Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5361

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


urtikarija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Silvana L

28.06.2022. 11:25

Poštovani doktore,
mama sam curice od 10 godina. Kada je imala 3 godine prvi put je dobila urtikariju po cijelom tijelu, nakon što je jela orahe. U bolnici je dobila odgovarajuću terapiju te se osip povukao. Upućeni smo na serološko testiranje za alergije te joj je na tom nalazu ustanovljeno da ima minimalnu osjetljivost na orašaste plodove koje više ne jede. Od tada s vremena na vrijeme (cca 3 puta godišnje) pojavi joj se suhi kašalj nakon kojeg joj izbije urtikarija po vratu i trupu - povuče se za oko sat vremena nakon uzimanja Aeriusa. Rečeno nam je da nema smisla raditi ikakve daljnje pretrage s obzirom da joj se relativno rijetko to pojavljuje. i da je zato gotovo nemoguće otkriti uzrok. Međutim, prije nekoliko dana ponovio se isti scenarij, kašalj, svrab i osip po vratu a zatim po cijelom trupu. Dali smo joj sirup Aerius. Nakon što je odležala sat vremena urtike po vratu su se počele povlačiti, djevojčica se digla, zamaglilo joj se i zavrtilo u glavi, pobijelila je u licu te je pala u nesvijest. Na putu do hitne je nadošla sebi. U bolnici su je obradili, srce je u redu, krvna slika također. Rečeno nam je da se radi o sinkopi zbog pada tlaka dok sam ja u tom trenutku bila u uvjerenju da je dobila alergijski šok i sad se toga jako bojim. Kada pitam dr. u bolnici da li se toga trebam ubuduće bojati nitko ne želi ili ne može dati decidiran odgovor, i meni je to jasno, međutim, kada roditelj s djetetom sklonim alergijama pri ruci treba imati adrenalinske inekcije ili sam ja samo još jedan roditelj - paničar?
Lp

Darko Richter, dr. med.

28.06.2022. 12:15

Nije jasno zašto je ovaj zadnji put "odležala" nakon urtikarije i Aeriusa. Ako joj se već tada vrtilo u glavi, pa je zato legla, imala je skoro sigurno anafilaksiju s padom tlaka. Ovo naknadno padanje u nesvijest, može biti i sinkopa,ali i ostatak anafilaksije. Vrlo je jasno da treba detaljizhirati obradu i utvrditi na koje alergene dobiva reakcije, a potom vidjeti da li je kandidat za epiPen (autoinjektor adrenalina). Ako ste u mogućnosti, učinite tu obradu, ali ne na "orašaste plodove" već na standardnu paletu aeroalergena + kikiriki, lješnjak, orah, badem. Orašasti plodovi ne postoje. Ako se suočite s nekim koji vam baca liru o orašastim plodovima, dođite radije meni, da vidimo o čemu se radi (Poliklinika DermaPlus). Ako imate neke nalaze do sada, možete mi ih poslati na bibice@live.com.

Silvana L

28.06.2022. 12:30

Poštovani, hvala vam na brzom odgovoru. Nije joj se zavrtjelo u glavi nakon izbivanja osipa i Aeriusa već je gledala tv i čekala da joj prođe svrab i osip. Zavrtjelo joj se točno 1 sat od početnih simptoma alergije. Svakako ćemo već ovaj tjedan napraviti obradu za sve alergene.

Darko Richter, dr. med.

01.07.2022. 08:10

Korisnije i brže je učinitiprick test, nego specifični IgE iz krvi. To se može uraditi nakon pricka, ako postoje neke nejasnoće.