Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


opstrukcija pluća


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kalidas

11.06.2007. 12:35

Postovani,

Unatrag 7 godina dijagnosticirana mi je pocetna faza opstrukcije pluća. Cesto mi zafali zraka ( osjećaj da ne mogu napuniti dovoljno pluca zrakom ). Usto imam alergijski rinitis, sinusitis. Na sto sam alergicna , nitko ne zna.
Unatrag mjesec dana imala sam pocetak upale bronha. Nakon terapije antibioticima, ostao mi je kašalj pri kojem bi izbacivala komade sluzi ( bijela kompaktna ).
U nekoliko navrata vratila se nemogucnost da napunim zrakom pluca te stezanje u plucima.
Doktorica opce prakse rekla je - alergijski bronhitis i dala mi da koristim pumpicu Alvesco 160.
Nije od neke pomoci.

Pitam se koje testove da idem napraviti ? Zelim kompletnu dijagnozu kako bi dobila i adekvatnu terapiju.

Hvala najljepsa na pomoci, katja

Darko Richter, dr. med.

11.06.2007. 14:10

Morate što prije učiniti: 1. dobar pregled; 2. o istoj viziti učiniti spirometriju; 3. ako se zabilježi opstrukcije, u nastavku spiroemtrije učinit Ventolinski test, da se vidi može li se opstrukcija olakšati; 4. istodobono treba učiniti i alergološku obradu - najbolje prick test na i aero-alergene. Opstrukcija na slušalice, spirometrijski te poztivni Vnetolinski test i nalaz pozitivne alergije dali bi odmah dijagnozu astme. Inače, ako ste inhalacijski kortikosteroid, bez obzira koji, uzimala kraće vrije e, tj. par dana, ne možete tako brzo osjetiti poboljšanje, te se kroz to vrijeme treba ispomagati pumpicom Ventolina, 2 potiska svakihj 4-6 h, na Volumatic (Ventolin se ne smije davati bez pomoći Volumatica). Također, bilo bi dobro i inhalacijski kortikosteroid davati na volumatic ili sličnu napravu, jer se bolje udahne u pluće, kamo i treba dospjeti. Naime, kao drugi razlog (prvi je onaj da još prekratko uzimate terapiju) izostanka učinka, moglo bi biti i neispravno udisanje pumpice inhalacijskog kortikosteroida.

kalidas

11.06.2007. 22:00

hvala vam na brzom odgovoru.

Ako mi mozete preporuciti dobrog specijalistu u Puli ili Rijeci bila bih vam zahvalna.

I jos jedno pitanje, mogu li u medjuvremenu potpomagati si ventolinom bez volumatica ( vidim da mnogi asmaticari direktno ubrizgavaju ventolin u usta sa pumpicom ) ?

Katja

Darko Richter, dr. med.

12.06.2007. 01:30

Niti slučajno vam ne preporučujem inhaliranje Ventolina bez Volumatica ili slične naprave (npr. Aerochamber, za dojenčad Babyhlaer) jer se u protivnom to pretvori u gutanje a ne udisanje lijeka, pa se onda čudite da nemate lijeka, niti dijagnoze. Nerado preporučujem liječnike u manjim sredinama, gdje uglavnom za određeni problem imate samo jednoga. Uzmite uputnicu i odite tome, tko god da jest, a usput da kažem da ih baš i ne poznam. No, ako ste rekli da uzimate Alvesco 160, kojeg je isto dobro uzimati preko Volumatica, uzmite ga 2×1 potisak prvih 10-ak dana do smirenja tegoba, a dalje 1×1 kao do sada. Usput ide Ventolin po potrebi. Ako se tegobe doista smire, to vam je praktički indirektni dokaz astme.