Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


mišljenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lea

10.01.2007. 23:00

Poštovani,
imam kćer staru 2 godine. Do 7. mj. prošle godine je bila više manje zdrava, tu i tamo koja prehlada ništa ozbiljno.
U 7. mjesecu prošle godine su počeli opstruktivni bronhitisi, evo već sedmi puta od tada. Pedijatrica je posumnjala na alergiju odmah iza drugog bronhitisa koji se javio nakon 20 dana od prvog puta, no citologija brisa nosa je pokazala da nema alergije. Čim joj nos procuri (bistra slina) za par sati ona jedva diše, sljede inhalacije ventolinom a zadnja 3 puta je i dobila injekciju. Temperature nema nikada i dijete to jako dobro podnosi. Antibiotik pedijatrica da prevencije radi ali ni to baš svaki put. Moram napomenuti da je dijete cijelo proljeće bilo osuto po licu (crvene fleke, nije sitan osip), kasnije su se fleke pojavljivale samo po pregibima nogu i ruku i evo zadnjih mjesec dana nema nikakvih fleka. Zanima me dali bi se tu moglo ipak raditi o alergiji ili će te opstrukcije najvjerojatnije nestati iza djetetove treće godine kako pedijatrica kaže.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru
mama

Doc. dr. sc. Tomislav Baudoin, dr. med.

14.02.2007. 22:15

Velika je vjerojatnost da postoji alergija. Trebate se javiti pedijatru-alergologu radi obrade i primjerene terapije. Ovisno o nalazima odredit će se sustavna terapija koja će prevenirati ili barem smanjiti vjerojatnost nastanka opisanih simptoma.

sandrica

14.04.2007. 17:35

Poštovani doktore,
obraćam vam se jer stvarno ne znam sto da radim više. Vec 2-3 god muci me sezonska alergija (od veljače do lipnja), koja je u početku bila zanemariva, al svake godine je sve gore. Ove godine u 2 mjesecu obratila sam se liječniku, prošle godine radili su mi prick, inhalatorni test koji je ispao negativan, a ove i nutritivni (takodjer negativan) i epikutani test koji je ispao pozitivan samo na nikal sulfat. Pronađeni su mi i eizinofili u komori:1440/mm3, kao i u brisu nosa. Zbog svih tih testiranja koja su se odužila 2 mjeseca (!), nisam smijela uzimati nikakve lijekove, pa se moje stanje iznimno pogoršalo. Najprije su me samo svrbile i suzile oči, zatim je uslijedilo neprestano kihanje i curenje nosa, a posljednjih dana imam i sve simptome astme. Na kraju su me poslali i na posljednje krvne pretrage Rast-drveće(joha, breza, lijeska, hrast, platan) koji je ispao pozitivan, te ECP 30 i tIgE 843. Obišla sam brojne liječnike koji su me uvijek slali nekom drugom, al nijedan mi konkretno nije pomogao, propisivali su mi antihistamine (Claritin,Rinolan,Flonidan,Belodin) od kojih mi nijedan nije dijelovao. Molim vas da mi pomognete, ako možete, jer danima nisam spavala,osjećam se tako umorno, nesposobna sam za sve svoje obaveze, jer od ovih naših Mostarskih liječnika očito nema pomoći. Trenutno Koristim Ventolin tablete ili pumpicu (kupila sam ih bez recepta) jer jedino tako mogu koliko-toliko normalno funkcionirati.
Unaprijed hvala i oprostite na ovom opširnom upitu.
Sandra.

Darko Richter, dr. med.

14.04.2007. 22:00

Uzmite za nos Flixonase sprej, po 1 uštrcaj u svaku nosnicu jednom dnevno, stalno do kraja lipnja, a u pluća udišite svaki dan po 2 udaha Seretide, diskusa: 1 ujutro i 1 uvečer. Po potrebi možete uzeti Ventolin 2 potiska svakih 4-6 h. Netko vam mora objasniti, ili iz upute uz lijek morate sami shvatiti kako te lijekove uštrcati-ušmrkati, ili udahnuti da dođu na pravo mjesto, inače nema vajde, pa ćete i s ovim biti nezadovoljni, iako je očito i na daljinu da imate alergijsku hunjavicu i alergijsku astmu. Terapija se uzima stalno, svaki dan, bez obzira kako se osjećali, ne prekida se jer vam je trenutno možda bolje ili sasvim dobro, i tako dok traju alergeni na koje ste preosjetljivi, a neke osobe moraju nastaviti uzimati lijekove i kada alergena nema.

sandrica

17.04.2007. 11:50

Poštovani doktore,
zahvaljujem na ovako brzom odgovoru. Poslušala sam vaš savijet i uzela Flixonase sprej za nos, iako ga koristim samo dva dana vidim promjene na bolje. Što se tiče Seretide, diskusa iznenadila sam se njgovom visokom cijenom-oko 600kn. Budući da trenutno to ne mogu sebi priuštiti (jer sam ovih mjeseci izdvojila dosta novca na lijekove koji mi nisu pomagali i testiranja), molim vas da mi kažete ako ima neka povoljnija, adekvatna zamjena.
I dalje koristim ventolin 3x4mg, te pumpicu po potrebi (najviše noću jer ne mogu spavati) i primjetila sam da mi se ruke počinju tresti, da li je to nuspojava od ventolina ( u uputstvima je navedeno da je moguć neki problem s rukama al nisam baš shvatila kakav) ili je to od iscrpljenosti?
Unaprijed hvala!

Darko Richter, dr. med.

17.04.2007. 15:30

Umjesto Seretidea možete probati Symbicort 160, Turbuhaler, 2×1 udah. Cijene Seretide i Symbicorta u Hrvatskoj su slične, ali nisu ni blizu 600 kn - negdje oko 250-300 kn. Zato me čudi taj podatak da Seretide stoji 600 kn (?!). Osim toga, u Hrvatskoj ide na recept, bez nadoplate.
Ako je i Symbicort preskup, onda pokušajte čistim inhalacijskim kortikosteroidom: npr. Flixotide 250, 2×2 udaha kroz 10 dana, dalje 2×1 trajno. Djeluje isto odlično, samo je nastup malo sporiji.