Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija na božićno drvce?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Dotepenka

31.01.2008. 12:05

Za blagdane smo okitili prirodno drvce (mislim nordijsku jelku) i nakon 2 dana otputovali na 10ak dana.
Drugi dan po povratku dijete (staro 2 g.) je dobilo brojne crvene flekove po licu i tijelu, a na mjestima i plikove.
Reakcija je bila jaka i brza, a nakon davanja antihistaminskog sirupa sve se povuklo.

Drvce smo sutradan uklonili i nakon toga se dijetetu crvenilo vratilo još dva puta, ali u znatno manjoj mjeri, te se povuklo bez terapije.

Je li utemeljena naša sumnja da je u pitanju alergija na drvce, odnosno smole koje otpušta pri visokim temperaturma? Treba li obaviti testiranja i ako može preporuke gdje bi bilo najbolje (u Zagrebu).

Darko Richter, dr. med.

31.01.2008. 14:50

Naravno da nije utemeljena, odnosno, jednako je utemeljeno sumnjati na sve u kozmosu, tako dugo dok liječnik ne utvrdi u čemu je stvar - a tada se više ne sumnja,nego se zna (ali se doktora u 50% slučajeva tada ne posluša - jer uvijek je vlastito neznanje veća ljubav od tuđeg znanja). A ako dijete sada odmah odvedete liječniku, npr. meni, vjerojatno bih ga najradije vratio kući da dobije još par simptoma, a ako ne, još bolje (a tako će vrlo vjerojatno i biti, najmanje do idućeg Božića). Netko drugi bi ga testirao uzduž i poprijeko, i našao plusić (mali +) na nešto potpuno bez veze, i proglasio neku malu alergiju, a velike mjere liječenja ili opreza. Vi nećete biti sretni niti u jednom slučaju. Mene uvijek čudi kako roditelje smeta 5-6 fleka, ili i širi osip, koji se prostire na ukupno manje od 0,5-1 kg djetetova tijela, a savršeno su mirni dok se unutra događa nešto što ne primjećuju. A događa se stalno, svaki dan. I sad, zbog ovoga što oni vide, jure liječniku, a zbog onoga što moraju znati da se zbiva, ne. Medicina je uvijek produkt pacijenta i liječnika, a tek na trećem mjestu objektivnog poremećaja. Zato doktoru treba ići kada si stvarno bolestan.

Dotepenka

02.06.2008. 23:45

Nekoliko mjeseci kasnije, dijete je stvarno bolesno; hospitalizirano zbog bronhoopstrukcije, te je dijagnosticirana astma (Asthma all. egzac., Rhinopharyngitis. ac. bHS"A"blunk. U otpusnom pismu "boldano" je slijedeće: eo 7, pCO2 4.0, IgE 521, Dunger 699, bris nosa na eo. poz, aspirat nosa bHS"A". Propisan je Flixotide 2x50 µgr i Ventolin 1 potisak p.p.

Do kontrole nakon cca. 6 tjedana smo u dva navrata davali Ventolin. Rađen je prick test: u pov. bolesti navedeno je H 4x4, grinje 0, ljeska 4x4, breza 7x7, trave i korov neg. Rađeni su i platana, bor/smreka, maslina, mješavina trava, trolisni limunđik, crkvina, mačka, gljivice i perje (sve 0) i kikiriki (3x2).
Terapiji je dodan Singulair mini granule 1x4 mg. Ukoliko do slijedeće kontrole ne bude davanja Ventolina, planira se ukidanje večernje doze Flixotidea pa dalje i eventualno ukidanje istog (kao terapija bi u tom slučaju ostao samo Singulair mini).
Na jesen će se raditi određ. RAST vrijednosti.

Tjedan dana nakon uvođenja Singulaira dijete učestalo suho zakašlje, povremeno češka nos i uške, diše dobro, sekreta iz nosa je dosta manje. Kontrolni pregled je ponovo za cca 6 tjedana.

Molim vaše mišljenje o navedenim vrijednostima nalaza i planu terapije.
S obzirom na kašalj (danas primjerice zakašlje svako 2-3 minute), trebamo li se ranije javiti u alergološku ambulantu, tj. treba li korigirati terapiju?

Prema vašem iskustvu, koja je minimalna starost djeteta za početak korištenja peak flow metra?

Darko Richter, dr. med.

03.06.2008. 09:10

Dijete ima alergijsku astmu i alergičan je na lijesku i brezu, možda i na kikiriki. Ovo potonje svakako treba utvrditi (što prije) RAST-om, jer, ako je prisutna alergizacija na kikiriki, to može biti opasno. Svakako vam savjetujem da, dok se to ne raščisti, nikako ne dolazi u dodir, a kamo li slučajno pojede,kikiriki ili bilo što što sadrži kikiriki (npr. Smoki, razne čokolade s vidljivm ili nevidljivim dodatkom kikirikija, ulje od kikirikija, itd.).
To kako je koncem siječnja imao prve simptome u vidu onog osipa, i ne čudi sada kada se vidi da je alergičan na lijesku, jer je, barem u Zagrebu, lijeska već tada naveliko počinjala cvasti.
Po mojem mišljenju terapija je ispravno odabrana, i buduće prilagodbe ispravno projicirane. Ako još uvijek ima simptome, jer može biti još peludi breze u zraku. ja bih mu povisio Flixotide 50 na 2×2 i nastavio Singulair Mini, ili, ostavio sve kao do sada i dodato antihistaminik, npr. Aerius, 1/2 žličice dnevno. Možda da prvo probate ovo zadnje. Kako ubrzo više neće biti nikakvih peludi breze ili lijeske, ne očekujem da ćete imati problema, no držite se ipak terapije, radi stabilizacije, do kontrole i dalje kako vam budu rekli.