Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Neprestani kašalj u toplijem dijelu godine


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lijao899

03.06.2021. 15:05

Poštovani doktore,

od prošle se godine borim s kašljem. Imam 16 godina, muško. U zadnje 2 godine kašalj se najčešće javlja u svibnju. Ove godine zbog kišovitog vremena se kasnije javio (lipanj). Osjećam se sluzavo (ORL specijalist vidio postnazalni drip). Napravljena je alergološka obrada na inhalacijske (breza t3, lijeska t4, pas e5 i g3, ambrozija w1, dlaka mačke e1, d1 d2 grinje) i nutritivne (f1, f2, f13, f14, f75, f79) alergene i sve je bio razred 0. IgE minimalan, sIge /. Prick test negativan. histamin 7 mm. ASO 243 IU/mL, IgA 1.37 g/L, IgM 1.16 g/L, IgG 9.84 g/L, ECP 18.0 ug/L.Bio sam na terapiji Escontral direkt/Aerius (desloratadin). Pio sam i do 3 puta na dan te tablete, no kada dođem do nekog drveta - počnem kašljati neovisno o terapiji. Stavljam i Tafen Nasal kapi u nos. Ponekad me svrbe oči i nos i gdjekada kihnem. Rađen je i RTG prsnog koša koji je, naravno, bio uredan. Učinjena je i gastroenterolološka obrada. Nađen je ezofagitis gradus II te je sada trenutno gradus I. Moram napomenuti da sam počeo kašljati dosta nakon dobivene dijagnoze ezofagitisa gradusa II. (gradus II imam početaka 2019., kašljati sam počeo u 5/2020, sada imam gradus I) Zanimljivo je da uvijek počnem kašljati početkom ljeta. Terapija Nexium 40 mg od 04/2019.

Također duže vrijeme (2 godine) kroz cijelu godinu blago povišenu tjelesnu temperaturu (u uhu do 37,4, ispod pazuha malo više). Isključene sve imunoreumatološke bolesti. Učinjen i MRI cijelog tijela koji je uredan.
Pokušana je i ergospirometrija, no nije napravljena zbog nekontroliranog krvnog tlaka. (nakon par minuta došli i do 220/100) Nisam na terapiji ACE inhibitorom, već na terapiji beta blokatorom nebivololom 5 mg. (prije bio na ACE pa još jače kašljao) Prosjek tlakova 141/83. Panatus sirup kratko pomogne.

Krvni nalazi svi uredni.

Je li moguće da je GER(B) uzrokovao nekakvu vrstu astme? (Vjerojatno nije zbog nalaza: Spirometrija: u fiz.gr., VCmax 120%, FEV1 128%, FEV1/FVC 108%, MEF50 147%. FENO 4 ppb.) No, kada sam u nekom naporu čujem nekakvo piskutanje u plućima (kao visoko piskutanje). I kašalj se pojača kada sam tijekom nekakve tjelesne aktivnosti.

Što napraviti u ovakvoj situaciji?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

lijao899

03.06.2021. 17:35

U donjem dijelu jednjaka je bilo nađeno (2020) 9 eozinofila, no to nije bilo dovoljno za postavljanje dijagnoze eozinofilnog ezofagitisa. (treba biti više od 15) Gastroenterolog je rekao da se ne može 100 % isključiti alergijska podloga za ezofagitis. Izbačeno mi je mlijeko i jaja te su nestali eozinofili u jednjaku (kraj 2020.).

Također mi se par puta nakon šetnje vani su se pojavile crvene fleke na koljenima i na laktovima izvana. Dobio sam Elocom lonsion i mrlje su se povukle svaki put nakon njega. Primijetio sam kad popijem do 2 ili 3 tablete Aeriusa da se fleke ni ne pojavljuju. Kao mali sam imao atopijski dermatitis.

Darko Richter, dr. med.

04.06.2021. 20:20

Netko bi morao razlučiti kašljete li vi iz gornjeg ili iz donjeg dijela dišnog sustava. To je moguće samo klinički, nema za to nalaza. Odustvo pozitivnih alergijskih anlaza još uvijek ne isključuje lokalnu alergiju u nosu i drugim dijelovima gornjeg dišnog trakta, ali, tada bi Escontral u dvostrukoj dozi (2 tbl. na dan) trebao barem nešto pomoći, a intranazlani steroidi (Tafen, Nasonex, Avamys) trebali bi izbrisati smetnje dok ih uzimate. Pokušajte Dymista sprej koji sadrži antihistaminik i steroid za špricanje u nos. Vidjet ćete za 2-3 dana da li to djeluje. Smetnje bi trebale sasvim nestati uz uvjet da znate dobo ušmrknuti sprej. Npr., stalno gledam na TV kako se vade brisevi iz nosa za PCR za COVID, i vidim da se štapić usmjerava totalno u krivom smjeru, prema mozgu, umjesto da se uperi po dnu nosnog hodnika prema zatiljku. Ljudi misle da zrak koji udišemo na nos ide u mozak, i nitko na to ne reagira. Stožer izgleda nema pojma da se brisevi krivo uzimaju, ili nemaju pojma uopće kako se trebaju uzimati. Prestao sam se zapitivati o njihovim kompetencijama.
Briseve i sprejeve trebalo bi usmjeriti kroz nosnicu malo je odižući, vodoravno prema zatiljku, i ušmrkati kroz prohodan nos (Operil kapi ili Nasic, ili efedrin par minuta prije) tako da osjetite da je liek stigao u grlo.
Ako sve ovo dobro radite, a Dymista nije pomogla, pitajte o tom kašlju i kardiologa koji vam liječi hipertenziju.