Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Komplicirani slucaj iz makedonije za Dr.Richter


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nikolova77

19.11.2008. 10:00

Zdravo pocitovani Dr.Darko Richter.Puno pohvalne reci za vama.Javljam se iz Makedonije.Mozda malo da pogresim u izgovoru reci,ali nadam se da ce te me razumeti i nemojte da zamerite.Ja imam jednogodisnji problem sa mojom mamom koja je 52 god..Oktobar 2007 g.bila je u bolnici 7 gana sa Dg.Urticaria acuta,Oedema quincke faciei.Urtikarija je bila po celom telu , otok na gorna i dolna usna i otok na ocni kapci.Tamo su je lecili sa amp.Synopen,amp.Lemod Solu i amp.Vit C 7 dana a za kuci produzili tabl.Cetirizine,Tabl.Decortin 20mg po sema.
Rezultati iz pretrage sledeci:
EHO na abdomen---Hepar so homogena ,hiperehogena struktura(steatoticen)bez fokalni lezii.Zolcno kese bez kalkuloza.Pankreas i lien ehotomogravski uredni.Dva bubrega so ureden parenhim bez znacvi na zastoj i kalkuloza.Mocen meur prazen.Slobodna tecnost vo abdomen ne se prati.
Ginekoloski i cervikalen bris------Mikroskopski i kulturelno ne se najdeni patogeni bakterii.
Vaginalen pregled-----Eritroplakicna povrsina na PVU potom sa biopsijom pokazano da je Cervicitis Chronica.
Tireoidni hormoni-------FT4-10,90 TSH-1.98
ORL pregled-----Ureden bez vospalitelni promeni.
Malo je bilo bolje ali opet se ponovilo,na 25.12.2007 je zavrsila na hitnu sa Quincke edem Th.amp.Lemod Solu.
Po 2 dana bila je na Dermatolog opet i opet ista Th.amp.Dexason 4mg i Vit C 5 dana i da ukine tabl.skopryl i tabl.aspirin 100 koje je pila.Od dermatologa je bilo da je sve u redu da nauci da zivi sa tome.Otisli smo u Skoplju--Institut za medicina na truda--Center za alergija.Napravili su alergotest RIDA sa naod:
----zgolemeni specificni IgE kon kucni ljubimci(inace nemamo nikakve kucne ljubimce u kuci).
Kuce----Class 2.1(vo porast) Macka----Class 1.3 (nisko).
Dr.alergeni(lesnici,kikiri,orevi,bademi,mleko,jaja,kazein,krumpir,celer,morkov,domat,bakalar,morski rak,narandza,jabolko,pcen.brasno,rz.brasno,susam,soini zrna,Derm.pteronyssinus,Derm.farinae,Evla,Breza,leska,dab,polen,pelin,tegavec,konj,morsko prase,hrcak,zajak,Penicillin notatum,Cladosporium herbarum,Aspergilus funigatus,Alternaria alternata)------sve negativno.
Spirometrija:
VCmax-69% FEV1----67% FEV1/VCmax--80% MEF25--71% MEF 50--59% MEF75--36%
Restriktiven tip na ventilatorna insuficiencija od sreden stepen.Negativen bronhodilatatoren test so inhalatoren Salbutamol
i konacno dali su dijagnozu Urticaria cholinergica sa naznacena BHR i znaci za ventilatorna insuficiencija
Th.mesec dana tabl.Zyrtec 10mg tabl.Respivax50 mg i Spray.Ventolin 10-15 dana nadvoresno Tecni puder i Gel:Fenistil
Prick test so inhalatorni alergeni -----Kucna prasina-neg. pufer---neg. Histamin---+
Poboljsanje sosema malo.Urtikarija je izbivala na naleti Periodi kada je dobro pa slede periodi kada je loso.
Oped do Dermatologa ispitivano Helicobacter Pylori--Pozitivno.Th.---tabl.Amoxiclav1000 caps.Flagil i tabl.Lansul mesec dana.
Iscezlo je nekoliko dana i opet se pojavilo.
sledne pretrage:
komplet krvna slika:
WBC 10.7 MCV 83 %lym 13.4l%-----1.4
RBC 4.97 MCH 28.4 %mon 3.6L%-----0.3
HGB 141 MCHC 342 %gra 83.0 H%-----9.0H
HCT 413 RDW 14.5
PLT 276 MPV 8.5
PCT 236 PDW 13.9
Glikemija 5.9 Holesterol 5.6 Trigliceride 0.9 Urea 3.0 Kreatinin 71 Bil --10.8 AST--12 ALT--7 CRP +
AST-o ---630.7 IU/ML CRP--17.85 NG/ML Waaler Rose=30.0 IU/ML SE-- 24
Bris o d nos i grlo --Neg. Urinokultura---Neg.
Lecena mesec dana sa tabl.Ospen 1000 i tabl Decortin 20 mg po sema
Kontrolni AST-o---- 181.8 IU/ML CRP---3.45NG/ML
Bilo je bolje i opet se javilo kao urtikaria,gusilo je,imala je treska.
Opet ispituvanja od Dermatologa
Nalazi: ANA--neg. antiDNA ---950 C3--1.00 (0.55-1.2g/l) C4--0.40 (0.2--0.5 g/l) CIK---0.25 (0.00-0.05g/l)
Pracena na Reumatolog i bez ikakvih dodatni ispitivanja dao joj je tabl.Imuran 50 tabl.Decortin 20 mg tabl.Ranital tabl.Letizen.Nije imala nikakvo poboljsanje i posle 2 meseca primanja ove terapije.Prekinula je na svoju ruku.
Posledno nesto sto je primala bilo je amp. Histaglobini subkutano u nadlaktici.Primala je takvi 10 i u medzuvremenu 1 amp.Flosteron depo.Urtikarija je ista ostala je.
Nadam se da sam bila jasna i dovolno duga ali molim vas izvinite jer stvarno ne znamo sta vise da radimo.
Moje pitanje je dali je ovo uistini alergija,kakav tip na alergija ako je, i ako nije alergija sta drugo bi moglo da bude pricina za urtikarija (koja je nepodnosljiva-zari i pali) i Quinckeov edem.Unapred hvala na razumevanju.

Darko Richter, dr. med.

19.11.2008. 11:15

Ne izgleda mi kao alergijski problem.
Može se raditi o hereditarnom angioneurotskom edemu (hereditary angioedema), pri čemu bi pretrage trebalo dopuniti određivanjem C1INH, ili se radi o kroničnoj autoimunoj urtikariji pri čemu treba nastavit reumatološkuobradu, jer, vidim da je anti-DNA povišen (uz ogradu, jernisu navedene jedinice niti normalni raspon).
Ako je u pitanju hereditarni angioedem, postoji lijek danazol ili stanozolol (derivat androgena), za kroničnu autoimunu urtikariju primjenjuju se visoke doze intravenskih gamaglobulina ili plazmafereza, a za kroničnu urtikariju na bazi druge reumatske bolesti, ide odgovarajuća terapiej te bolesti.
Cetirizin ne škodi niti za jedno od ovih stanja, a može malo pomoći.

nikolova77

21.11.2008. 01:25

Puno,puno hvala.Nisam se ni nadala na ovakav brz odgovor iskreno receno.A sad jedno veliko izvini za moja greska u pisanju u vezi sa anti DNA.I to je negativno,znaci mozemo da isklucimo avtoimuna urtikarija ja mislim bar mozda nisam u pravu.Moja mama evo 5 dana kako je dobro nadam se da ce biti i dalje tako.Posljedni flosteron je bio na 22 oktobar druge kortiko preparate od tada nije primala.Sada je momentelno na Cetirizine ali uzima ih ujutro i uvece po jedna i na Lexilium(Bromazepam) od 6 mg.isto ujutro i uvece po jedno.Ima tuk tamo po neka urtika ali kako sama kaze ne zari i ne svrbi.Edema nema za sada ni na jedno mesto.Mene sad interesuje ,posto kod nas ne izradzuje C1INH treba da idemo opet za Skoplje,dali je moguce ako je hereditaren angioneurotski edem da se javi na 52 godina i jos jedno dali je moguce da je ova urtikarija po necemu usko povezana sa klimakterium(mada do sad nisam srela takvu interpretaciju bilo gde)zato sto ona sad jedan mesec ima mesecnicu drugi nema i tako dok ne prestane do kraja.Za sad me tesi to sto je ona sad samo na Cetirizine i je bolje, a prethodno kako sama kaze samo od kortiko preparati se osecala kao da nije bolesna i samo od kortiko se stanje smirivalo bez nijedna urtika i Quincke edem,ali ne mozemo vecito da idemo sa kortiko zato sto oni nisu mnogo sjajni bas u to doba zivota i za pritisak koji ona vec ima malo pokacen i za trombove i za osteoporozu i za sve druge nezeljene efekte.

P.S.Jos jednom mnogo mnogo hvala,za sve vase razumevanje i za brzi odgovor,nisam znala da ste pedijatar po specijalnost sad sam videla uklucujuci se na pedijatriju,inace ja sam opsti doktor ali mladi, a radim u jedna privatna pedijatriska ordinacija vec 3 godina i tako slatko ste me nasmijali sa nekim od vasih odgovora na neke doticne majke,potsjetilo me na nase pedijatriske ordinacije i na nase zabrinute majke.Pozdrav iz Makedonije

nikolova77

21.11.2008. 01:25

E i zaboravila sam da vam kazem da od reumatoloska strana samo CIK su bili pokaceni imalo je referentne vrednosti.Hvala jos jednom.

Darko Richter, dr. med.

21.11.2008. 12:45

Hereditarni angioneurotski edem može se javiti tek u odrasloj dobi, a, iako je hereditaran, vrlo se rijetko javi prije navršanih 10-ak godina života.
Negativni anti-DNA ne isključuje autoimunu urtikariju, isključjuje praktički samo sistemski lupus eritematozus.
Puno dobrih želja za vaš pedijatrijski rad.

nikolova77

04.12.2008. 09:00

zdravo posle duzeg vremena.mozda sam malo dosadna ali neznam koga da trazim za pomoc.moja mama je opet zavrsila u bolnici na dermatologija.Tamo doktori grce ramenice i ne znaju sta je to i zasto se ponavlja.opet smo napravili sve analize i sad je CRP 20, SE 30/50 i pokaceni CIK od predhodni isleduvanja.Sta vi mislite od kade da pocnemo i sta jos da istrazujemo.Ona nije dobro ali i sada je bez Dekortina samo Synopen i infuzije sa askorbit .Ne znam gde jos da trazimo zariste.Nadam se da ce te mi pomoci.Obeshrabrena sam i ne znam kako da pomognem mojoj mami.Hvala vam jos jednom.

Darko Richter, dr. med.

04.12.2008. 10:40

Moguće je i da se radi o kroničnoj urtikariji. Ovdje pomaže strogi dijetni režim bez salicilata i drugih konzervansa uz trajno uzimanje antihistaminika. Oko 50% slučajeva kronine urtikarije u stvari ima autoimuni proces, koji je posljedica anti-IgE protutijela, dakle, protutijela na vlastiti IgE. Test kojim se to dokazuje zove se HR-Urticaria test (histamin release - urticaria test), a mi ga iz Zagreba šaljemo u Kopenhagen u RefLab (vidite sami na: www.reflab.dk), dovoljno je poslati 2 ml običnog seruma. Ako je pozitivan, tj. ako postoje anti-IgE protutijela, liječenje se može pokušati plazmaferezom ili visokim dozama intravenskih gamaglobulina, a svakako uz nastavak dijete i antihistaminika.
Orijentacija za dijetu bez konzervansa:
NE KONZUMIRATI:
1. konzerve, staklenke, tegle
2. tetrapak, osim običnog pasteriziranog mlijeka u tetrapaku (ali ne smije čokoladno mlijeko, i sl.)
3. suhomesnate proizvode iz dućana – smije iz vlastite proizvodnje, tj., ako zna da osim soli, nema drugih konzervansa
4. očiti konzervansi, npr. razne kiseline, papar, Vegeta, drugi začini – svi su puni kkonzervansa
5. kupljeni gazirani I negazirani napitci, voćni sokovi, čajevi (uključujući i suhe čajeve iz vrećice, ukratko: svi obojeni napitci) – VODA JE ZAKON !
6. najbolje bi bilo da peče vlastiti kruh, jer u pekarama uvijek dodaju aditive i konzervanse.

JEDNA NAPOMENA: askorbinska kiselina je jedan od poznatijih konzervansa i kod kronične urtikarije više škodi nego koristi.

nikolova77

06.12.2008. 01:50

Hvala doktore.Ja sam otvorila sajt ali ne znam kako se placa to kako to da regulisem.Dali se placa naknadno ili zajedno sa serumom.Videla sam adresu.Hvala puno jos jednom.Uputite me za placanje kako je.

Darko Richter, dr. med.

06.12.2008. 15:10

Na tom istom site-u imate kontakt adresu za RefLab, pa ih pitajte. Košta oko 50 EUR, trebaju vam poslati svoju banku i broj računa, i onda ide devizna doznaka. Zašto to mene pitate? Ja sam diplomirao medicinu, a ne vođenje za ručicu male i velike djece kroz život.

nikolova77

07.12.2008. 05:45

Izvinite puno ako sam vas navredila.Ja sam samo toliko ocajna da trazim pomoc kao covek na covek ako mozemo pomoci nekako.Izvinite jos jednom ako smatrate ovo za ne ljudski.

Darko Richter, dr. med.

07.12.2008. 13:40

Ma nema ovo veze s nekom uvredom. Ali, ipak mi se čini da bi ljudi morali danas biti malo samostalniji. Pošta radi, banke rade, i, što je onda problem?

nikolova77

12.12.2008. 18:30

zdravo doktore.Opet ja.Nadam se da ce biti ovo moje posledno pitanje.Ja se duboko izvinjavam zbog dosade ali ocajna sam.Ne znam koliko imate iskustva oko ovoga ali mene interesira dali hronicna urtikarija moze da bude pricinjena od nekih malignih obolenja i ako moze da je to uzrok koji bi mogli da bude te maligne oboljenja?Hvala i izvinjavam se jos jednom.

Darko Richter, dr. med.

12.12.2008. 19:20

U pedijatriji, to mi nije poznato, a ja sam ipak najviše pedijatar. Međutim, po literaturi se navodi da kronična urtikarija, ako je posljedica vaskulitisa, a koji se može dokazati jedino biopsijom kože, može biti izraz paraneoplastičkog sindroma kod adenokarcinoma kolona.

nikolova77

30.12.2008. 11:30

Srecna vam Nova Godina i Bozik mnogo mnogo srece,radosti u zivotu,i mnogo uspesi u poslu.Sve najlepse nastavite tako.Pozdrav iz Makedonije od Irena

Darko Richter, dr. med.

30.12.2008. 12:00

Sve isto od sebe želim i vama.

nikolova77

16.01.2009. 11:10

zdr doktore.Odavno se nisam javila.Stanje sa mojom majkom je isto.Pocela je da vadi zube kao moguci fokus za urtikarija.Ostalo je jos neki pokvaren zub.U medzuvremenu smo opet isli za Skoplje na kliniku za dermatologiju kod prof.d-r.Balabanova na kojoj su subspecijalnost alergije.Ona je pregledala sve pretrage i rekla je da je sve dobro postavila je dijagnozu Urtikarija chronica idiopatica.Nije dodala nisto drugo za ispitivanje samo je rekla da uradimo krvna razmaska.Terapiju je dala tabl.Atarax 25 mg. 3 po 1 koje ima samo u grckoj i u bugarskoj i Vit C tablete jedan mesec.Ako ne oseti nikakvo poboljsanje da se javimo opet kod nje sa bolnicki upat da je zadrzi za dalje ispitivanje. Mene zanima zasto je rekla da uradimo krvnu razmasku,zaboravila sam da je pitam i koje druge pretrage jos ce da rade.Zar posle sve ove pretrage ima jos pretraga?Ja cu da poludim stvarno neznam sta bi moglo da bude ovo cudo od bolesti i koliko ce da traje?Izvinite na dosadu.Pozdrav iz Makedonije.

Darko Richter, dr. med.

16.01.2009. 12:00

Pa i ja vam stalno govorim da je moj dojam da se radi o kroničnoj idiopatskoj urtikariji. A dio njih je autoimune patogeneze, što se može utvrditi u RefLabu, ili drugdje, ako znate. Može se učiniti i pokus autolognim serumom, tako da se mjaci uzme krv, odvoji serum, i učini intradermalni i prick test tim serumom, te vidi izbijaju li urtike na tim mjestima.
Atarax nije ništa posebno, to je obični antihistaminik, i ne vidim zašto moderniji Aerius ili Xyzal ne bi bili još bolji.
Krvna slika u sadašnjoj situaciji nema nekog velikog značenja.