Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


MCAS i histaminska intolerancija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tamara1206

04.07.2022. 20:55

Dobar dan, vec godinu ipo pokusavam da dodjem do doktora koji je upoznat sa postavljanjem dijagnoze i lecenjem MCAS, pa me zanima znate li kome mogu da se obratim
Hvala Vam unapred

Darko Richter, dr. med.

26.07.2022. 20:25

MCAS je pretežito bolest odrasle dobi, i ja, kao pedijatar, o tome ne znam puno. Da sam na to posumnjam, učnio bih najprije dobar klinički pregled i ustanovio ima li pacijent kliničke manifestacije koje odgovaraju akutnim alergijskim bolestima po organskim sustavima u kojima ima mastocita: koži (urtikarija, angioedem), respiratornim sluznicama (bronhima - wheezing, nosu - curenje, kihanje, suzenje), tankom crijevu (kolik, povraćanje, proljev), krvnim žilama (pad tlaka). Pri tome je važno isključitti alergije (npr. specifični IgE-ovi na glavne alergene su negativni). Onda bih pogledao je li povišena triptaza u serumu, jer to je jedan od medijatora koje ispuštaju aktivirani mastociti (osim histamina, prostaglandina, leukotriena, itd.). Triptazu ne radi beš svi laboratoriji, ali uvijek netko i to radi, pa se treba raspitati u svojoj blizini. Zanimalo bi me i vidjeti biopsiju kože ili tankog crijeva, jer, u MCAS mastociti NISU umnoženi (kao npr. u mastocitozi ili kroničnoj urtikariji), već su prepodražljivi.
Tko se ovime konkretno bavi, ne znam, ali pretpostavljam da bi adultni alergolog (ne pulmolog, nego klinički imunolog-alergolog) ili dermatolog mogle biti prve adrese.