer, u bilo kom obliku, bijelo brasno. Prvih mjesec i po sam se striktno pridrzavala dijete, a ostalih mjesec i po takodje, ali ne bas striktno, pojedem jednom sedmicno neki namaz mlijecni , ali bez glutena, za Bozic sam pojela jedan kolac i popila casu vina. Sutradan sam zavrsila na hitnoj, primila standardnu dozu sinopena, i niripana.
Uporedo sa tom dijetom, 12 nedelja primala sam autolognu krv. Ima perioda kada alergije nema, znalo se desiti i po 15 dana unutar ova 3 mjeseca dijete da je nema, ali ponekad se i izaspem. Ja imam vec 9 godina hipotireozu, pijem letrox od 100 mg. Da li je ova utrikarija povezana sa kandidom, ili je ipak autoimunog porijekla, zbog hipotireoze? Trebam li se jos pridrzavati dijete ? Prije mjesec dana radila sam nalaz stolice na kandidu, i tu nije bilo izolovanih gljivica. Ali sam se nakon toga izasipala.
Lijep pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

14.02.2017. 10:20

Sve skupa nem abaš nikakve veze s kandidom, niti magnetnim valovima, niti dijetom bez šećera i slično.
Ali, ima veze s hipotireozom i autoimunošću. Treba regulirati hormone štitnjače treba uzimati antihistaminik na dnevnoj bazi, mjesecima, pa i godinama, i treba se kloniti hrane s konzervansima a to su: sve tegle svo suhomesnato iz dućana, sva flaširan apiša, sve limenke, svi tetrapakovi (osim oibčnog mlijeka u tetrapaku), i sve u vakuumu.

Medicina77

05.08.2018. 20:35

Zamolila bi mmukicu da me kontaktira.

Vanja555

26.12.2018. 00:15

Postovani,
Neznam da li sam na dobrom forumu ali imam pitanje u vezi oca.
Unazad 3mj dobio je crvene tockice po tijelu..trup i prepone najvise ponegdje po nogama.jako ga svrbi..najvise navecer. Krvna slika je u redu..isao je vec tri puta na preglede i dobio razlicita misljenja dermatolog..jedan mu je rekao da moze bit kronicna urtikarija..drugi autoimuna bolest..treci ga je poslao na alergo test koji ceka..nitko nezna zasto.pije tblete za alergiju..maze kremama..malo se smiri..pa onda se pojave crvene tockice opet..nikako da ga prode.. znate li vi sta vise o tome. Zao mi ga je..neznam kako pomoci.

Darko Richter, dr. med.

17.01.2019. 14:25

Ja bih vas uputio na dermatologa.
Bez pregleda nemam dobru predodžbu.

malavida

16.07.2019. 20:05

Poštovani, urtikarija i svrab po rukama i prstima na rukama se javljaju (otprilike) svaka dva dana, nevezano uz prostor u kojem boravim (čak ni uz državu), a ne mogu to stanje povezati ni uz hranu i ostale potencijalne "alergene". najveća urtikarija (po cijelim rukama) javila se jednom nakon kupanja u kadi. to sad vec traje nekoliko mjeseci. kupanje, naravno, izbjegavam, ali ne i tuširanje. blunk prije nekoliko dana uz svrab se javila i otečena gornja usna. na takvo stanje odlično djeluju claritine. kad popijem tabletu, sve prestane. vadila sam hormone štitnjače i sve je ok, a i IgE Rist je ok. stanje se dakle claritinama drži pod kontrolom, ali brine me što dalje i hoće li se situacija pogoršavati. imate li neku preporuku koje sljedeće pretrage mogu napraviti i koje je vaše mišljenje o ovakvim reakcijama organizma? je li riječ o nekoj netoleranciji, autominoj reakciji ili nešto slično? i zašto baš sad? nisam u stresnom periodu. jedno što mi pada napamet, a možda je posve nepovezano, jest da sam prije tih reakcija poprilično izgorjela na suncu po vratu. to, naravno, ne mora imati nikakve veze... uglavnom, unaprijed zahvaljujem na pažnji.

Darko Richter, dr. med.

18.07.2019. 22:50

Imate kroničnu urtikariju, koja nije reakcija na nešto izvana, već najčepće autoimuna. No, može imati okidače izvana u vidu vode (tople ili hladne), pritiska, tjelovježbe, promjene temperature (hladno, toplo), i slično. antihistaminici djeluju dok se uzimaju, a inače ne. Možete se javiti dermatologu, ili internisti reumatologu.