Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


atopijski dermatitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

saradenov

22.05.2008. 16:35

poštovani
imam 23. godine. od 6. mjeseca zivota bolujem od AD. imala sam periode kada mi je bilo lose i duge periode kada mi nije bilo nista. zadnje 4 godine imam alergiju na licu i to najvise na prijelaznom rubu usana, a u zadnjih par mjeseci stanje mi se pogoršale te sad imam alergiju i po vrata te po licu. ja stanje dobro drzim pod kontrolom upotrebom kortikosteroida. dosta sam se informirala o njima, te ih koristim bez obzira na stetne posljedice jer bez njih ne mogu, ali ono sto svugdje piše je to da PRAVILNO KORISTENJE KOTRIKOSTEROIDA GOTOVO NIKADA NE DOVODI DO NUSPOJAVA!!! mene zanima sad sto to znaci pravilno korištenje??
jer ja stavljam afloderm u belobazi 20:100 te ga koristim na licu svaki 2. ili 3. dan, kad mi se stanje pogorša, a u međuvremenu koristim exomegu. može li ovakav nacin primjene dovesti do težih ostecenja koze?
unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

22.05.2008. 17:40

Ovo što vi radite je na granici homeopatije, tj. doze su jako male dozice, tako da vam ne bih znao reći koliko će one imate evenutalnih štetnih posljedica, a zato nisam siguran niti da vam koriste.
Međutim, normalne kortikosteroidne kreme, ako se redovito utrljavaju, već za tjedan ili par tjedana pokažu svoju agresivnost: koža se stanjuje, pokažu se kapilare, suša je i grublja, itd.
Na područje lica preporučuje se mazati Elidel ili Protopic, imonosupresivne kreme koje nemaju nikakvih psoljdica koje se pripisuju kortikosteroidima, iako su moguće druge. To je uvijek tako, ako je lijek - lijek. I zato su skupe, jako skupe.