Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


dugotrajna upotreba Fenistila


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ana-Slaven

05.05.2008. 16:50

Poštovani dr.,
Imam sina od 7 mjeseci koji je dojen do 5 mj. a od tada smo morali uvesti i Bebimil. Nakon toga još i voćne kašice, te Grizolino. Još u vrijeme dojenja djetetu se pojavilo nekoliko lokaliziranih grupica prištića i krastica, no s vremenom se to proširilo na velike površine lica, ruka, nogu, trbuha i prsa (više-manje tim redoslijedom). Ne koristimo nikakvu agresivnu kozmetiku, čak niti omekšivač i minimalnre količine deterdženta za dječje stvari jer je naša doktorica mjesecima bez zabrinjavala ustrvrđivala da su to lagane preosjetljivosti. Najzad smo dobili Fenistil kapi propisane za 3* 5 kapi dnevno, ali bez nekog krajnjeg roka. Zapravo me zanima u kojem periodu možemo očekivati poboljšanje i koliko je dugo uopće sigurno uzimati, tj. davati djetetu lijek. Paralelno smo, prema savjetu dr. Bebimil zamijenili kozjim mlijekom. Sada, nakon punih tjedan dana nismo primijetili poboljšanje, a dijete i dalje pati od jakog svrbeža, te sve što može dohvatiti iščeše do krvi. Prilično smo zabrinuti te molimo neki savjet ili pomoć što i kako dalje. Zahvaljujem unaprijed.

Darko Richter, dr. med.

05.05.2008. 18:35

Ako tko misli da je u pitanju alergij ai alergijski ekcem, i neće testirati dijete, onda bi prvo trebao eliminirati kokošje jaje, u prvom redu bjelanjak. Fenistil će za 2-3 tjedna dati poboljšanje, ili neće. No, ja bih najradije učinio alergološku obradu.

Ana-Slaven

06.05.2008. 09:55

Zahvaljujem na odgovoru, ali i dalje ostajem zabrinuta, jer mi već, prema savjetu pedijatrice, ograničavamo prehranu na svega nekoliko namirnica- kozje mlijeko, bananu, jabuku i Grizolino, za koje smo dobili zeleno svjetlo jer oni ne bi smjeli biti alergeni. U svakom slučaju, nastavljamo s Fenistilom i nadat ćemo se rezultatu u roku još 1-2 tjedna, pa vidjeti.
Još jednom puno hvala.

Darko Richter, dr. med.

06.05.2008. 16:15

Nema eliminacijskih dijeta napamet. Alergolosko testiranje je indicirano, ako netko ide nekoga stavljati na dijetu, a dok se ceka testiranje, mogu se iskljuciti jaje, mlijeko i kirikiki. Sve ostalo je necije osobno misljenje, i ja to u evidence-based medicini danasnjice NE preporucujem.

Ana-Slaven

08.05.2008. 16:50

Hvala. Povodeći se za Vašim mišljenjem, a nakon što je dijete danas dobilo još jači osip i po dijelovima kože koji dosad nisu bili zahvaćeni, zatražili smo i dobili uputnicu za alergo- testiranje. Sad nam je uslijedio novi problem- u Dječjoj bolnici Kantrida (iz Rijeke smo) možemo doći na red za minimalno mjesec dana, a privatno bi se moglo, ali ne znam da li se testiranje razlikuje za odrasle i za našeg malog sedmomjesečnog pacijenta. Privatno nitko ne radi posebno za djecu (tj. nitko do koga smo mi uspjeli doći).

Darko Richter, dr. med.

09.05.2008. 09:45

Što je loše u čekanju od 1 mjesec. Taman toliko i treba pričekati, nekon smirenja simptoma, te najmanje 10 dana od prestanka Fenistila ili drugog antihistaminika.
Na Rijeci se možete obratiti i dr. Semidi Vekarić, u provatnoj pedijatrijskoj alergološkoj ambulantič.

Ana-Slaven

12.05.2008. 16:25

Poštovani dr. Richter,
prvenstveno Vam se želim zahvaliti što uz sve Vaše obaveze nalazite vremena za nas uplašene male ljude. Zahvaljujući Vama došli smo u kontakt s dr. Vekarić i malenome je dijagnosticiran atopijski dermatitis, te smo napravili opširno alergijsko testiranje čega rezultat još očekujemo. Jedino što je to napravljeno odmah bez obzira na Fenistil koji malecki pije, pa se nadamo pouzdanosti. Onda ćemo vidjeti što i kako dalje, a u međuvremenu ostaje nam internet sa svojim mnoštvom informacija, s obzirom da se u svoju pedijatricu ne možemo pouzdati (kad u nekoliko mjeseci simptoma očiglednih po cijelom tijelu nije prepoznala stanje za koje se uvijek u svim info tekstovima nalazi da je svakom liječniku lako za dijagnosticirati i bez nekakvih testova). Uglavnom, još Vam jednom zahvaljujem i nadam se da ćemo sa pravilnim tretmanom uspjeti malenom olakšati naredno vrijeme.

Darko Richter, dr. med.

12.05.2008. 18:20

Ako je alergološka obrada poduzeta iz krvi, određivanjem IgE, onda Fenistil niti malo ne smeta.

Ana-Slaven

12.05.2008. 18:50

Hvala, hvala, hvala.

Ana-Slaven

20.05.2008. 11:15

Poštovanje, dr. Richter,
Ponovo mi s nekoliko pitanja.
Dakle, kao što smo već rekli, bili smo na pregledu kod dr. Vekarić Semide, dijagnosticiran je AD i napravljeno alergološko testiranje koje je pokazalo ukupni igE 150 ali osim toga samo minimalnu alergiju na grinje prašine i grinje brašna. Preporučeno je rane koje cure obrađivati 3 puta dnevno sa Octeniseptom i potom Bivacynom ili Rifocin ampulom, "zdravu" kožu mazati 2 puta na dan Mustela Stelatopiom te ekceme koji nisu u obliku rana mazati Elidel 1%. Uz to Fenistil kapi zamijeniti Zyrtec kapima, a u prehranu umjesto kozjeg mlijeka uvesti Alfare mliječnu formulu. Napokon smo prikupili sve lijekove, ali kako su upute za Zyrtec i Elidel na tal. odnosno slo. jeziku, imala bih još malo pitanja.
Koliko pričekati između zadnje doze Fenistil kapi i davanja Zyrteca?
Koliko dugo hraniti dijete s Alfareom i što uvesti nakon toga?
Koliko se često maže Elidel, i može li se na njega nanijeti zaštitni faktor (koliko sam shvaztila iz uputa, mjesta namazana Elidelom ne smiju na sunce)? koliko treba da se on upije u kožu pa da se beba smije kupati?
Za žive rane koje se ponovo otvore a već su tretirane rifocinom 8 dana, koliki period vremena treba proći dok se ponovo on asmije koristiti?
Eto, mislim da bi tih nekoliko pitanja riješila naše dileme, pa se nadam da biste nam mogli pomoći.
Unaprijed puno zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

20.05.2008. 19:55

Koliko pričekati između zadnje doze Fenistil kapi i davanja Zyrteca? NE TREBA NIŠTA ČEKATI. S IDUĆOM DOZOM, NOVI LIJEK.
Koliko dugo hraniti dijete s Alfareom i što uvesti nakon toga? ZAŠTO ALFARE? JE LI DIJETE ALERGIČNO NA PROTEINE KRAVLJEG MLIJEKA? AKO NIJE, NEMA NIKAKVE INDIKACIJE ZA ALFARE.
Koliko se često maže Elidel, i može li se na njega nanijeti zaštitni faktor (koliko sam shvaztila iz uputa, mjesta namazana Elidelom ne smiju na sunce)? koliko treba da se on upije u kožu pa da se beba smije kupati? ELIDEL, KAO I SKORO SVE MASTI, STAVLJAJU SE DVAPUT DNEVNO. NE MAŽU SE PRIJE, NEGO POSLIJE KUPANJA.
Za žive rane koje se ponovo otvore a već su tretirane rifocinom 8 dana, koliki period vremena treba proći dok se ponovo on asmije koristiti? JA JOŠ NISAM ČUO DA SE RANE OD EKCEMA TRETIRAJU ROFOCIN AMPULAMA. TO JE JEDAN TUBERKULOSTATIK (rifampicin) TJ. ANTIBIOTIK, A ANTIBIOTIKA U OBLIKU KREMA I MASTI IMA NAPRETEK, TE MI NIJE JASNO ODAKLE BAŠ RIFOCIN ZA PIODERMIZIRANI EKCEM. ZATO TO MORATE PITATI DOKTORICU KOD KOJE STE BILI.