Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Elidel krema


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

hisfishy5

05.11.2021. 11:15

Postovani doktore,

molim Vas misljenje o koristenju Elidel kreme za tretiranje koze bebe od 5 mjeseci. Beba ima atopijski dermatitis koji se pogorsa cim se stane s terapijom Belogentom, unatoc njezi kozi vise puta dnevno. Hvala.

Darko Richter, dr. med.

07.11.2021. 12:25

Ispod dobi od 2 godine Elidel se u pravilu ne primjenjuje. Da li postoji diskrecijsko pravo dermatologa da pribjegne Elidelu u pojedinom slučaju, to ne znam, trebali biste pitati na forumu dermatologije. No, mogu vam reći da stalno vraćanje na Diprogentu ne odražava dobro smišljenu terapiju. Potrebno je vidjeti alergološki profil, bilo u prick testu bilo, iz krvi (kr.mlijeko, bjelanjak, kikiriki; Der pter, Dactylis, dlaka psa), i ako ima nečega u tom spektru, pokušati ekspozicijskim štićenjem (eliminacijom). Nadalje, istovremeno treba uvesti trajnu emolijentnu njegu lica da se što više povećaju razmaci između faza kada je potreban kortikosteroid. Ako je prisutna piodermizacija (tj. infekcija promjena ekcema) onda uzeti bris nosa i eradicirati bakterije tipa streptokoka gr. A ili stafilokoka (zlatnog) antibiotskim liječenjem, po potrebi Diprogentom, i uvesti u mirniju fazu održavanja samo emolijensom. Dakle u ondosu na ovo što radite sada, imate opciju: eradikacija bakterija iz nosa koje uzrokuju piodermizaciju kožnih promjena; eliminacija alergena u slučaju da postoji neka alergisjka senzitizacija; emolijens, emolijens, emolijens.