Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergija na penicilin - kompletn pregled i obrada


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tpokraj1

22.02.2011. 16:40

Mojoj kćeri je nalaz specifičnih antitijela na penicilin V pozitivan. Preporučeno je učiniti kompletan pregled i obradu u ambulanti za kliničku farmakologiju, te na kliničkoj biokemiji pretrage CAST ELISA.
Da li se obje pretrage rade ambulantno ili je potrebna hospitalizacija.
Hvala

Darko Richter, dr. med.

22.02.2011. 20:30

Ambulantno.

mila&lana

11.03.2011. 00:02

dobro vece postovani dr. moja devojcica ima 26meseci imala je tri dana temperaturu 37.2-37,8 curio joj nos i kasljala je samo nocu kad spava. no dva dana sam joj izvlacila sekret iz nosa ,asp na usisivac posto vise nije imala u nosu a kasljala je odnela sam je kod dr,pregledala je i rekla da joj je uvo crveno i ispisala ospamox 3x2,5ml to je bilo petak vece,vise nije imala temp.u ponedeljak uvece se osula po stomaku,tako da joj u ponoc nisam kao i sutradan ujutro dala sirup vec sam je odvela kod dr jer je u licu otekla,ruke isto i prsti. tamo mi je drugi lekar rekao da joj odmah dam aerius i uvece isto ako nesplasne da se vratim.u pola 10 je dobila 2ml aeriusa a u 14h sam se vratila jer je otekla vise i tad su joj dali niripan 10mg injekciju.popodne neznajuci jer mi nista nisu rekli popila je caj sa malo meda i pojela kolac od cokolade i ujutro kad je ustala otekle su joj noge,zglobovi,stopala kolena i sva je bila crvena po celom telu,inace je bila samo ne tako jako kao sada.opet je odnesem kod dr ikazem sta je jela i pila i kazu mi da nisam smela nista da joj dam sto je alergogeno.uputili su nas odmah u bolnicu u pola tri je dobila urbazon 10mg pa u 18h sam joj dalla aerius 2,5ml i u 19h smo se vratili u bolnicu na kontrolu,bolje je bila polako se povlacilo crvenilo i splasnuli su otoci ali ipak je tamo dr rekla da ce joj za noc dati jos jedan urbazon od 10mg,sutradan 2x2,5ml aeriusa i u petak na kontr nasa dr je rekla da nastavim do daljneg aerus jedanput po 2,5ml.dr u bolnici mi je objasnila da je to urtikarija da neznaci da je alergican na peniciline,nego infekcija u organizmu u kombinaciji sa lekom pa kao desi se ovako nesto.da pazim na ishranu,nista slatkisi,sokovi.vegeta,jaje,mleko,riba,citrusno voce,med,salama,pasteta,virsle,posle injekcija kad je dobila se sve povuklo sad je dobro nema nista,pije aerius.idemo 31og ovog meseca na alergotest na peniciline,pa me interesuje vase misljenje o ovome, inace ovo joj je prvi lek dosad nikad nije pila nista i nikakvu novu vrstu hrane nije jela sto dosad vec nije. da li mogu da joj dajem hranu kao i pre? konkretno mislim na kecap jerr ga obozava,mleko,jaja da joj pecem,griz knedle,paradajz supice,filete soma,kinder jaje,narandze,mandarine,kivi?sokove joj retko dajem uglavnom cedim sama pije odsta vode.i jos jedno pitanje dali moze sumece tablete,mg ii gvozdje i vitamine b grupe u granulama? inace bliznakinje imam,ovo je prvorodjena o kojoj vam pisem,a druga je dobro s obzirom da je i ona pila ospamox zbog crvenog grla a temp nije imala uposte. unapred hvala i oprostite na ovako opsirnom pismu ali sam skontala da kad vam se neko obrati treba sve da vam napise jasno i glasno kako bi sto jasnije i vama bilo.inace nikad nisu bile bolesne pa sam sad malo zabrinuta,iako su rodjene u 31oj nedelji sve je bilo dobro. hvala unapred i veliki pozzz iz subotice!!!

Darko Richter, dr. med.

11.03.2011. 10:00

Složio bih sa dricom: .#dr u bolnici mi je objasnila da je to urtikarija da neznaci da je alergican na peniciline,nego infekcija u organizmu u kombinaciji sa lekom pa kao desi se ovako nesto." Nije potrebno ono dalje. ".. da pazim na ishranu,nista slatkisi,sokovi.vegeta,jaje,mleko,riba,citrusno ... .".

mila&lana

11.03.2011. 17:16

dobar dan postovani dr! oprostite sto cu pisati opsirnije ali drugacije ne znam.imam bliznakinje stare 26 punih meseci.prvorodjena je imala 3dana teemperaturu 37,2-37,8 . u petak 25og feb sam je vodila kod dr jer je nocu kad zaspe kasljala a nos joj nije curio i nisam mogla izvlaciti sekret,a imala ga je dosta.doktorica ju je pregledala i rekla da joj je uvo crveno i rekla da joj radim toaletu nosa i da joj dajem 3x2,5ml ospamox sirupa.ovo joj je prvi antibiotik u zivotu. u nedelju 27og feb sam obe odnela ponovo za drugu je rekla da joj je grlo crveno tako da je i ona to dobila isto tako da pije. kod prve status praesens:afebrilna,nos sekret,grlo hiperemicno.pulmo.prenosni disajni zvuk cor b.o. propisane dijagnoze:J00 nasopharyngitis acuta-zavrsna. u ponedeljak uvece se osula po stomaku skroz crvena je bila,nisam joj dala lek kao ni sutradan ujutro,nego sam je odvela kod dr jer joj je lice oteklo,prsti na rukama,usne. dr je rekao da joj dam aerius 2,5ml i ako ne splasne da se vratim.popila je aerius u pola 10 a u 13;30 sam se vratila jer je vise otekla i tada su joj dali injekciju niripan 10mg. predvece je popila caj sa medom i pojela kolac sa cokoladom i ujutro(sreda) su joj otekla kolena,zglobovi stopala i sva je crvena bila kao rak. nasa dr nas uputila u bolnicu tako da je oko 14h dobila inj.urbazon, u 18h sam joj dala aerius 2,5ml uvece smo se vratili u bolnicu na kont,bolje je bila splasnula je,crvenilo se polako povlacilo,ali su joj za noc opet dali urbazon 10mg. tamo mi je dr rekla da pazim na ishranu sokovi,slatkisi,jaje,riba,mleko,salame,virsle nista sto ima konzervansa itd. sutradan sam joj 2x2,5ml aeriusa dala i od petka proslog pije jednom na dan 2,5ml. u bolnici su rekli da je to urtikarija.tek 31og ovog meseca idemo na alergotest na peniciline pa me interesuje vase misljenje uvezi ovoga i da li mogu da joj dajem hranu kao i dosada sto je jela? konkretno mislim na jaja (gibanicu),mleko,sada pije caj samo,paradajz supicu,ponekad kecap trazi,neku malu cokoladicu,jer od tada joj nista tako nisam davala. i da li mogu da joj dam vitamine b grupe u granulama ili sumece tabl mg? unapred hvala i joos jednom oprostite ako sam preopsirna bila.

Darko Richter, dr. med.

11.03.2011. 18:45

Nisam pročitao.
Je li to novo pitanje,isto pitanje, ili što?
U svakom slučaju, mene ne zanim biografija vašeg djece. Postavite pitanjeu 2-3 retka.

mila&lana

11.03.2011. 23:55

postovani doktore,opet ja da pitam nisam bas najbolje razumela vas odgovor. deo u kojem kazete da se slazete sa dr da neznaci da je alergicna sam razumela,ali za ishranu nisam vas razumela. da li da pazim ili mogu postepeno da dodajem po nesto? i za vitamine mi niste odgovorili. unapred hvala,nadam se da me razumete jer se pomalo plasim, a u vama vidim neku sigurnost,dosta sam citala o vama i slusala pa sam zato odlucila u nadi da vam se obratim happy .hvala jos jednom!

mila&lana

11.03.2011. 23:55

postovani dr ovo drugo je greska,upravo sam pitala sta sam htela. inace ovo je samo detaljno opisan sled dogadjanja da bi me bolje razumeli,a i izvinila sam se na opsirnom pismu. njihova biografija je malo duza od toga. delujete mi strogo pa vam se jos jednom izvinjavam!

Darko Richter, dr. med.

13.03.2011. 11:10

Da ponovim:
Složio bih sa dricom: .#dr u bolnici mi je objasnila da je to urtikarija da neznaci da je alergican na peniciline,nego infekcija u organizmu u kombinaciji sa lekom pa kao desi se ovako nesto."
kada kažem: Nije potrebno ono dalje. ".. da pazim na ishranu,nista slatkisi,sokovi.vegeta,jaje,mleko,riba,citrusno ... .", onda mislim da to, što su vam rekli da pazite na ovo, ili na ono, nije potrebno, tj. nije potrebno da na to pazite. Što ćete postići nekom pažnjom oko toga? Ili to jede, ili ne jede.