Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5364

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Opet urtikarija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

123zorica

25.12.2020. 01:25

Postovani dr.Vise ludim od urtikarije Pocela prosle godineu novembru zavrsila na injekciji kortizona pa dvije sedmice na tabletama Lagono smanjivanje doze Uradila sve nalaze alergo testove i nisu nista nasli hvala bogu ukupni IgE je 6 ali urtikarije i dalje tu.Danas na poslu poslije dezinfekcije ruku brzo sam navukla rukavice i pocele su ruke da mi gore da budu crvene da pece svrbi Da bi se danas prosirilo na lakat pa nogu Popila sam cetericin 10mg Ali i dalje su tu Mene samo plasi da le ne daj boze ne oteknem O tome sam citala Kako da zaustavim te urtikarije i koliko su opasne kad se cesto pojavljuju Hvala vam puno

Darko Richter, dr. med.

25.12.2020. 19:40

Imate vrlo vjreojatno kroničnu idiopatsku ili kroničnu autoimunu urtikariju. Tu se ne da puno toag učiniti. nema koristi od istraživanja IgE-a, to je sasvim druga vrsta urtikarije, nema veze s alergijom. Ne bi bilo loše pogledati s dermatologom koliko tu kontaktni dermatitis igra ulogu. Cetirizin će vam malo pomoći, trebauzeti dvosturku tozu od uobičajene. A onda, pomoći će kortikosteroidi, samo s njima ne treba pretjerivati. Trebavidjeti što je okidča: da li voda, da li hladnoća, da li toplina, da li pritisak, ili, kao kada ste navukli (gumene?) rukavice, možda kontaktni okidač s latekosm.

123zorica

26.12.2020. 00:05

Hvala vam puno Vise i ne mislim traziti alergije radili su iz krvi i na neke lijekov hranu Picali me po ruci tri puta i nisu nasli nista Cak je prije bila pozitivna na grinje sad ni to U februaru je dr vadio nalazeStitnjaca bubrezi jetra o bilo je hvala bogu ok Prosle sedmice je vadio zbog bolova u nogama i na reumu. Na ujed krpelja i to je bilo hvala bogu ok Juce se urtikarija povukla da bi danas poslije podne opt na laktovima na butini neke se gube nove dolaze Dermatolog je radi neki test olovkom povlacio po tjelu i kaze ima malo ne previse On sumnja na nee viruse Kaze najbolje kad se pojave da on uzme uzorak Ali evo meni krenu na Badnji dan i njega nema bar dvije sedmice Mene je strah da ne pocnem oticati Citala sam da to ide sa urtikarijomKad bi znala da necu ne bi se puno brinulaNekad krene u lice tad se crvene neki djelovi obraza ili usiju koja peku gore Hvala vam puno sad pijem ceterizin

123zorica

26.12.2020. 15:10

Samo da se prijavim Sinoc sam ustala sa plikovima crvenim na laktu, na ruci na butini Otisla sam dezurnom poslao me koznom Va dr nije ni u sta sigurna Gledala je nalaze od prije trazi da se sve ponovi od februara.Bila je zbunjena i koliko got se trudila nije znala sta da mi kaze Na momente kaze akutna urtikarija pa da je hronicna Na kraju dobijem rablete Urtimecl10mg cetri puta na dan Ne mogu tacno prepisati jer je rukom pisan recept.Obisla sve apoteke koje dezuraju cak isla van grada i nemajute tablete jer se rijetko koriste Mogunaruciti alistizu u ponedjeljak ili utorak.Nazovem dezurnog dr On pita za prijasnju terapiju Posto sam imala jod od februara Predenisol od 10mg kaze pij po dvoje tablete i u ponedjeljak normalnom dr.Vise ne znam kom dr da odemm Kako se rijesiti urtikarije ?ma samo da znam da nece doci do oticanja ne bi ni pbracala neku paznju na to Hvala vam puno svaki Vas savjet je zlata vrijedan

Darko Richter, dr. med.

05.01.2021. 01:45

Napravite najprije ono što sam vam već napisao. Mož-ete si uvesti dijetu bez konzervansa i salicilata: to znači, nema Aspirina, andola i sličnih lijekova, nema ništa iz tegli, vakuuma, tetrapaka, nema flaširanih pića, čajeva iz vrećice, nema Vegeta i sličnih začina, nema suhomesnatog iz dućana (svoje suhomesnate uradke m ožete, ako niste stavljali u njih konzervanse). Jedina iznimka je mlijeko iz tetrapaka, ali obično, pasterizirano, bez dodataka i aroma. Ta dijeta može malo ubažti izbijanje, rezultat možete očekivati za oko 1-3 tjedna.

123zorica

11.01.2021. 22:15

Hvala vam Pridrzavam se toga od ponovnog pojavljvanja urtikarije.evo vec dvije sedmice.Tu i tamo zgrijesim sa nekim suhim keksomTo je zbog povecane kiseline u zelcu.Urtikarija je puno manje hvala bogu Samo me svrbi koza na stomaku i ledjima i to najvise nocu Tad se zacrveni ali poslije pola sata prodje Sutra tek idem svom dr na kontrolu pa ce mo vidjeti sta dalje Jedino mi ponekad usi gore ili svrbr ali vecinom samo jedna strana Nadam se da ce sa izbacivanjem ovehrane to da prestane Hvala vam puno

Darko Richter, dr. med.

25.01.2021. 08:10

Bit će bolje, ali od toga urtikarija neće sasvim prestati i povremeno će se javljati, mada u manjem intenzitetu. Možete pokušati 2- do 4-erostrukim dozama antihistaminika od uobičajenih, i možete, kada vas izrazito smeta svrbež i urtikarija, uzeti jednokratno ili kroz 1-3 dana metilprednizolon ili prednizolin (Medrol, Decortin, Pronison) 20 mg na usta.

Maria7

01.02.2021. 12:40

Molim Vas savjet ili pomoć! Prije tri mjeseca sam imala prve simptome urtikarije (dijagnoza mog obiteljskog liječnika). Nakon što sam provela neko vrijeme vani na hladnom, počela su me svrbiti leđa, taj dan je to trajalo možda svega pola sata. Sutra dan mi se isti simptom pojavio, isto na leđima, samo u puno većem obujmu. Sve se odvijalo na poslu, pa tek kad sam došla doma vidjela sam da imam izbočine na koži koje izgledaju kao da sam se opekla koprivom. Po preporuci liječnika popila sam antihistamik Nixar (tata je alergičan na ambroziju, pa ih uvijek ima doma) i sve se smirilo za 20-tak min. Nakon toga isti oblik se pojavljivao na licu, prsima, vratu, stomaku, kasnije po nogama, što je dovelo do toga da mi sad izbija svaki dan svugdje. Ako ne popijem Nixar, svrab je neizdržljiv, uz redovno korištenje antihistamika osip je prisutan ali nema svraba.
Tjedan dana sam pila Nixar dva puta na dan, nakon što nije dalo nikakve rezultate, primila sam dvije injekcije Synopena, što također nije dalo nikakve rezultate. Nalazi krvi su svi u granicama normale, a alergo test nije pokazao nikakvu reakciju. Nakon toga su me prepustili da se sama borim kako znam.
Obzirom da su simptomi jači kad sam u toplom, strah me je što će se dogoditi kad dođe ljeto i vručine. Što mi je činiti?

Darko Richter, dr. med.

09.02.2021. 17:15

Alergološki test (kožni) ne vrijedi dok vam izbijaju urtike i dok pijete antihistainike. Naravno da je negativan. Učinit alergološki test u zgodnom času kada ne bude ništa izbijalo i vi najmanej 10-ak dana na uzimate Nixar ili druge antihistaminike. Alergološka se obrada mož eučini i iz krvi, ipri tome ne smate niti aktualna urtikarija, niti Nixar. Ja bi pogledao najprije to: grinju, plijesni, dlaku mačke i psa, peldu breze, trava i ambrozije. Ao već vadite krv neka vam naprave i protutijela na štitnjaču (anti-Tg i anti-TPO) jer njihovo povišenje moće ukazivati indirektno na kroničnu uritkariju - koj aniej alergijska, već autoimunosna. Do dalnjega uzmite antihistaminik u dvostrukoj dozi, nper. Aerius 2 tbl. pa čak i 4 tbl. dnevno ako podnosite (niste od toga pospani).

123zorica

12.04.2021. 09:50

Hvala vam postovani dr Poslije primjene kortizona od 20mg par dana i poslije 10 mg isto par dana se zavrsilo.Sad poslije 4 mjeseca opet je urtikarija tu ,krece od ruke Povuku se poslije Desloratadina od 5mg jedna tableta na dan.... Te sam tablete dobila od dr prije cetri mjeseca da ako se opet pojave probam sa njima...Pijem ih evo dva dana Za sad su se urtike malo smanjile ali jos ih ima Da li mogu ovaj lijek povecati dozu Ne bih voljela opet na kortizone ..I koliko dugo mogu piti ovaj lijek Inace pijem Pantroprazol od 20mg jednu na dan i Bisoprolol 2,5mg isto jednu na dan...Hvala vam unaprijed

Darko Richter, dr. med.

16.04.2021. 01:20

Desloratadin možete uzeti 2 tbl. dnevno, obično najedanput, i možete ga uzimati danima i mjesecima. Ne interferira s pantoprazolom niti bisoprololom.

123zorica

28.04.2021. 09:30

Hvala puno.Od jedne tablete sa bila umorna nosalo me zatiok i pospanost Bila sam kod dr dao je Prednisolon dvije tablete sljedecih 4 dana i Desloratadin jednu tabletu navece.Problem je sto ne znam sta e desava samnom .Kako da se ponasam , da li radim nesto pogresno ,jedem , pijem Alergotestovi su svi negativni Ige 6 Molim vas imate li neki savjet za mene !da li su ove hronicne urtikarije opasne .

Darko Richter, dr. med.

30.04.2021. 10:15

Kod kronične urtikarije nema druge nege uzimati redovito antihistaminik. Možete probati cetirizin, umjesto desloratadina. Onda je dobro provoditi dijete bez konzervansa: ne tetrapak, ne vakuum, ne tegle i staklenke, ne suhomesnato iz dućana, ne razne kocke za juhu, Vegeta, čajevi, ništa flaširano (čak niti voda).

123zorica

10.05.2021. 20:50

Hvala vam puno Ceterizin mi nekako desko pada vrti mi se uglavi i neka tezina ugrudima Desloratidin iide nakako evo pijem ga svaku vec po jednu tabletu Predenisol sam pila dva dana 20mg i dva dana 10 mg pa se malo smirilo Koliko dugo mogu piti desloratidin5mg Moze li se on piti mjesecima Vjeruj te vise sam umorna od urtikarije Provodim dijetu Maksimalno Kuvam sama kruh, gledam da ne jedm nista vjestacko ali bas nista Nekad zgrijesim sa nekim keksom Ne zna, da li moram izbjegavati meso, neko voce Jer mi cesto dr kazu da ne jedem citruse i njih sam izbacila Jos osjetim svrab impeckanje po rukama i nogama Ali za sad je samo crvenilo koje se povlaci nakon par sati Uzasno je kad ne zna, sta i gdje grijesim Zasto se vraca, i da li moze biti opasna....Hvala vam do neba

Darko Richter, dr. med.

11.05.2021. 21:00

Dijeta bez konzervansa (to ne znači bez mesa, već bez mesa s konzervnsima, i slično za sve ostalo). Antihistaminik u dvostrukoj dozi: npr. desloraadin po 2 tbl. dnevno, tjednima i mjesecima. Što vas sad dalje toliko brine. Traje 7-8 godina, nećete od toga umrijeti, samo će vas svrbiti, žariti i smetati u ogledalu.

123zorica

14.05.2021. 00:25

Hvala vam postovani dr. Mene uvjek dr prepadne cak mi je dao onu adrenalinsku spricu Drugi dr mi je dao kortizone kaosirup da popijem pola boce ako krene gore Sad mi je
Akse kad ste rekli da naucim zivjeti i da ne obracam toliko paznju na to Evois ad mi crvenilo na laktu i pece Ocigledno1 tableta ne pomaze Samo mi recite da li da pijem 2 tablete odjednom ili jedna na vece druga ujutro Hvala vam puno

Darko Richter, dr. med.

14.05.2021. 19:05

Dvije tablete antihistaminika poput Aeriusa, Letizena i sl., najedanput. Svaki dan.

123zorica

24.05.2021. 23:45

Hvala vam puno na svakom savjetu Pila sam desloratidin 5mg svaku vece po dvije tablete Ali ne podnosim ih dobro Posto radim tesko mi ide koncetracija Sva sam umorna zatiok dezak vrti mi se muti mi se vid Ne smijem auto voziti zbog mutnog vida.Sad sam opet na jednoj tableti I opet mi se laktovi crvene i peku...Sad ima tri nocne smjene i vjeruj te uzasno je tesko i sa jednom tabletom U srijedu idem na kontrolu pa mozda mi dr promjeni tablete koje cu lakse podnositi Hvala vam, Malo mi je lakse kad znam da ovo nije opasno Bar sam opustenija ,......

Darko Richter, dr. med.

25.05.2021. 00:10

Zašto bi bilo opasno? Od kronične urtikarije još nitko nije umro.

123zorica

16.06.2021. 16:00

Hvala vam puno, ja pijem vec 45 dana Desloratidin od 5mg I bolje je Danas kad sam otisla da kupim jos tableta Apotekarka mije rekla da predugo pijem ida prestanem Pitala me za nuspojave Sad mezabrinula Koliko dugo mogu piti tablete Ja jos pijem Bisoprolol od 2,5mg i pantroprazol od 20mg
Posto mi je posao stojeci nosim carape za vene Ali evo treci put mi se pojavi sitni crveni osip na obje noge sa unutrasnje strane Svrbi me.Da li stvarno moze alergija na carape za vene ili je i to povezano sa urtikarijom