Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Iznenadna alergija - mišljenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

djevojčicalili

27.05.2020. 09:00

Poštovani dr. Richter,
dječak 8 godina, urednog razvoja (135 cm, 27 kg, rođen u terminu, redovno cijepljen, starija sestra alergičar(lijeska, breza trave, ambrozije, dlaka mačke), uzimala godinu dana Flixotide, ali nakon negativnog metakolinskog testa, uzima samo Flixonase sprej i po potrebi Aerius) unazad dva mjeseca kašlje, povremeno ga svrbi koža, bez urtikarija, ne kašlje po noći. Ne curi mu nos, nije začepljen, ne suze oči. Kad se vrati izvana, a i kad otvorimo prozor u stanu počne kašljati, tj. promukne i kao da pokušava pročistiti grlo. Kašalj je podražajni. Ne škripi pri disanju, ne ostaje bez daha. Pedijatar kaže da nije siguran treba li alergološku obrada. Međutim, od ožujka uzima Aerius (pokušali prekinuti par dana kad je prestala breza, ali kašljao je i dalje). Kad uzme Aerius kašalj se smiri. Rekla sam pedijatru da bih Vas pitala za mišljenje, jer ste mi i za stariju kćer na pregledu, iako je na Srebrnjaku stavljena na Flixotide, rekli da najvjerojatnije nema astmu, što se pokazalo točnim. S obzirom na situaciju s pandemijom i nepredvidljive termine naručivanja, zasad nam je Aerius jedina pomoć.

Darko Richter, dr. med.

31.05.2020. 00:55

Ima alergijski rinokonjunktivitis i Aerius mu može pomoći a gotovo sigurno će pomoći ako se da u dvostrukoj dozi, tj. 2 žličice ili 1 tbl. za odrasle. Ako to nije dosta, onda intranazalni kortikosterod tipa Avamysa, Nasonexa, Flixonase ili Dymista.

djevojčicalili

02.06.2020. 19:15

Poštovani doktore,
povećala sam dozu Aeriusa na 10 ml. Koliko dugo smije uzimati Aerius (sad uzima već 2,5 mjeseca)? Pedijatar kaže da bi ako nastavi kašljati uveo nazalni ili inhalacijski kortikosteriod (za nazalni u redu, za inhallacijski ne razumijem zašto, ali nisam liječnik pa i ne moram razumjeti, to mi je jasno).

Darko Richter, dr. med.

02.06.2020. 21:30

Anihistaminik može uzimati tjednima i mjesecima. Intranazalni steroid sam vam i ja preporučio kao sljedeću opciju, ako ova doza antihistaminika ne pokaže djelovanje za par dana. A inalacijski steroid bi bio lijek za astmu. Netko astmu ima, ili nema. To je klinička dijagnoza, a katkada se do nje dođe i ex iuvantibus, tj. iz učinka lijeka (inhalacijskog kortikosteroida). Ako to pomogne, a za to bi trebalo oko 7-10 dana, onda ima tzv. tusigeni ekvivalent astme: tj. astmu bez velikih spamzama i sviranaj u plućima, ali ipak takvu da suho kašlje, osobito noću, između ponoći i jutra. I da se suho zakašljava u fizičkom naporu.

djevojčicalili

03.06.2020. 07:35

Poštovani doktore,
ne mogu dovoljno zahvaliti na ovako jasnom odgovoru, rekli ste nam sve i objasniliu.
Svako dobro, hvala!