Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


kako unistiti grinje i njihove izlucevine iz madraca


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Korisnik_portala

07.01.2008. 18:40

Postovani,
alergiju na grinje i kucnu prasinu sam ustanovila alergotestovima 2001. Manifestira se kroz ceste upale sinusa i u zadnjih nekoliko navrata bronhitise. Dugo sam zivjela u vrlo prasnjavom starom prostoru gdje sam, vjerujem, i zaradila alergiju. Unatrag 4 godine zivim u novom stanu koji cesto cistim i provjetravam. Madrac na kojem spavam je star 4 godine i mislim da ima grinje obzirom da se budim s problemima disanja i zacepljenog nosa. Cim ustanem osjetim da lakse disem. Madrac, koliko god ga provjetravala i cistila obicnim usisavacem, ne cini mi se da je dovoljno jer znam da se grinje mogu unistiti samo na temp vecoj od 60 stupnjeva ili u zamrzivacu. Servisi koji ciste madrace su me informirali da u ciscenju koriste obican sampon (nisam nasla nikoga tko koristi bas neko sredstvo koje bas unistava grinje).

Planirala sam problem rijesiti tako da madrac stavim preko noci vani dok je vani temperatura ispod nistice kako bi grinje uginule, a onda ostaje samo problem onoga sto su te iste grinje vec u madracu ostavile odnosno njihove izlucevine na koje sam alergicna. Da li bi bilo dovoljno nakon "smrzavanja" madraca samo ga dubinski ocistiti nekim jakim usisavacem – pozvala bih neki od servisa. Odnosno, mozete li mi pojasniti kako ocistiti izlucevine grinja koje ostaju u madracu i poslije? Mislite li da je ovaj nacin dobar?

Unaprijed Vam zahvaljujem uz srdacan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

07.01.2008. 20:25

Ima samo jedan način, ako želite i dalje spavati na nekom madracu. Taj jest, da ga obučete u navlaku nepropusnu za grinje. Navlaka je kao i svaka druga, ali ima zip. Osim toga, ono što je stvarno razlikuje, jest vrsta tkanja, koje je gusto i impregnirano kemijskii tako da su pore vrlo sitne, ne moogućuavajući da čestice prašine, koja se sastoji od 70% dijelova grinja, prodire van, a omogućuju disanje kože. Drugim riječima, ako biste takav madrac, obučen u antialergijsku navlaku, išli klofati, ne bi bilo niti oblačića prašine, ma koliko vi po njem mlatili. Nabavite si jastučnicu, te navlake za jorgan i madrac od antialergijskoe tkanine. Kod nas u ljekarnama mogu se naći Allergocover posteljne navlake, a u svijetu ima na desetine raznih varijante, sjećam se od prije neke firme MedTex itd. Borba protiv grinja je bezperspektivna, i jedino što možete učiniti jest da uklonite iz sobe sve rezervoare grinja (tepihe, zasotre, plišane predmete, ukrasne jastuke, ogrtače, stoljnjke, štofove, tapecirani namještaj - osim ako je sa svih strana zatvoren skajem, itd, itd), a ono na čemu konačno morate spavati, tj. krevetninu, obučete u antialergijske navlake.

Korisnik_portala

08.01.2008. 15:55

Zahvaljujem na Vasem brzom odgovoru!

Jos sam Vas htjela pitati kakve su prognoze kod hiposenzibilizacije, da li je ona uobicajeno uspjesna kod alergija, ili uglavnom ovisi od slucaja do slucaja, i kad se ona preporuca.

Srdacan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

08.01.2008. 18:50

Ako imate samo rinitis ili rinokonjunktivitis, ako su alergeni točnoidentificirani i utvrđeno da baš o dnjih imate smetnje, onda vam gotovo mogu zajamčiti usjpeh hiposenzibilizacije - tako da barem neki značajniji učinak nećže izostati, a kod nekih ljudi smetnje se posve potisnu. Mešutim, prije bilo kakve hiposenzibilizacije, poduzmite mjere ekspozicijskek profilakse, tj. zaštite od izlaganja grinjama, kako smo to raspravili do sada.

Korisnik_portala

09.01.2008. 10:05

Hvala

PiF

11.03.2011. 17:15

Poštovani doktore,
Imam pitanje vezano za nepropusne navlake za grinje, za cijeli madrac, jer vidim da nešto znate o njima (a možda ne sve, ne zamjerite na pitanju), da li bi se one morale prati na nekoj odr. temperaturi ? Našla sam još nešto zaliha ovih koje vi spominjete kod Farmacije i one se peru na 60, a nude mi i Hespo jedne koje se uopće ne peru i još jedne (antialergijske su sve) koje se peru na 40 stupnjeva. Razlika je naravno i u cijeni. Te Vas molim da mi kažete koliko je to uopće bitno .
Hvala.

Darko Richter, dr. med.

12.03.2011. 22:35

Peru se, kao i gaće, ili hlače, prema deklaraciji na njima. Nemojte mene uplitati u trgovinu, čak niti indirektno.