Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5364

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergije, laringitis, bronhitis, imunodeficit...


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

majaless

25.09.2014. 19:05

Poštovani,

ljubazno Vas molim za cijenjeno mišljenje.

Muško dijete, 4 godine, otac jako alergičan na ribu, bananu i kivi, otac prebolio 4-5 upala pluća i dosta bronhitisa što u novije vrijeme što u djetinjstvu.
Dijete uredne tjelesne težine i poroda, dojeno do 4 mjeseca, posljednje cjepivo primljeno sa 8 mjeseci.
Dijagnosticirana alergija na jaja prick testom u dobi od dvije godine. Prick test na mlijeko negativan.
Nakon izbacivanja jaja iz prehrane i dalje konstantan svrbež po prsima.
Dijete je bilo upućeno na obradu nakon 2 bronhitisa i 3-4 laringitisa te zbog učestalog svraba po prsima ( bez kožnih promjena). Terapija osim izbacivanja jaja iz prehrane nije određena.
Bronhitis je tretiram inhalacijama ventolinom ( nakon čega bi se unutar 2-3 dana bronhitis potpuno povukao) , a laringitis inhalacijama dexametazonom ( što je dosta pomagalo) ili pulmicortom ( što nije toliko pomagalo).
Prvi bronhitis i laringitis u dobi od godinu ipo dana.
Česte viroze, jednom febrilne konvulzije u dobi godinu ipo.
Dijete radi navedenih bolesti i učestalosti virozama izbjegavalo kolektiv do dobi od 3 godine.

U dobi od nepune 3 godine obrada specifični IGe s rezultatima:
kravlje mlijeko ( razred 3)
med, jaja i kikiriki ( razred 2)
grinje ( obe vrste) negativne.
Ukupni IGE 439
imunoglobin A 0.08 ( ref. 0.15-1.60)
imunoglobin G 5.96 ( ref. 4.0-12.0)
imunoglobin M 0,48 ( ref. 0.45-2.0)
Prick test na 16 inhalatornih alergena potpuno negativan

Zbog smanjenih imunoglobina ( slične referentne vrijednosti utvrđeno još jednim testiranjem), alergije na jaja i učestalih oboljenja djetetu po preporuci pedijatra odgođeno cijepljenje.

U dobi od tri ipo godine ponovnom obradom IGE na jaja (razred 0), mlijeko (razred 3), soja ( razred 2). Dijetetu u prehrani izbačeno mlijeko i mliječni proizvodi, soja, kikiriki, med a proizvodi s jajima uvedeni ( bez direktne konzumacije jaja).

Do sada ( 4 godine) dijete često nakon svake prehlade dobije ili laringitis ili bronhitis ili oboje. Nije vezano za specifično doba godine jedino što nikad nije u ljetnim mjesecima. Dijete malo glasnije priča i zbog promjena u govoru ( povremeno zamuckivanje) dijete na terapiji kod logopeda koji govori da dosta napora ima u grlu i glasnicama prilikom govora te radimo na omekšavanju govora i napetosti.
Napominjem da su bronhitisi bili žviždeći samo jedan ili dva puta ostalo su bili uhom nečujni.

Posljednji bronhitis prošli tjedan nikad gori nakon manje prehlade u noći žviždanje, bol u prsima, sviranje koje se čuje s 2-3 metra. Dijete inhalirano ventolinom i atroventom svaka 4 sata. Nakon 2 dana bronhitis prošao.

Ljubazno molim mišljenje:
- Da li su nužna daljnja testiranja i koja
- Da li na osnovu navedenog dijete treba terapiju i koju
- Da li postoji nešto što mi roditelji možemo učiniti da spriječimo da svaka prehlada završi bronhitisom i/ili laringitisom
- Da li postoji nešto što se može učiniti da mu se poveća „imunitet“ s obzirom na nalaze imunoglobina
- Koje su vaše preporuke za cijepljenje s obzirom na smanjene imunoglobine

Unaprijed hvala

Maja

Darko Richter, dr. med.

25.09.2014. 20:35

Da li su nužna daljnja testiranja i koja ... Potreban je jedan standardni prick test i procjena što od alergija ima a što nema.
Da li na osnovu navedenog dijete treba terapiju i koju ... Treba Flixotide 50, 2×2 potiska na Babyhaler, trajno
Da li postoji nešto što mi roditelji možemo učiniti da spriječimo da svaka prehlada završi bronhitisom i/ili laringitisom ... Flixotide 50, 2×2 potiska na Babyhaler, a u slučaju napada laringitisa trebalo bi imati kompresorski inhalator na struju, i dati Pulmicort respulu 1 mg/2 ml + 2 ml fiziol. otopine + 2,5 mg Ventolina (0,5 ml)
Da li postoji nešto što se može učiniti da mu se poveća „imunitet“ s obzirom na nalaze imunoglobina ... Ne, a i nema nikakve signifikantne promjene imunoglobuline.
Koje su vaše preporuke za cijepljenje s obzirom na smanjene imunoglobine ... Može i treba primiti sva cjepiva koja do sada nije.

majaless

25.09.2014. 21:10

Hvala na zaista brzom odgovoru.
Samo još jedno pitanje: s obzirom da je prick test na 16 inhalacijskih alergena napravljen prije godinu ipo dana i svi su bili negativni da li predlažete da ponovimo test?
I što u slučaju ponovljenog negativnog testa, ista terapija?
Pozdrav, Maja

Darko Richter, dr. med.

27.09.2014. 03:20

Naravno da treba. Dijete je vjerojatni alergičar, i to treba dokazati, kad-tad. A prij egodinu dana propušteno je testiranje na nutritivne aelrgene. Štoviše, propušteno je testiranje u ranijoj dobi u prvoj ili drugoj godini života.

majaless

27.09.2014. 15:20

Da propušteno je puno toga. Štoviše svi ovi nalazi su napravljeni u privatnim ustanovama na moju inicijativu ( osim prick testa) jer "nema reagensa i mi vam možemo uzeti krv ali nalazi nikad neće doći pa je bolje da ih napravite privatno". Očito su neki drugi prioriteti u zdravstvu.
Vama hvala na odgovoru, ja se sve nadam čudu da ipak nije od alergija...
Lijep pozdrav, Maja

papalinka

02.12.2014. 15:45

Poštovani, molila bih Vas za savjet dok ne dođemo na red za kontrolu kod pulmologa.
Dječak star 3,5 god od je u 3 mjeseca pohađanja vrtića 3 puta imao spazam. Do polaska u vrtić smo jednom imali laringitis, ali bronhitis i spazam nikada. Nikada nije otežano disao i imao slične probleme. Po preporuci pulmologa napravili smo prick test koji je pokazao alergiju na grinje, nešto malo na jaje i malo na ambroziju. dunger test je oko 600, a eozinofili na samoj gornjoj granici prema onim napisanim refer.vrijednostima. Nalaz Ige i spec.Ige još čekamo. Nisam doktor i nalaze ne bih tumačila, ono što kao roditelj primječujem jest da se on prvo prehladi (kiše i više ili manje mu curi nos) te u roku od pola dana /dan -dva počne "gušenje". jednom smo primili Solu-medrol i inhalacije ventolinom (tada je samo povremeno u popodn.satima imao blago povišenu temp.), a ostala dva puta smo uspjeli (zadnji put jedva) s ventolinom s time da je zadnji put nakon što se škripanje smirilo dobio temper.39,5 i antibiotik. Čini mi se da nalazi upućuju na alergiju (ja sam kao dijete imala istih problema), ali isto tako i da je "okidač" u njegovom slučaju virus. Svaki od ovih puta je radio drugi pedijatar i jedan je savjetovao flexotide sumnjajući na alergiju, a drugi singular sumnjajući na virusne inf.iz kolektiva. Da skratim, dok ne obavimo kontrolu kod pulmologa i dobijemo event.terapiju bi li bilo preporučljivo da neko vrijeme ne ide u vrtić ?
Ukoliko na osnovi svega napisanoga uopće možete molila bih Vas i za mišljenej o event.terapiji te o tome bi li mu bilo dobro davati barem nekakav med s dodatkom propolisa za jačanje oslabljenog imuniteta? Med do sada normalno jede, nije imao reakcije, a propolis još nismo probali. Hvala

Darko Richter, dr. med.

02.12.2014. 22:20

Ima alergijsku astmu i treba mu Flixotide 50, inhaler, 2× 2 potiska na Babyhlaer. U pogoršanju, ako ga uopće bude pot tom terapijom dati Ventolin, inhaler, 2 potiska na Babyhaler, što se smije ponvaljati po potrebi u razmacima od 4-6 h. Ne treba napuštati vrtić. Terapija flixotideom treba 10-ak dana za puni učinak, pa se u tom vremenu može dogoditi još poneko pogoršanje.

papalinka

03.12.2014. 14:30

Hvala Vam na odgovoru. Kod kuće koristimo inhalator, po preporuci 0,3 ml u 3 ml fiziološke do kontrole. t doza je uglavnom dovoljna, ali Zadnji put mu je u dijelu noći s tom dozom bilo bolje samo neka 2-3 sata. Jesam li trebala dati veću dozu ili je spazam bio prejak? koja je najveća dnevna doza ventolina u otopini i u kolikim razmacima? Tijekom noći budem u nedoumici da li ga ponovno inhalirati ili ići na injekcije.
Pedij.mi nije preporučila ventolin aeorosol, je li riječ o istoj pumpici koju i mi odraslu koristimo?
Osim izbjegavanja prašine, antialerg.navlaka i sl., o čemu sam inform.biste li mi još nešto preporučili s obzirom na dob od 3,5 godine?
Koji biste mi babyhaler točno preporučili? Kad ga još nismo kupili da kupimo neki koji je najpraktičniji/lakši za upotrebu ili što je več bitno.
preporučate li ovu terapiju trajno ili u zimskim mjesecima?
i još samo jedno pitanje- s obzirom na vodene kozice koje su se razbuktale u kolektivu-predst.li to potencijalnu opasnost za njegovo stanje tj.bi li bilo bolje da ih "izbjegavamo" barem dok nam tih 10ak dana ne počme djelovati flexotide.
Puna sam pitanja i nedoumica iako i sama imam iskustva s astmom, hvala

Darko Richter, dr. med.

03.12.2014. 22:10

S Flixotideom ne bi smjelo biti nikakvih tegoba sa strane astme, pogotovo ne noću. Ako do pogoršanj aipak dođe, onda je najbolje dati Ventolin u kombinaciji s respulom Pulmicorta (također na recept; to je jedan oblik kortikosteroida, kao i onaj u injeikcijama, ili Flixotide u pumpici): ako ima oko 15 kg, onda mu treba 0,4-0,5 ml Ventolina + 1 respula Pulmicorta 1 mg/2 ml + 2-3 ml fiziološke, što se smijeponoviti triput u razmacima od 6-12 h. Na to se možd dodavti i Ventolin iz pumpice, ali uvijek tako da od prethodnog Ventolina bude najmanej 4 h razmaka.
Ventolin u pumpici isti je na cijelom svijetu, i diejte ga uzima u dozi do 2 potiska dobro prmućnakne pumpice, svakh 4-6 h, uvijek preko Babyhlaera (može se skinuti gumena maska, i staviti usnik među zube, da ga obuhvati usnicama, i onda udiše i diše kroz napravu ispunjenu aerosolom). Ne preporučujem druge vrste pomagala, nego baš Babyhlaer, a kod školske djece i odraslih moće na Volumatic (nešto je veći).
Pedij.mi nije preporučila ventolin aeorosol, je li riječ o istoj pumpici koju i mi odraslu koristimo?
Flixotide bi trebalo u ovom slučaju izimati cilu godinu, s time da nakon prva 3 mj. možete spustiti dozu na 2×1, ukoliko je sve bilo glatko na dozi od 2×2.
Vodene kozice nemaju puno veze sa svim ovim, ionako je inkubacija oko 18-21 dan. Bit će već debelo pod Flixotideom, a i da nije, vodene kozice neće mu pogoršati astmu, čak, astma se zna smiriti na nako vrijeme nakon preboljelih vodenih kozica.

papalinka

09.12.2014. 23:40

poštovani doktore, zahvaljujem Vam se na konkretnim odgovorima s malim zakašnjenjem. U međuvremena smo uspjeli obaviti kontrolu kod pulmologa i situacija je sljedeća...
D ne gledate prethodne postove- otežano disanje, spazmi nakon prehlade, 3 puta u 3 mjeseca. Kožni prick test histamin 4 mm(U), grinje kućne prašine U:4, E:5, ambrozija U:2, jaje U:3, E:4. Dunger :620, EOZ- 7, bris nosa-nešto eozinofila. IGe 441 kU/L, spec.Ige-grinje k.pr. (= kU/L, jaje _0.44 kU/L, ECP:37,5 ng/L
DG- bronh.obstr.recid. (astma?)
dio nalaza i ono što ja kao roditelj mogu vidjeti sam Vam već napisala na što ste mi savjetovali flexotide 2 puta po 2 na babyh.i u "napadajima" pulmicort respule 2ml zajedno s ventolinom 0,4 ml u 2-3 ml fiziol. do 3 puta s razmacima od 6-12 h.
Sve sam ja to lijepo zapamtila i pripremila se, ali se naš pulmolog odlučio početi /pokušati sa singulair mini granulama, a ne flix. Rekao je da alergija postoji, da je dokazana, ali da bi za sad pokušali s ovim. Moja je pretp. (napominjem-samo pretpostavka) da je tako odlučeno zbog toga što mu se prije pohađanja kolektiva (doticaja s većim brojem virusa9 nikakvi simptomi nisu pokazivali i da ih sada ja ne vidim ni između tih prehlada uslijed kojih dobije spazam. To je ono što ja vidim, vidim li dobro tj.gledam li što bih terbala- ne znam ni sama. Vaše mišljenje (koje se slaže s mišljenjem naše pedijatrice) sam dobila i bilo bi nepristojno pitati Vas za isto ponovno, a isto tako i za Vaše mišljenje o mišljenju kolege. Mi nismo ni blizu Zagreba i za sad ću vjer.pokušati sa singul.te ću se u slučaju da ne vidim pobolj.ponovno javiti doktoru. Sumnjičava sam da ćemo s ovim "prezimiti"bez ovih stresova, ali ni to nije Vaš problem pa , da skratim, molim savjete o sljedećem:
1. koliko otpr.treba da terapija sing.mini granulama "prodjeluje?
2.Mogu li u slučaju pogoršanja uz singulair mini granule dati pulmicort kako ste mi savjetovali i za vrijeme terap.flexotidom ili da mu tada uvedem nešto drugo? naime, naš doktor mi nije dao nikakav odgovor kad sam za te respule pitala.
3. Na nalazu piše da izbjegavamo bjelančevine jaja- s obzirom na "jačinu" alergije- trebamo li izbjegavati samo bjelanjak, trebamo li izbjegavati i jaje u "manjim količinama" odnosno u kolaču/palačinki/čemu već... (do sada ga je normalno jeo i vanjskih reakcija nije imao).
Nadam se da moj post nije prezbrkan i da ćete imati strpljenja pročitati ga i razjasniti moje nedoumice, neovisno o tome proizlaze li one iz mog neznanja ili iz zbunjenosti različitim mišljenjima.

Darko Richter, dr. med.

10.12.2014. 20:30

Dakle, ima alergijsku astmu. Glede terapije,obično bolje uspije Flixotide, ali, u njegovoj dobi, tj. dobi ispod 7.- godina, Singualir može biti itekako dobar. No, u ovom slučaju sumnjam, makar nije nikakva greška probati to, pa dodati Flixotide, pa na kraju maknuti Singulair, ako tako pokaže tijek liječenja. Ima vremena.
Vaša pitanja:
1. Koliko otpr.treba da terapija sing.mini granulama "prodjeluje? - Djeluje odmah isti dan, ali isto tako, ako ga ne uzimate 2 dana, a sin odluči dobiti spazam, dobit će ga u punom opsegu, bez obzira što ste, recimo, mjesec dana do tada, svaki dan pili lijek.
2.Mogu li u slučaju pogoršanja uz singulair mini granule dati pulmicort? - Itekako.
3. Na nalazu piše da izbjegavamo bjelančevine jaja ... - Ako ih je jeo do sada, može i od sada. Ta će alergija proći, a pojavit će se, ili će se pojačati, nalaz alergije na aeroalergene.

papalinka

11.12.2014. 16:05

prvo-hvala.
pitam za sing,jer ga po preporuci pulmologa koliko-toliko"čuvamo" od viroza kroz nekih 15ak dana dok taj lijek ne dosegne pun učinak. Nabaviti pulmicort mi i ne ide baš od ruke, iskrenije-našla bih način, ali mi ga ni pedij.ni pulmolog nisu savjetovali. Uz, bez pretjerivanja, veliko poštovanje prema Vama uz napomenu da u vaš savjet nimalo ne sumnjam-malo je nezgodno nakon uzimanja lijeka koje mi oni kao djetetovi liječnici ne žele pripisati doći kod istih na liječenje. pedijatar mi je za "krizu" savjetovao u prvom redu hitnu i Solu-medrol ili rectodelt čepiće , koje imam doma, one od 100 mg te da će mu "na svoju ruku" u slučaju još kojeg spazma uvesti flixotide. Da se više ne "vrtim" i vas gnjavim jer mi je popr.jasno da to radim, molim Vas da mi ukoliko za to imate strpljenja date još samo dva savjeta:
1.kakav je odnos štetnosti odnosno koristi injekcije solumedrola i tih rectodelt čepića, koja je bolja opcija i da li mu staviti pola ili cijeli čepić /koliko često na njegovih 16 kg?
2. ima li smisla u slučaju spazma miješati tu privremeno i flixotide ili da se u tom slučaju radije naručim kod pulmologa da procijeni stanje?
Zahvaljujem Vas se na konkretnim odgovorima i strpljenju u čitanju mojih pitanja. razjasnili ste većinu mojih nedoumica i donekle pripremili za daljnje situacije, s obzirom da nam ni blizu nisu ni bolnica, a ni pedijatar u svako doba. Lijep pozdrav

Darko Richter, dr. med.

12.12.2014. 00:25

To da vam bolnice nisu pri ruci, pobuđuje moje čuđenje što vam ne daju Pulmicort, jer on ide na regularni recept, da djetetu pomognete efikasno kod kuće, bez trčanja u hitnu službu, ili putovanja do bolnice. Znam ja vrlo dobro da u uputi uz lijek ne piše da je za akutno stanje, ali i nije, osim u kombinaciji s Ventolinom, a to sam vam napisao. Ali, niti Rectodelt nije baš registriran za astmu, nego za laringitis, a da ne kažem niti SoluMedrol, kojeg svi hametice daju, uključujući i one, koj vam ne daju Pulmicort, i daju Rectodelt. SoluMedrol se godinama daje djeci, a da ga na djeci nitko nije formalno ispitao. I tako isto vrijedi za 70-80% ostalih lijekova. Svugdje u svijetu imamo taj problem.
Vaša pitanja:
1.kakav je odnos štetnosti odnosno koristi injekcije solumedrola i tih rectodelt čepića, koja je bolja opcija i da li mu staviti pola ili cijeli čepić /koliko često na njegovih 16 kg? - bolje je dati SoluMedrol, jer je konačna doza ipak manja, tj od 1-2 mg/kg, tj. do 32 mg za vaše dijete, a REctodelt se daje cijeli, a to je 100 mg sličnog kortikosteroida, a ako date 1/2 supp, onda je to 50 mg. Djeluje jedno i drugo.
2. ima li smisla u slučaju spazma miješati tu privremeno i flixotide ili da se u tom slučaju radije naručim kod pulmologa da procijeni stanje? - Flixotide se uopće ne daje u spazmu, već se daje trajno i stalno, da do spazma ne bi došlo.

papalinka

18.01.2015. 15:55

Poštovani, iz odr.razloga nisam bila u mogućnosti pa evo tek sada zahvaljujem na odgovoru,
za sada nas singulair "drži" mada se ja stalno pitam do kada , bilo mi je čudno kada ga je tijekom prehlade jednom povratio tj.preskočio jedan dan i sutradan je već bio "pun" i počeo škripati. Je li to slučajnost ne znam, ali problema će očito još biti. Bilo kako bilo- lijep pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

19.01.2015. 09:40

Ako povrati jedanput, pokušajte ponovno. Kada sam bio mali, skoro da se nisam usudio povratiti. Danas je obrnuto, skoro da se roditelji ne usuđuju za dijete učiniti ono što trebaju.

papalinka

19.01.2015. 14:25

Pa moram priznati da je otprilike tako, naime, s obzirom da je povratio (zbog viroze) cca 15 am min.nakon uzimanja lijeka ja sam se bojala dati mu jos jednu dozu ne znajuci je li prvu izbacio. A vjerujte mi da bih bila vrlo rado jer sam se bojala onoga sto se na kraju I dogodilo s obzirom da je bio prehladjen. Ugl., od nesto vise od propisane vrecice ne bi bilo nuspojava? Zlu ne trebalo, ako se ponovi. Znate, znam da to nije vasa briga,ali I nije zgodno kad procitate "U slucaju da ste dali prekojernu dozu odmah se obratite lijecniku", a on mi je toliko dostupan navecer da bih prvo od Vas dobila odgovor happy,lp

Darko Richter, dr. med.

19.01.2015. 23:25

U slučaju Singulaira dvostruka doza najedanput nema nikakvih posebnih nuspojava, ukoliko i na uobičajenu dozu nije nikada bilo neželjenih reakcija.

papalinka

12.05.2015. 10:10

Poštovani, ponovno bih Vas molila savjet. Do sada je terapija sing.djelovala, prošli smo kroz par prehlada bez panike i ventolina međutim zadnjih 5-6 dana dijete često kašlje, češće i drugačije nego je to inače bilo uslijed nakupljanja sekreta tijekom viroza. Najviše me brine to što je u to vrijeme već dva puta u ranim jutarnjim satima puno kašljao i "puhao" pa sam ga inhalirala Ventolinom. Dajem mu 2,5 ml Aeriusa jer više ne znam što bih. Preko dana je raspoložen, temp,nema, skače, igra se itd. Molim Vas da mi preporučite što bi bilo dobro napravati, u slučaju da ne uspijemo kontaktirati našeg pulmologa. Buni me je li ovaj put ipak riječ o alergiji, virozi, je li se stanje pogoršalo... Grlo mu je čisto, na plučima se ništa ne čuje. To pred jutro mu se baš čuje "slijevanje" i grgljanje tog sekreta te mu je nos slinav dok preko dana nije. Hvala

Darko Richter, dr. med.

13.05.2015. 10:25

Ako mu činite išta na žao, onda to nemojte raditi. Npr., čeprkate po nosu, ulijevat,uštrcavate ili inhalireta mu nešto u nos, dajete sirupe i kapi za i protiv kašlja, za i protiv nosa. To prekinite i dijete će ozdraviti.

papalinka

15.05.2015. 15:25

hvala, molila bih i savjet za mene. Vec nekoliko godina ne uzimam terapiju (bronh.astma,alerg,) jer nije bilo problema. sada sam u prvom tromj.trudnoće, alergija je u punoj snazi i bilo je u redu dok sam uzimala antihistaminike i povremeno tj.rijetko ventolin. Sada ih više ne uzimam i osim što kišem , imam stalno začepljen nos itd.počela sam i nešto teže disati. Bi li bilo preporučljivo uzimati flixotide ( tj. koja je najbolja zamjena u trudnoći?) i smijem li povremeno (1-2 puta tjedno) uzeti ventoli i neke kapi za nos? Ako se sada naručim za pregled na red ću doći negdje u trećem tromjesječju... s obzirom na iskustva u prethodnim godinama stanje bi se za nekih mjesec dana trebalo popraviti. U prvoj trudnoći problema nisam imala, dapače, stanje se bilo popravilo, a sada ne znam je li vezano uz to jer je rijeć o ranoj tr.i pogoršalo se i prije zbog cvjetanja, peludi itd. LP