Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Visok IgE...


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sanja_Os

30.05.2008. 00:15

Poštoavni,

imam 35 god, živim u Osijeku, udana sam,mama 5-godišnjaka, zaposlena...Prije 2 god, nakon nekoliko zaliječenih angina,dobila sam upalu pluća u lipnju, i to sa bronhitisom, a od terapija sam pila Kavocin 5 dana, Sumamed 6 dana(2x3 tab), te Cipromed 5 dana..Jedva sam se izvukla..Nakon pretraga se ispostavilo da imam visok IgE ,od 370-450, ali od specifičnih samo malo 0,37 na ambroziju ,drugo ništa...
Imam nekad problema sa disanjem, bila sam kod pulmologa i dobila Symbicort pumpicu. Spirometrija je u redu i na Ventolin ne reagiram. Najčešće mi se to pogoršava u proljeće i jesen..
Nije mi jasno od kud toliko visok taj ukupni Ige,a nema specifičnih alergena?? Od terapije pijem Rinolan, odnosno sad i Telfast 120mg, 1x na dan..
Da li je to dostatna terapija, što da izbjegavamili primjenim,jer nitko ne zna na što sam ja toliko alergična, osim da je vjerovatno alergen inhalacijski. S hranom,lijekovima i sl. nije bilo problema. Osipe po koži nisam imala..
Snimka pluća je bila loša, u smislu kao dosta preboljenih bronhitisa za koje ja nisam ni znala, kao pušačka pluća, a ja nepušač...Testirana sam na TBC, ali su nalazi u redu.

Molim za Vaše cijenjeno mišljenje!
Unaprijed hvala, pozdrav iz Osijeka..
Molim za Vaše cijenjeno mišljenje

Darko Richter, dr. med.

30.05.2008. 10:10

Primate terapiju za astmu i alergiju, a pričate o upali pluća. Zato vam i nije ništa jasno.
Prepišite mi točnu dijagnozu s povijesti bolesti, makar se mijenjale, a tada po datumima, i s pripadajućom terapijom
Ne znam što vas muči.

Sanja_Os

06.06.2008. 23:55

Poštovani,
ispričavam se što sam Vas zbunila upitom..
Naime, 2006. god. u lipnju sam dobila upalu pluća kao navodno posljedicu neizlječenih angina i alergijskog rinitisa..
Nakon toga je uslijedila prava borba s alergijama,a meni nikako nije jasno na što sam ja točno alergična i primam li dobru terapiju..
Trenutno pijem Telfast 120mg, te koristim pumpicu Symbicort..Međutim, upravo imam nekakvu hunjavicu, gušenje, škakljanje u grlu, ušima, suhi kašalj, bez obzira na terapiju. Danas je 06.06.2008. Antihistaminike koristim već 3 mjeseca, pumpicu povremeno. Spirometrija je bila ok i negativan Ventolin test.
Zašto nije na testiranju pokazan specifičan Ige, iako je ukupan 451?? Testiranje je bilo u 3. mj. 2008. god. Ne znam na što sam točno alergična, ali su mi simptomi pojačani u proljeće i jesen. Od 2006. god, stanje se pogoršava. Nisam koristila nikakav sprej koji ovdje spominjete, niti kortikosteroide u tabletama..Da li bi mi oni olakšali probleme, budući da imam dosta smetnji s disanjem, pogotovo noću?

Nadam se da sam sad zvučala manje zbunjujuće..happy
Pozdrav..
Hvala unaprijed!

Darko Richter, dr. med.

07.06.2008. 09:05

Imate ukupni IgE povišen, što upućuje na mogućnost alergije, no nemate dokaz alergije, već spominjete neke smetnej koje vi krstite alergijskima i dobivate antiastmatsku i antialergijsku terapiju, a nije vam bolje. Ili jest?
Ne navodite niti dijagnozu, niti konkretne nalaze, za koje ssam vas pitao zadnji puta. Zašto? A to sigurno imate.
Prva je mogućnost da nemate nikakvu alergiju. No, mislim da je ipak negdje imate, i trebali biste učiniti prick kožni test da se vidi na koje od glavnih skupina aeroalergena imate smetnje, ili , određivanje specifičnih IgE iz krvi.
Drugo, treba vidjeti koje vi to smetnje imate. Ako to pacijent nije sposoban definirati, teško da će doktor.Stalno negativni Ventolinski test, uz vaše navođenje da uporno imate problema s disanjem, praktički isključuje astmu. Zašto onda Symbicort?
Problemi s disanjem mogu biti na razini nosa, a može se raditi i samo o osjećaju pritiska u grudima, a da nema objektivnih smetnji i da je Ventolinski test negativan.
Treće, možda imate i alergiju, i na toj osnovi astmu i alergijski rintiis, ali, nemate pojma kako uzimati terapiju. To je vrlo često. Pod (1), Telfast 120 je za odraslu osobu niska doza, pa treba pokušati s Telfast 180. Pod (2), možda ne znati udisati lijek iz Symbicorta.
Preporučio bih vam, da razriješite sve ovo gore, i da, ako želite, pokušate sa slijedećom terapijom, za početak: Aerius 1 tbl. od 5 mg + Singulair 1 tbl. od 10 mg, svaki dan. Ako od ovoga bude jasno bolje, ali, npr. ne do kraja dobro, idemo dalje, na Flixotide ili Seretide diskus.