Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

željkost76

13.06.2023. 21:35

Pozdrav.Imam alergijsku astmu već 17 godina, od početka sam na terapiji Seretide diskus 250 i po potrebi Ventolin.Inače sam iz Splita i bolest je bila pod kontrolom sve dok nisam preselio u Koprivnicu, kada je bolest buknula.Seretide više ne pomaže a bez Ventolina ne mogu svakodnevno.
Inače svaki dan uzimam Aeirus za alergiju, ali ne pomaže ništa.Molim pomoć, hvala

Darko Richter, dr. med.

21.06.2023. 14:10

Ima tu nekoliko čudnih stvari: "od početka ste na Seretideu". Nitko ne treba od početka biti na Seretideu. Obično je prvo na samom inhalacijskom kortikosteoridu, npr. Flixotide-u, pa ako treba, dodaje se kombinacijsko liječenje (npr. Seretide). Nije moguhće da vam je tako loše, a da ipak redovito uzimate Seretide. Opisali ste stanje kao toliko loše kao da ga i ne uzimate. Jedna od mogućnosti jest da uopće niste dobro udisali, ali da vam je astma jednostavno bila blaga, a sada se nešto dogodilo u Koprivnici što ju je pogoršalo. To nešto obično je snažnija ekspozicija alergenima ili zagađenju u okolišu u koji se došli. Daskle, trebalo bi ponoviti alergološko testiranje na standardnu paletu aeroalergena i vidjeti što se da učiniti da se ekspozicija alergenima smanji.
No, najprije vam treba kura peroralnih steroida, npr. Medrol u dozi od 3× 24 ili Decortin 3× 30 mg kroz 5 dana. Istodobno prijeđite na Seretide 250 ili 500 (s povećanom dozom kortikosteroida) - zapravo ne znam koju dozu sad uzimate, i popravite tehniku udisanja. Ako to ne da bolje rezultate (možete očekivati vidnje poboljšanje nakon peroralnih kortikosteroida, i dalje pratite 3-6 tj. stanje na samom pivšenom seretideu), dodajte Spiriva Respimat (2,5 mg/inhalacija) u dozi od 2×2 udaha na Respimat. Ovdje stabilizacija treba nešto duže, oko 3 mj. do konačnog poboljšanja.