Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5364

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


atopijski dermatitis i fenistil kapi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

hisfishy5

24.10.2021. 21:50

Postovani doktore,
sin ima 4.5 mjeseca i izrazen atopijski dermatitis na kozi koji odrzavamo kortikosteroidima i pojacanom njegom Adermom. Stanje je dosta lose, a alergoloska testiranja u dva navrata nisu pokazala alergiju. Zbog probavnih poteskoca koje takoder ima empirijski je prije par dana stavljen na Altheru koju je prihvatio i nadamo se poboljsanju. U meduvremenu dijete je nervozno zbog svrbeza koze, grebe se i otezano zaspiva. Dobili smo preporuku Fenistil kapi 3×6 kapi (ima 6.5 kg). Smatrate li da bi mu kapi mogle olaksati tegobe i jesu li sigurne u ovoj dobi? Hvala.

Darko Richter, dr. med.

26.10.2021. 15:05

Sigurne su, a da li mnogo pomažu, to ćete ocijeniti vi sami. Kad kažete alergološko testiranje, vi mislite da ste izrekli nešto što nitko ne može oboriti, a prvi ja ću vam reći da ima dvije vrste testiranja u ovoj situaciji: prick na koži i određivanje sepcifičnog IgE u krvi, da postoji standardni repertoar alergena koji se testiraju, i da interpretacija ovisi o onome tko je test indicirao i još više, sam uradio (u slučaju- u prick testa). Dakle, kada kažete da je alergološko testiranje negativno, onda meni to ne znači baš ništa. Da ga ja testiram, tko zna što bi bilo poztiivno, a što negativno. Ne može se testirati na Fenistilu kao niti na dijelovima kože koja su mazana kortiksoteroidnim mastima bez određene pauze u danima (Fenistil), i tjednima (kortikosteroidne kreme).