Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


velika vrijednost IgE-a


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Adiela

17.06.2008. 22:00

Nalaz krvi mog sina (9 godina) pokazao je vrlo visoku vrijednost ukupnog IgE, > 2000 kU/l, te ECP 50,1 ug/l.
Specificni IgE je pokazao samo alergiju 2. razreda za dermatophagoides pteronyssinus. Krv je uzeta u 4. mjesecu (zbog nedostatka materijala za analizu, nalaze smo cekali sve do sada).
U to vrijeme imali smo kuci dvije macke, ali zbog problema s disanjem koje je moj sin imao (4 puta je bio na inhalaciji), mačke smo dali. Njemu je sada dobro, cijelo vrijeme od odlaska mačaka, tako da smetnje s disanjem povezujemo s njima.
Pitanje 1.: da li je tako visok IgE rezultat trenutnog stanja u trenutku vađenja krvi te ga se može zanemariti s obzirom na to da je sinu sad dobro te kako tako visok rezultat IgE-a uz niske tj. nepostojeće specifične IgE?
Pitanje 2.. Buduci da bismo htjeli imati psa, a testovi nisu pokazali alergiju na životinjsku dlaku, mogu li se očekivati problemi s disanjem, kakvi su bili dok smo imali mačke?
Pitanje 3.: da li je istina da je alergija na životinje zapravo na bjelančevine koje se nalaze u njihovoj slini, a mačke se stalno ližu, pa se može očekivati da psi ne bi trebali stvarati probleme?

Darko Richter, dr. med.

18.06.2008. 00:25

Pitanje 1.: Visoki IgE nema nikakve veze se neboderima. To je medicinski nalaz i ništa više, ništa manje. On će mu biti visok do smrti.
Pitanje 2..Ne znam kako testovi nisuu pokazali alergiju an dlaku psa, kada ste testirali samo grinju. Nalaz na grinju je signifikantan. Dijete je alergično na grinju i ima astmu. Možda je alergično i na što drugo, pa treba kompletirati testove, najbolje prickom na sve najvažnije alergene.
Pitanje 3.: Nije to istina, već je alergija na bjelančevine onoga što na alergenu piše: dlaka mačke, ili psa, ili pelud te i te biljke (a ne na list ili latice).

Adiela

19.06.2008. 14:25

Testovi na koži pokazali su samo alergiju na kućnu prašinu, liječnica je tada zatražila pretragu krvi, samo na grinje, i nalaz je za specificni IgE dao rezultate 2. razreda. Moje dijete nema dijagnosticiranu astmu i nema, vec par mjesevi, nikakvih tegoba sa disanjem.
Inace, od prve pojave teskog disanja i potrebe za inhaliranjem proslo je otprilike 5 mjeseci. Obavljanje pretraga ide strasno sporo, nalaze krvi s nuklearne medicine cekali smo skoro 4 mjeseca (!), a za sljedeci pregled kod alergologa zapisani smo tek za 09. srpnja...
U medjuvremenu, stanje se popravilo, da li samo od sebe, da li zato sto vise nemamo macke, da li zato sto nema borovog prelca,.... jedino cega sigurno ima i dalje su grinje, kojih je uvijek bilo i bit ce, svugdje. Znaci, ogroman IgE, a zdravstveno stanje odlicno.
Hvala na prvom odgovoru, narocito na brzini, nadam se da ce tako biti i ovaj put, jer odgovor od naseg alergologa vjerojatno necemo dobit do kraja godine, kako su brzi.
I još nešto, spirometrija je bila OK.

Darko Richter, dr. med.

19.06.2008. 15:55

Ogroman IgE, a stanje odlično.
Nalaz je rijetko kada isto što i bolest.
Ali, ima 9 godina, dobivao je inhalacije, i to je, po svemu astma, jer, zbog čega je netko dobivao inhalacije, ako su mu bronhi bili zdravi. Ne daju se inhalacije zbog upale uha.