Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


crvenilo nosa - xyzol i elocom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

25.05.2008. 11:20

Postovani, jucer sam zbog crvenila nosa dobila xyzol tablete i elocom kremu. Naime, nos mi se crveni vec duze vrijeme, odjednom se sav zasjaji i postane zarko crven, zanimljivo je sto mi se obrazi i korijen nosa ne crvene, samo odjedanput izgledam bolesno s tim nosom i izrazenim podocnjacima. Dosad nisam bila alergicna ni na sto. Ne kisem, ne kasljem, ne smrcam niti imam zacepljen nos. Zanima me od cega dolazi to crvenilo, i sto ciniti ako ne prode? Ne osjecam se bolesno, i ne bih si htjela narusiti zdravlje s tabletama ako mi nisu potrebne. Zahvaljujem

Darko Richter, dr. med.

25.05.2008. 15:25

Zaista ne znam što bi to bilo, jer, osim crvenila, nemate nikakve simptome koji bi ovu primjenu stavljali u kontekst alergije. No, u kontekst alergije vaše crvenilo se može vratiti ako se pokaže da Elocom i Xyzal u vas dobro djeluju. Xyzal vam neće škoditi tijekom 10-ak dana koliko traje 1 kutija, a s Elocomom treba biti štedljivijih, tj. ne produživati mazanje duže od 5 dana. Ako djeluje, djeluje, ako ne, ne forsirati, jer sama kortikosteroidna krema na kraju postaruje kožu.
Međutim, ima određenih autoimunih bolesti koje se mogu javiti crvenilom preko korijena nosa koje se širi i na obraze ispod donjih kapaka. Najpoznatiji je lupus erythematodes (systemicus) i lupus discoides (lokalizirani oblik). To je ipak malo ozbiljnija boelst, i preporučio bih vam da prekontrolirate krvni talk (RR), urin (proteini, eritrociti?), a ako tu bude nešto sumnjivo, još i SE i antinuklearna atnitijela (ANA), iz krvi.