Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija i astma


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Maja1

16.03.2007. 15:40

Molim da mi objasnite što znači Nespecifična pozitivna reakcija na Prick testu i to na sve inhalacijske i nutritivne
alergene. Ovo je drugo testiranje kod 3-god. dječaka, daljnje pretrage iz krvi sada nisu rađene. Prvo testiranje
sa kompetnom obradom je rađeno prije godinu dana, tada se pokazao kikiriki koji je potvrđen iz krvi. Od terapije koristi Flixotide 2x50 (po potrebi 4x50), vetolin po potrebi i sada još i flixonase. Dijagnoza je pretežno
alergijska astma i alergijski rinitis. Redovito dajemo propisanu terapiju i odlazimo na kontrole. Da li se vi slažete sa preporukom naše liječnice da se napravi prekid terapije u ljetnom periodu ? Da li bismo mi trebali njemu mjeriti
Vršni protok zraka i prema tome regulirati terapiju ili i dalje subjektivno procjenjivati stanje ?
Što se događa u imuno-sustavu u petoj godini života ? ( liječnica kaže da bi se tada moglo promjeniti stanje)

Moram napomenuti i da nam je rečeno da alergija na kikiriki podrazumjeva i sve orašaste plodove , te iste izbjegavamo.

Darko Richter, dr. med.

16.03.2007. 17:50

Nespecifična pozitivna reakcija na Prick testu i to na sve inhalacijske i nutritivne alergene . NE BIH VAM ZNAO REĆI ŠTO JE TO, TO JE NEKA BILJEŠKA ONOGA TKO JE IZVODIO ILI OČITAVAO TEST, ZA NJEGOVU VLASTITU UPOTREBU. BITNO JE ŠTO VAM JE REKAO U KONKRETNOM SMISLU SPECIFIČNE PREOSJETLJIVOSTI, A TO JE ČINI MI SE, SAMO KIKIRIKI.

Da li se vi slažete sa preporukom naše liječnice da se napravi prekid terapije u ljetnom periodu ? - OVISI O TOME NA ŠTO JE ALERGIČAN, A AKO JE TO NUTRITIVN ALERGIJA, KAO ŠTO JE KIKIRIKI, TADA NE BIH TERAPIJU PREKIDAO UGLAVNOM NIKADA.

Da li bismo mi trebali njemu mjeriti Vršni protok zraka i prema tome regulirati terapiju ili i dalje subjektivno procjenjivati stanje ? NIJE MI BAŠ JASNO KAKO DIJETE OD 3 GODINE PUŠE VRŠNI PROTOK. TJ., MOŽE ONO PUHNUTI, NO UGLAVNOM JE TO NEPOUZDANO. ZATO NE BIH PO TOME REGULIRAO TERAPIJU, A I INAČE NISAMPRISTALICA DA RODITELJI SAMI REGULIRAJU TERAPIJU. TO BI TREBAO ČINITI ORDINARIUS, I TO U NEKIMPOTEZIMA NE KRAĆIM OD 2-3 MJESECA, A NE SVAKI ČAS MIJENJATI, MALO VIŠE, MALO MANJE. ONO ŠTO ROIDTELJI TREBAJUPREPOZNATI, PA I UZ POMOĆ VRŠNOG PROTOKA KADA GA DIJETE DOBRO PUŠE, JEST POTREB AZA VENTOLINOM I KONZULTACIJOM, A U SLUČAJEVIMA VEĆEG ISKUSTVA S BOLESTI I TERAPIJOM, MOGU SAMI POJAČAVATI FLIXOTIDE (TADA DOZU TREBA VIŠESTRUKO POJAČATI, OTPRILIKE NA 10 POTISAKA NA DAN, TJ. 3×3 ILI 2×5 ILI SL.).

Što se događa u imuno-sustavu u petoj godini života ? u imunomsustavu s eu 5. godini događa uglavnomisto što i u 4. ili u 6. godini, a u tim godinama se ne događa ništa izuzetno dobro niti loše.

Moram napomenuti i da nam je rečeno da alergija na kikiriki podrazumjeva i sve orašaste plodove . OVO NIJE ISTINA, VEĆ TREBA VIDJETI S ČIME POSTOJI UNAKRSNA REAKCIJA KOD PREOSJETLJIVOSTI NA KIKIRIKI. UGLAVNOM POSTOJI IZVJESNA UNAKRSNA REAKTIVNOST PREMA ORAHU I PISTAKIJU, ALI NE I PREMA LJEŠNJAKU,I BADEMU I INDIJSKOM ORAŠČIĆU. AKO NAKON OVE INFORMACIJE ON IDE POJESTI BADEM, I SRUŠI SE, ZNAČI DA JE ALERGIČAN I NA BADEM, ALI NA PO TIPU UNAKRSNE REAKCIJE OD KIKIRIKIJA, VEĆ ODVOJENO OD TOGA. SVE TREBA POJEDINAČNO ISPITATI I ONDA SE IZJASNITI. DRUGIM RIJEČIMA, AKO JE ALERGIČAN NA KIKIRIKI, A U ISTOMPRICK TESTU NIJ EALERGIČAN NA BADEM, LJEŠNJAK I INDIJSKI ORAŠČIĆ,ONDA IH MOŽE JESTI. ALI, AKO JE TESTIRAN SAMO KIKIRIKI, ONDA JE SAVJET DA OSIM NJEGA NE JEDE NITI ORAH NITI PISTAKIO. OSTLAO JE VAŠ RIZIK.

Maja1

04.05.2007. 09:40

Smije li dijete sa dijagnozom astme koristiti Ibuprofen za skidanje temperature ?
Na uputama od Ibuprofena stoji upozorenje za astmatičare, da dotični lijek može izazvati astmatičnu realciju.
Molim da mi kažete koje lijekove za skidanje temperature smije koristiti osim Pliceta i Lupoceta ?
Sada smo u situaciji da dijete ima temperaturu 40,2 i kada damo 2 žlice Lupoceta temperatura se snizi za 1-1,5 stupanj i za oko 1 sat se ponovno penje iznad 39, a dajemo 2 žlice Lupoceta svaka 4 sata, te je zbog toga
pedijatrica prepisala Ibuprofen. Trenutno smo u fazi pretraga da se ustanovi o čemu se zapravo radi,
a sumnja se na streptokoknu anginu ( gnojni čepovi u grlu,zaštopani nos)
Hvala

Darko Richter, dr. med.

04.05.2007. 11:40

Može dobiti i Ibuprofen, ali joj neće biti bitno bolje no od Pliceta/Lupoceta, jer, oboje samo simptomatski djeluju, snižavajući temperaturu. Plicet to očito dobro radi, a isto će i Ibuprofen, ali to isto tako neće trajati, sve dok se angina ne smiri, sama, ili na terapiju.

Maja1

08.06.2007. 11:50

Kako biste Vi objasnili činjenicu da se sa zadnje tri redovne kontrole svaki put vratimo sa novom dijagnozom, a da nikakve pretrage nisu učinjene, niti je bilo nekakvih promjena u zdravstvenom stanju našeg sina ?
Kontrola u 12/2007 - pretežno alergijska astma, kontrola u 03/2007 - vazomotorni i alergiski rinitis, kontrola u
05/2007 - akutni bronhitis, nespecificirani

Liječnik nam ja na kontroli krajem 5. mjeseca 2007. rekao da potpuno prekinemo terapiju ( 2x50 Flixotide)
jer da želi pauzu preko ljeta, te da opet dođemo u 9. mjesecu.
Mi smo poslušali i prekinuli terapiju, no nakon 2 dana bez terapije počelo je ponovno gušenje i jaki napadaji
suhog kašlja, tako da smo ponovno uveli Flixotide i Ventolin. Ventolin smo prekinuli 6. dan, nakon što je
nestalo smetnji u disanju i nakon što je kašalj postao produktivan.

Vi ste već rekli da Vi ne biste prekidali terapiju. Mi jednostavno ne vidimo način da se terapija prekine,
jer i kada je pod terapijom znaju se dogoditi takve situacije i to kod promjene vremena.

Što se tiče dijagnoze, tu uopće ne znamo na čemu smo. (mi smo stalno kod istog liječnika, da ne biste pomislili
da je to mišljenje od nekih drugih)

Darko Richter, dr. med.

08.06.2007. 12:30

Očito nemate neku definitivnu dijagnozu, pa niti određeni alergološki status. Dakle, o svemu što ste me pitali mogu misliti samo to, da je dijagnoza i terapija nejasna. Također, dva dana nakon prekidanja Flixotide-a, smetnje koje nastupe, obično nisu posljedica tog prekida, jer za vraćanje smetnji treba oko 3 tjedna. No, moguće je da je "hipodoziran" i da mu zapravo treba više Flixotide-a, ali moguće je i to da mu Flixotide ništa ne znači,i da bi mu možda bio bolji Singulair Mini. Ne znam što biste htjeli, a liječite se, očito, u mojoj ustanovi. Mislim da trebate svojem liječniku postaviti jasno pitanje: Koja je dijagnoza? Je li dijete alergično? I dalje mu reći ovo što ste rekli i meni, tj. da vam se čini da i unatoč Flixotideu malom nije uvijk dobro. No, preporupujem vam da ta pogoršanja, o kojima ćete nekom pričati, usnimite na video ili mobitel, to "gušenje" ili kašalj, dosta je 15-30 s, samo da se vidi i čuje o čemu je zapravo riječ.