Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


xyzal


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Paola

12.05.2008. 16:30

Poštovani,

djevojčica od 15 godina u veljači je dobila slijedeću terapiju: xyzal tablete (1 dnevno), flixonase spray i seretide. Alergična je na pelud drveće i trava i tegobe joj traju od veljače pa sve do lipnja. Kakve nuspojave može uzrokovati dugotrajno korištenje xyzala i flixonase spraya? Pokušali smo prekinuti uzimanje tableta i nakon 2 dana su joj se vratile tegobe (kihanje, curenje nosa, svrbež očiju...). Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

12.05.2008. 18:20

Ako uzima Flixonase i Xyzal, i smetnej peludne hunjavice vrate se čim prekine Xyzal, to zanči da ne zna ušmrkavati Flixonase. Inače, je bih Xyzal u ovoj situaciji koristio samo ako se ne bi dali kontrolirati očni simptomi, ako ih ima. Flixonase sasvim dobro kontrolira sam nos.

Paola

13.05.2008. 16:05


Hvala na brzom odgovoru! Ipak, moram Vas još pitati da li se smije uzimati Flixonase duže od tri mjeseca?
(za sada nije bilo krvarenja iz nosa)
Pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

14.05.2008. 12:35

Ja preporu;ujem 6-8 tjedana, a dalje samo uz provjeru kod ORL specijaliste.

Paola

14.05.2008. 19:25


Vidim da je zapravo teško odgovoriti na moje pitanje... Kći mi je pod terapijom od veljače i kao što sem već navela pokušali smo prekinuti ali bezuspješno jer se tegobe uvijek vraćaju. Budući da je glavnina problema vezana uz nos da li je pametno i dalje nastaviti s terapijom ili trpiti smetnje? Znam da će vam pitanje zvučati glupo ali ću ga svjedno postaviti: Što je manje opasno koristiti za djevojčicu od 15 godina, xyzal ili flixonase?
Hvala !

Darko Richter, dr. med.

16.05.2008. 21:00

Odogvor je: ne znam. Tako da nije istina da je na vaše pitanje teško odgovoriti. Međutim, pitanje je dosta golo. Ja se kladim u 100% da ona uzima još koješta drugo, a ne samo Flixonase, ili samo Xyzal. Nabrojite mi sve, ali vaš sve što uzima, a nije hrana i voda. Pa da vidimo.

Paola

17.05.2008. 14:40

Djevojčica koristi samo ta dva lijeka, od 22.02.2008. Nakon dvije kutije xyzala i 2 bočice Flixonasea pokušali smo napraviti pauzu. Tegobe su se , kako sam navela vratile u obliku napadaja kihanja, curenja nosa, svrbeža očiju...
Sada je na trećoj turi ta dva lijeka, i dok ih konzumira tegobe prestaju!
Budući da se radi o kortikosteroidima samo sam željela provjeriti koliko opasno za nu može biti dugotrajno uzimanje tih lijekova.
Hvala na odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

17.05.2008. 18:35

Ne vidim što zajedno rade Xyzal i Flixonase: obično je dosta jedan, ili drugi. Flixonase je jači, pa se daje u težim oblicima alergijske hunjavice. Zajedno se daju u najtežim oblicima, kada Flixonase ne kotnrolira dovoljno smetnje konjunktivitisa. Flixonase je kortikosteroid, i treba ga davati uz kontrolu ORL, što se tiče izgleda nosne sluznice. A št se tiče utjecaja kortikosteroida na nadbubrežnu žlijezdu, i to je moguće, ali obično ne u prvih 6 mjeseci davanja.