Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Nepoznanica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nektar

18.08.2018. 01:00

Postovani,

Vec duze vrijeme javlja se osip po nogama uz bolove. Isli smo kod vise ljekara, ali niko nije uspio naci niti uzrok niti dijagnozu. Na ovom forumu nemam mogucnost da Vam posaljem slike, ali rado bih ako ikako mogu?

Osip je po citavim nogama, eritematozan. Prvo su rekli da je nodozni eritem, pa vaskulitis. Radili su cANCA, pANCA, ANA screen, dsDNA i sve je to negativno, pa su onda ostavili dijagnozu nodoznog eritema. Bolovi su izuzetno jaki kada su prisutni, u zglobovima. Ima dana kada ih nema, ali nekada zna biti bas jako uz pojacanje osipa.

Imate li neku preporuku u kojem smjeru da idem?

Lijep pozdrav,

Nera




Darko Richter, dr. med.

19.08.2018. 20:25

Idite dermatologu i reumatologu. Ako je erthema nodosum, onda trreba vidjeti nemat eli latentnu tuberkulozu, ili streptokoknu infekciju.

Nektar

23.08.2018. 22:40

Hvala Vam happy Otici cu onda nekom drugom imunologu pa razmotriti daljnje opcije. Nazalost, ja sam bila vec u bolnici na imunoloskoj obradi. Zavrseno je tako sto je doktorica rekla da stavlja ruku u vatru da je nodozni eritem i otpustila me kuci uz terapiju. Bolovi u zglobovima su medjutim uzasni, posebno u drugom dijelu noci, pred zoru. Osip je i dalje tu, i siri se i na ruke. Izgubila sam u godinu dana 15 kg.

Tokom hospitalizacije uradjeni su hormoni stitnjace, spolni hormoni, KKS, DKS, koagulacija, anti-dsDNA, c-ANCA, p-ANCA, anti-CCP, At protiv tikvne transglutaminaze IgG, aCI-IgG/M, tumor markeri, ACE. Jedino su Leu bili nesto poviseni, 13, a onda poslije 8.7, SE je 10. Na RTG pluca pleurodijafragmalne adhezije, a na UZ abdomena nista posebno, bubrezi izmjenjeni po tipu hronicne upale.

U bolnici th. kortikosteroidi i indometacin, a trenutno koristim D3 kapi, calcimontu, prednison. Isla sam kod dermatologa koji kaze da nije nodozni eritem, s njegove strane je livedo racemosa dg, i predlaze biopsiju.

Trenutno se raspitujem gdje ima dobar imunolog da odem, kao sto ste i savjetovali.

LP,

Nera

Darko Richter, dr. med.

28.08.2018. 23:10

Ako je sve to od nalaza negativno, i još k tom eSE 7, onda neće biti ništa jako ozbiljno, s reumatološke strane. Ipak, to ne mora značiti da nema negdje nešto drugo. Mislim na latentnu tuberkulozu, koštanu srž i slično.