Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


urticaria i hormoni štitnjače


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

iva@k

21.01.2013. 15:20

poštovani, nakon dijagnosticirane kronične urticarije (poslijednje 4 godine ) liječnik me uputio na vađenje krvi , točnije hormona štitnjače. Nalazi su slijedeći :

TSH : 3.8 mlU/l

FT3 : 8.4 pmol/l

FT4 : 14.7 pmol/l

anti TPOn : 166,2 U/ml ( <60)

anti Tgn : 130.4 U/ml (<60)

specijalistu sam naručena tek u 3.mj , pa bih Vas molila ako je ikako moguće da mi objasnite da li je i koja je moguća poveznica između bolesti štitnjače( alarmantno povišena količina antitijela - TPOn i Tgn ) i urticarije, s obzirom da me na pretrage poslao alergolog.

unaprijed zahvaljujem!

Darko Richter, dr. med.

22.01.2013. 12:55

Poveznica kronične urtikarije i štitnjače jest moguća autoimunost. Ako nađete da kod štitnjače imate autoimunih promjena, onda to ukazuje da je i urtikarija autoimune geneze, a ne, npr. alergijske, iritativne, neurovegetativne, i sl.
Inače, komentirao bih vaše spominjanje da ste kod endokrinologa naručeni "tek" u 3. mjesecu.
Kada biste vi, po vašem mišljenju, trebali vidjeti endokrinologa? Još prije nego vas je alergolog poslao na nalaze štitnjače?
Meni taj stav, koji se u zadnje vrijeme provlači, a tiče se nekakvog čekanja na subsepcijalističke preglede, nije da nije jasan, ali, treba na to upozoriti. Pa da ste u Engleskoj, čekali biste od 6 mj. do 2 godine. I za to vrijeme imate uredno svojeg dra opće prakse koji rješava pitanja, i, ako treba, konzultira se telefonom s tim specijalistom koji upravo odvaljuje one od prije 6 mj.-2 g. U čemu je problem? Ovaj zdravstveni sustav galopira ravno u svoju vlastitu smrt. Zbog pacijenata, prvenstveno.