Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


ige


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

silva

02.02.2006. 17:45

Poštovani,
Moja djevojčica ima ukupni ige 296, a pojedinačni rezultati su negativni kao i kožni test. Zanima me radi li se tu o nekoj alergiji ili o nekoj drugoj bolesti. Na što još osim alergije upućuje povećan ige?
Prije godinu dana imala je otežano gutanje (uslijed sluzi) i onda suhi kašalj koji je trajao od 8. do 12. mjeseca. Do slijedećeg 8. mjeseca nije kašljala, a onda je počela kihati i curio joj je nos oko 14 dana (vodenasto), nakon čega je uslijedio opet kašalj koji je trajao do 12. mjeseca. U tom razdoblju išla je i u vrtić.

doc. dr. sc. Tomislav Baudoin

31.05.2006. 22:56

Vrlo je vjerojatno da se radi o alergiji. U djece u oko 25% dijagnostičkih alergoloških testova je lažno negativno i vjerojatno je da je to slučaj i u vaše djevojčice. Vjerojatno je alergija na grinje i peludi ambrozije s obzirom na razdoblje u kojem su simptomi najizraženiji. Ja bih joj u vrijeme pojave simptoma dao antialergijsku terapiju. Dakle intranazalni kortikosteroid svakako, a eventualno i antihistaminik ak ne bi bilo bolje.

anita96

13.08.2014. 11:15

Postovanje, imam 18 godina i moj ukupni ige je >5000.
Molila bi vas objasnjenje sto to znaci i koliko i cega se moram paziti.
Zahvaljujem

Darko Richter, dr. med.

13.08.2014. 23:50

Vaš ukupni IgE je jako povišen. To je sve što se može reći, dok vi ne zucnete ono što morate. Zar se IgE vadi samo tako, bez objašnjenja?

Jovancica111

10.04.2019. 15:15

Devojcica 20 meseci, od drugog meseca zivota imala ekcem i jos uvek zna da joj se pojavi po malo. Imala je dva puta opstruktivni napad, a vise puta inhalirana Berodualom jer je teze disala. Radili smo test ige koji je pokazao rezultat 340. 24-og idemo na alergo test. Mene interesuje da li je ovaj nalaz za brigu ili mogu da se malo smirim dok ne uradimo dalje nalaze? Inace krvna slika joj je odlicna. Hvala unapred.

Darko Richter, dr. med.

11.04.2019. 09:20

Najvjerojatnije ima alergijsku astmu. Dobro je vidjeti nalaze specifične senzitizacije, ali, ako oni ne budu pozitivn sada, bit će pozitivni za koju godinu, najkasnije do polaska u školu. Koliko ja poznam doktore u regionu, po svoj vam prilici neće reći ovo što sam u prvom retku rekao ja, tj. da ima alergijsku astmu, već će vas motati okolo-naokolo po kojekakvim bronhitisima, opsturkcijama, upalama pluća i slično. Treba joj dati Fliixotdie pumpicu na Babyhaler, najprije 2×2 potiska na Babyhaler korz 3 tjedna, onda 2×1 korz 3 tjedna i dalje 1×1 trajno, i, po potrebi Ventolin 2 potiska na Babyhaler u slučaju pogoršanja. To bi bilo sve za idućih par godina. Imate ćete mira i vi i dijete.

Andreag

27.01.2020. 10:30

Postovani,
Dojence od 8 mjeseci ima ispod pazuha nekakvo crvenilo, koje traje vec 4 mjeseca, a poboljsanje je bilo vidljivo tek nakon sto nam je pedijatrica dala diprogenta kremu, da bi se isto nakon nakon prestanka koristenja opet vratilo. Takoder bi mu se stvarale krastice iza uha, te nekakvo crveno podrucje ispod brade, za sto sam od pedijatrice dobivala preporuke za avene kremicu. Mi to mazemo, i bolje je, ali nije u potpunosti proslo. Citajuci ovaj forum zamolila sam pedijatricu da mi da uputnicu za testiranje na alergije, stavila je jaja, mlijeko i ukupni ige. Jaja i mlijeko su <0.10 kU/L, ref.interval <0.35, a IgE je 48.4 IU/ml, ref.interval <20.2 (ECLIA metoda, cobas e411) Je li toliki IgE zabrinjavajuci? Pretpostavljam da nismo pogodili alergene? Na sto preporucate da jos napravimo testiranje, ukoliko je potrebno?
Unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

29.01.2020. 22:40

Sve je pogođeno, ali je nalaz alergena negativan, dok ukupni IgE pokazuje povišenje, i to ukazuje da dijete ima atopijski dermatitis i da će s vremenom imati i neke alergije. Koje, tko zna, ali, najčešće su grinje, peludi trava, itd. Možete mu ponoviti uk. IgE + spec. IgE na mlijeko, bjelanjak, grinje ipeludi trava za oko 6-12 mj. S vremenom se uvijek nešto pokaže. Za kožu neutralna njega, počveši od Nivee, preko Linola Fett, La Roche Posa - Lipicar, Eucerin, Exomega, Dexseryl, Neven, itd. itd. Kada je pogoršanje, staviti Diprogentu, ili, ako nema vlaženja i sukrvice, niti krastica, već samo crvenilo, može biti dovoljna čista kortikosteroidna krema, npr. Afloderm. Ne reba dugo mazati, apr dana da se koža posve smirit, i nastaviti neutralom masti.
Nemojte ludovati u potrazi za alergenima. Oni su obično samo biljeg sklonosti alergijama, koju zovemo atopijom, i ne mora svaki alergen imati za posljedicu dermatitis, urtikariju, astmu, ili alergijsku hunjavicu. Ali može. Ako se veza uoči, onda treba uveti eliminacijsku dijetu, ili zaštitu od alergena (npr. antialergijske navlake za krevet). Međutim, ako alergen nije otkriven, odmah vam javljam da je izbjegavanje raznoraznih namirnica, onako napamet, unparijed i unazad(npr. ne davanje naimirnica koje mu dolaze po kalendaru, "da ne bi bio i na njih alergičan", sasvim pogrešno prema djetetu i vama samima. Uvijek se, i inače, ide s jednom po jednom namirnicom, pa tako i u slučaju atopije.

Andreag

27.04.2020. 21:25

Postovani doktore,
Kako ovo crvenilo ispod ruke nije prolazilo, a isprobali smo sve kreme s popisa, obratili smo se djecjem dermatologu, koji nam je preporucio sprey cyitelium (a-derma) ako je gore stanje, sukrvica i sl. te kada se popravi kremu dermalibour, koju koristimo svakodnevno, nama je pomoglo, i od tada je dijete bez kortikosteroida.
Lijep pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

30.04.2020. 10:20

Bili ste kod dermatologa: koja je njegova dijagnoza?

Andreag

04.05.2020. 22:00

Postovani,
Vec sam nekoliko puta odgovarala ali odgovor nije prikazan. Za podrucje ispod pazuha dijagnoza je intertrigo. Ovu kremu jos uvijek koristimo kao dnevnu njegu i pomoglo je.

Darko Richter, dr. med.

05.05.2020. 18:35

Intertrigo ne znači ništa drugo, nego da se u kožnom naboru koža natrljala. Možd ai uz pomoć pojačanog znojenja, ili neke pograšne kozetike. Zato pomažu one kreme koje ste dobili. Zaštićuju i zatvaraju tu kožu.
Ali, bit će tu i atopijskog dermatitisa. Ta je koža osjteljivija i ispucanija, makar se to ne vidi na svakom dijelu.

Andreag

09.05.2020. 19:35

Cijenjeni doktore,
Svjesna sam da ima problematicnu kozu, iza uha mu pomaze jedna krema, ispod pazuha druga, pelenska regija dvije razlicite kreme...Uopce ne koristimo vlazne maramice, i peremo sa nekim sindentom. Shvatila sam, nazalost duze mi je trebalo, i da ima dermatitis od pelena (pampers premium care). Sad je uglavnom sve pod kontrolom, i nisam primjetila da ima neke probleme od hrane koju jede. Vidjet cemo na novom testiranju, kada bude malo bolja situacija.
Srdacan pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

17.05.2020. 23:25

Najbolej je kožu njegovati malo masinjom kremom/masti: npr. Lonola Fett, Eucerin ili slično.

Darko Richter, dr. med.

17.05.2020. 23:25

Ne "Lonola" nego Linola fett.

amila1995

01.07.2023. 09:30

Postovani doktore, djecak ima 4 godine i 4mjeseca...Sa godinu ipo krenuo je u vrtic i tu smo se borili sa upalama grla, krajnika, pluca, gnjojnim anginama oko godinu ipo do dvije, i stalno je bio na antibioticima, asto je bio 600 propisane su mu Extencilin profilaxa i primio je 6 injekcija, tokom primanja extencilina (oko 5mjeseci) i nakon zavrsetka 5mjeseci bio je zdrav (kad kad nahlada uglavnom bez temperature i antibiotika)..Medjutim vrati se u vrtic i nakon mjesec ipo zavrsi u bolnici Leukociti 44, CRP 78, IgE150, pozitivan na streptococ pneumia u nosu primao je 5 dana venozno Xiklav i 5 dana kao sirup. Nakon 10dana od terapije dijete ponovo dobije temperaturu, CRP 40, Leukociti 13,8, negativan bris nosa i grla, stolica uredna, Alergo test uglavnom negativan (Mjesavina nutri.alergena 1.39 KU/L,,, Bjeljanjak 2,32 KU/L, zumanjak 1,5KU/L, ),eozinofili u nosu negativni. Svaki put bolest pocinje tako sto je nosic suho zacepljen, suhi kasalj, zatim procuri nosic, grlo blago rozo, Kod nas ima 1djeciji pulmolog koji je na godisnjem cijeli 7mjesec, za kontrolu u bolnici naruceni tek u novembru to mi je dugo cekati, trebam Vase misljenje ukratko sam opisala historiju bolesti, i vase misljenje o Broncho vaxom 3.5mg kapsulama

Darko Richter, dr. med.

02.07.2023. 09:45

Ima 2 problema. Prvi jest da je jasni i glasni alergičar (atopičar), a drugi jest da kupi sve infekte iz vrtića. To kupljenje svakog infekta olakšano je alergijskim statusom, ali i natrpanošću vrtića. Za alergiju nema lijeka, ako se ne ispoljava klinički (atopijski dermatitis, alergijski rinitis, astma). Za infekcije se terapija zna: antibiotik za bakterije, ništa (osim antipiretika) za viruse.